Ljubljana, 4. 12. 2020

KSJS začenja s pripravami na splošno stavko

Ljubljana, 4. decembra 2020

KSJS začenja s pripravami na splošno stavko

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), v katero so povezani sindikati, ki imajo skupaj včlanjenih prek 71.000 zaposlenih v javnem sektorju, je na današnji izredni seji ugotovilo, da Vlada RS tudi pri pripravi predloga sedmega protikoronskega zakonskega paketa (PKP7) nadaljuje s prakso neenakopravne obravnave socialnih partnerjev.

Podobno kot pri pripravi prejšnjih protikoronskih zakonskih paketov Vlada RS, kljub nasprotnim zagotovilom, sindikalni strani tudi tokrat ne omogoča pravočasne vključitve v pripravo zakonskega predloga. Medtem delodajalsko stran seznanja že z njegovimi delovnimi osnutki, v katere vključuje tudi njihove predloge, ki pa imajo neposredni negativen učinek na zaposlene z najnižjimi dohodki, saj vključujejo zamrznitev minimalne plače. Zamrznitev minimalne plače, ki se mora v skladu z zakonom zvišati v začetku prihodnjega leta, je za sindikate vključene v KSJS povsem nesprejemljiva.

V predsedstvu KSJS se zavedamo, da je COVID-19 hudo prizadel gospodarstvo in prav je, da podjetja dobivajo krepke subvencije, vendar je hudo prizadel tudi delavce in njihove družine, zlasti tiste z najnižjimi dohodki, zato so predlogi za zamrznitev minimalne plače nespodobni in nesprejemljivi. Predsedstvo KSJS je ocenilo, da Vlada RS v dogovoru z delodajalci epidemijo zlorablja za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače, pri čemer krši osnovna pravila socialnega partnerstva, ki do zdaj v Sloveniji niso bila vprašljiva. Odgovornost, da socialnega dialoga v naši državi ni več, da je ta mrtev, pa nosi izključno Vlada RS, ki sploh ne skriva več, da bo spremembe uveljavljala z aroganco oblastniške moči. Predsedstvo KSJS je zato soglasno sklenilo, da se z današnjim dnem začnejo priprave na splošno stavko, ki jo bomo, skupaj z drugimi, uporabili, da preprečimo uveljavitev zamrznitve minimalne plače.
 

Branimir Štrukelj,
predsednik KSJS

Komentarji
bogdan adamič
06.12.2020

Malo pozno,JJ je močnejši

Vaš komentar