Ljubljana, 17. 9. 2021

KSJS zavrača nov vladni odlok v zvezi z zajezitvijo širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

KSJS zavrača nov vladni odlok v zvezi z zajezitvijo širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) kot nesprejemljivega zavračamo nov vladni Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki zaposlenim v organih državne uprave, nalaga obveznost izpolnjevanja le pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

V KSJS opozarjamo, da je Ustavno sodišče že večkrat ugotovilo, da vladno omejevanje človekovih pravic z odloki ni v skladu z Ustavo RS in da je poseg v človekove pravice mogoč le z zakonom. Cilj vsake dobronamerne oblasti bi moral biti čim bolj učinkovita zamejitev širjenja virusa in zaščita najranljivejših družbenih skupin. Razširjenost virusa (torej okuženost ljudi) pa se lahko ugotavlja edino preko testiranja. Zakaj torej vlada za zaposlene v organih državne uprave ukinja edino metodo za ugotavljanje okuženosti? Ravno nasprotno, testiranje bi moralo biti široko dostopno in brezplačno.

V KSJS zaupamo znanosti in strokovnim argumentom, zato podpiramo cepljenje kot najučinkovitejšo in daljnosežno metodo za omejitev covid-19. Vendar v situaciji, ko velika večina prebivalstva ne zaupa Vladi RS, zaradi njenega avtoritarnega komuniciranja, zavajanja in arogantnega odnosa do ljudi, bo prisila prinesla le nasprotne učinke - gnev, strah in nasprotovanje ljudi. In še več nezaupanja.

Vlada ni z ničemer pojasnila, zakaj so ravno državna uprava in njeni zaposleni tisti, ki edini morajo biti ali cepljeni ali prebolevniki. Z vidika enake obravnave je to popolnoma nesprejemljivo.

Minister Koritnik je kot edini razlog za drugačno - diskriminatorno - obravnavo zaposlenih v državni upravi navedel "zgled ostalim zaposlenim". Nasprotno pa v KSJS vladi predlagamo, da naj si za zgled vzame Dansko, kjer je precepljenost, ki temelji na prostovoljnosti, na dialogu, spoštovanju državljank in državljanov, izjemno visoka, pa je testiranje kljub temu dostopno vsem, na vsakem koraku, stroške pa v celoti krije država. Zatekanje v obvezno cepljenje je izraz popolnega poraza vladne politike pri obvladovanju epidemije.

Branimir Štrukelj,
predsednik KSJS

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar