Ljubljana, 28. 2. 2018

Kulturna dediščina z Lepo Vido

Kot smo ob začetku letošnjega koledarskega leta že povzeli na naši spletni strani in v e-Svizovih novicah, je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine. Namen le-tega je čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru – na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter na ravni EU. Slogan letošnjega leta je: Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Leto bo priložnost za številne pobude in dogodke po vsej Evropi, ki bodo prebivalcem omogočili, da se aktivneje približajo kulturni dediščini. Kulturna dediščina oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje.

V podporo Evropskemu letu kulturne dediščine je ministrstvo za kulturo, ki leto koordinira v Sloveniji, skupaj z njegovima ambasadorjema, raperjem Trkajem in literarnim zgodovinarjem Igorjem Saksido, nedavno posnelo promocijski videospot Lepa Vida.

V podporo Evropskemu letu kulturne dediščine je ministrstvo za kulturo, ki leto koordinira v Sloveniji, skupaj z njegovima ambasadorjema, raperjem Trkajem in literarnim zgodovinarjem Igorjem Saksido, nedavno posnelo promocijski videospot Lepa Vida. Kot ambasadorja skozi svoje nastope po šolah aktivno promovirata slovensko kulturo in dediščino na način, ki je blizu mladim. Videospot za pesem Lepa Vida, ki je bil prvikrat predvajan na letošnji slovenski kulturni praznik, je bil posnet na več izstopajočih lokacijah slovenske kulturne dediščine, v njem pa nastopajo tudi kurenti, ki so od decembra lani vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. V videospotu je skritih veliko simbolik in povezav s slovensko kulturno dediščino: zlata kupica iz Prešernove interpretacije pesmi prevzame osrednjo vlogo v obliki znamenitega Plečnikovega keliha, ki je eden od stebrov slovenske kulturne prepoznavnosti in simbol razuma. V njem pa je mogoče najti še tradicionalne slovenske jedi, običaje, avantgardne revije, pesniške zbirke, lipicanca, presežke slovenske arhitekturne in tehniške dediščine, pa tudi slovenske junake, ki predstavljajo svojo sliko v mozaiku bogate domače literarne ustvarjalnosti.

Evropsko leto kulturne dediščine lahko spremljate na družbenih medijih: #EuropeForCulture, seznam dogodkov v Sloveniji pa je objavljen na http://www.zvkds.si/sl/elkd.