Ljubljana, 18. 5. 2023

Mednarodni muzejski dan

Muzeji po vsem svetu vsako leto 18. maja, ki ga je kot mednarodni dan muzejev leta 1977 razglasil Mednarodni muzejski svet (Icom), obeležujejo svoj praznik. Praznovanju se vsakokrat pridružijo tudi slovenski muzeji in galerije, ki ponudijo proste vstope in raznovrstne dogodke. Letošnja tema muzejskega dneva se glasi Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje.

Mednarodni muzejski svet (Icom) je 18. maj za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi razglasil leta 1977. Vsako leto se prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

V Mednarodnem muzejskem svetu Icom Slovenija so tokrat poudarili ključni prispevek muzejev k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti: »Muzeji kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja.« Izpostavili so še, da mednarodni dan muzejev od leta 2020 vsako leto podpira izbrane cilje iz sklopa ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, letos pa da bo osredotočen na več aktualnih tem: globalno zdravje in dobro počutje, podnebni ukrepi in življenje na kopnem. Več - tukaj.

Razstava Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje

Obeleževanje mednarodnega muzejskega dneva v Sloveniji zaznamuje podelitev Valvasorjevih odličij in priznanj, ob številnih drugih dogodkih, ki so jih pripravile kulturne ustanove, pa so se slovenski državni muzeji pod okriljem Icom Slovenija ponovno združili v odprtju tradicionalne skupne razstave. Razstava, posvečena osvetlitvi izpostavljene teme Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje, postavljena na Muzejski ploščadi Metelkova pred Slovenskim etnografskim muzejem, bo na ogled do 10. septembra letos. Kot so izpostavili ob razstavi, je ena osrednjih nalog muzejev ohranjanje tradicije, prenašanje starih znanj in spoznanj na vedno nove generacije, prav iz muzejskega gradiva in starih spretnosti pa je mogoče črpati nova spoznanja za prihodnost.

Urbana razstava plakatov

Slovenski muzeji pod okriljem Icom Slovenija in v sodelovanju s podjetjem Tam Tam so pripravili tudi plakate, ki bodo na urbani razstavi nagovarjali k obisku muzejev. Plakati bodo postavljeni na vidnih mestih po Ljubljani in bodo na ogled do 29. maja 2023, tudi letos pa so jih združili v virtualni knjižici – klik za ogled!