Ljubljana, 21. 1. 2021

Ministrica zgolj povzroča zmedo in poglablja nezaupanje

sporočilo za medije!


MINISTRICA Z NASPROTUJOČIMI SI INFORMACIJAMI ZNOVA ZGOLJ POVZROČA ZMEDO IN POGLABLJA NEZAUPANJE

Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju SVIZ odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, ki že zdaj niso dobri, povsem po nepotrebnem še zaostrili.

 

Ljubljana, 21. januarja 2021 – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je pred napovedano obnovitvijo delovanja šol in razširitvijo delovanja vrtcev spet poskrbelo za zmedo, ki se tokrat nanaša na izvedbo testiranja zaposlenih v vrtcih in osnovnih šolah.

Testiranje zaposlenih naj bi se opravilo v ponedeljek, 25. 1. 2021, kar bo po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) sicer težko izvedljivo – še posebno zato, ker ni izdelan logistični načrt testiranj. V okrožnici, ki so jo osnovne šole prejele včeraj, 20. 1. 2021, MIZŠ hitro testiranje zaposlenih priporoča, ne zapoveduje. Takšen pristop se v celoti sklada s stališčem SVIZ, ki ga je glavni odbor kot najvišji organ sindikata sprejel na izredni seji in se glasi: »SVIZ se zavzema za periodična prostovoljna testiranja zaposlenih, saj presoja, da so le-ta koristna, ker v zaporednih časovnih intervalih pomembno prispevajo k ugotavljanju in razširjenosti okužb. Hkrati omogočajo med zaposlenimi prepoznati asimptomatsko okužene, kar neposredno prispeva k omejevanju prenašanja okužb. V SVIZ smo prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker le-to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.« Na današnji novinarski konferenci o obnovitvi pouka za učenke in učence prve triade osnovnih šol pa je ministrica prof. dr. Simona Kustec povedala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. SVIZ se sprašuje, kako naj ob tem ravnajo vodstva šol in zaposleni.

Nasprotujoči si stališči MIZŠ povzročata zmedo, slabo voljo in številna vprašanja, zato je nujno takojšnje pojasnilo. Res je, da zakonska možnost za uveljavitev obveznega testiranja obstaja, a v sindikatu velja trdno prepričanje, da bo ohranitev prostovoljnosti testiranja imela večje in pozitivne učinke kot obvezna prisila, ki bo povečala nelagodje med zaposlenimi, še posebej, ker se ob tem odprejo številne pravne dileme o posledicah, če zaposleni testiranje morda odkloni. Hkrati oblast očitno ne namerava spoštovati tistega dela predpisa, ki pravi, da se testiranja zaposlenih izvajajo na lokaciji delodajalcev in ne v zdravstvenih domovih ali mobilnih enotah. Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju SVIZ povsem odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, ki že zdaj niso najboljši, po nepotrebnem še zaostrili. Sindikat ministrico prof. dr. Simono Kustec zato poziva, naj napoved obveznega testiranja prekliče!

Ob robu zapisanega mora SVIZ ob odpiranju šol dodatno poudariti še, da bi morali učitelji in učiteljice prvega triletja ob obnovitvi dela v šolah pedagoško poskrbeti še za otroke, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka, kar pomeni dodatno delo, ki pa ni ovrednoteno. Kot opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), se z odpiranjem šol »odločamo tudi za večje tveganje za prenos bolezni«, kar pomeni, da je treba tveganja v skladu s Kolektivno pogodbo za javni sektor tudi ustrezno finančno ovrednotiti. SVIZ se že od pomladi neuspešno zavzema, da bi o tem s šolsko oblastjo sklenil dogovor. V že sicer zaostrenih razmerah ministričino zavračanje pogovorov o ureditvi specifičnih pogojev dela, ki so posledica epidemije, le še stopnjuje nezadovoljstvo zaposlenih.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

 

 

Komentarji
Marjanca
25.01.2021

Rok, motiš se. Delam v šolstvu. Že zelo dolgo. Preveč. Zato se zelo veselim letošnjega poletja....

Tako dolgo, da mi že gre na živce, ko gledam, kako iz naših otrok delamo invalide.

Ničesar ne zmorejo sami, nobenih stresov ne smejo doživljati....! Lepo vas prosim! To je življenje! In v življenju se je potrebno marsikdaj prilagoditi situaciji, v kateri se znajdemo! Čim prej, tem bolje!

Ko sem jaz hodila v šolo, nam nihče ni trosil o pravicah, ampak le o dolžnostih. Pa smo imeli več pravic, kot jih imajo otroci danes, ko so marsikdaj tretirani kot statusni simbol (naš pa hodi v glasbeno, pa na nogomet, kupili smo mu najboljše ...).

Ko so nas v OŠ cepili proti črnim kozam, ni nihče spraševal naših staršev, če nas smejo cepiti. Cepili so nas in pika. In nihče ni kričal o kratenju pravic!

V tej družbi se vse premalo govori o dolžnostih, vse preveč pa o pravicah, ki so pa v resnici prevečkrat le mrtva črka na papirju (vsaj, kar se delavstva tiče).

Rok
25.01.2021

Marjanca, prosim dol s tega portala, ker ti sigurno ne delaš v šolstvu.

Marjanca
25.01.2021

Spet jaz,
še ne grem v šolo.
Ko pa bom šla, bom zahtevala od vseh učencev masko na obrazu ves čas pouka. Tudi to je eden od ukrepov, ki vsaj malo pripomorejo k ne tako hitremu širjenju virusa.

Zakaj bi samo jaz imela masko v razredu? Kako le drugod po svetu otroci zdržijo z maskami na obrazu, le naši so tako ranljivi?

Spet jaz
25.01.2021

Marjanca, lustna moja... Nehajte ze brat njene/njegove komentarje, saj ze pol leta mlati isto slamo, placano s strani ve se koga.

Kak je nosit masko prijateljica? Pa še niti začelo se ni ta pravo...

Andreja Rihter
22.01.2021

Čas je, da se vojaška retorika, ki sodi v neke druge čase, umakne razumu. Čas je, da stopimo skupaj in se ustrahovanju in pogojevanju upremo. Glede na slišano z različnih strani, bi si človek še želel, da dobi dan pred poukom pozitiven izvid, saj le v tem primeru ne bo preganjan. Ne morem dojeti naivnosti tistih, ki razpredajo o "varnih mehurčkih", v katerih bodo bojda otroci istega razreda! Ti otroci se vendar vsak dan znova vračajo domov, kamor se vračajo ostali družinski člani iz drugih "mehurčkov"! Popoldne se družijo zunaj, na treningih... Množično testiranje samo učiteljev, ki bodo tako in tako nosili maske, družiti in sestankovati v šoli pa se ne bodo smeli, je skoraj popolnoma nesmiselno. Po tej logiki se v šole vračajo zdravi otroci, ki ne prispevajo k širjenju virusa, čakajo pa jih nevarni in okuženi učitelji! Testiranje z nezanesljivimi testi, ki nezanesljivo prikažejo stanje v tistem trenutku, je smiselno samo z vidika porabe netransparentno nabavljenih testov. Pa tistih, ki jih bo še treba nabaviti... Se mi pa poraja še eno vprašanje. Še pomnite, ko je kakšnih 5000 testov dnevno predstavljalo neznosno breme? Khmm, kdo bo opravil testiranje 30 000 ljudi v enem dnevu? Medicinsko osebje, ki ga (bojda) nimamo? Da bo jasno, nisem proti testiranju ali cepljenju, razmišljanje z lastno glavo pa je, upam vsaj, še dovoljeno...

Tatjana Prusnik
22.01.2021

V redu, če je testiranje enkrat na teden , kaj pa vmes? Test je veljaven za tisti dan. Čemu potem služi? Torej je še kako politično obarvano, oziroma kaže nesposobnost ministrice - kako stvari izpeljati Zakaj vedno govorimo kaj so naše dolžnosti. Ali imamo morda pravice?Če govorimo o odgovornosti do soljudi- mi bomo odgovorni - kaj pa druga stran resnice? Kaj pa naša izpostavljenost okužbam že tri mesece-vrtci v MOL niso zaprti.
Kaj pa starši, ki se družijo na igriščih- kje je tukaj govora o odgovornosti in omejitvah na mehurčke. Kdo bo tukaj izvajal sankcije, kot jih uvajajo za nas.
Bodimo hlapci še naprej kot je opredelil že Cankar. Ali ni že čas , da dvignemo glavo , da se enkrat zavedo ,da smo pedagoški delavci še kako pomembni.
Če nas ne bi bilo bi tudi politiki ne sedeli na stolčkih.

Nataša
22.01.2021

Če učitelja v ponedeljek testirajo in je v torek okužen, lahko do petka hodi v službo v razrede s 30 dijaki in je vse v redu. (??) Če se v ponedeljek ne želi testirati in je v torek okužen, mu lahko inšpektor za zdravje (ki naj bi nadzorovali stanje po šolah) poda kazensko ovadbo. Tu ni logike.

Težava ni v testiranju, ampak v SMISELNOSTI le-tega. Zakaj enkrat tedensko testirati učitelja kot enega izmed 31-ih oseb v enem razredu (poučujemo do 8, 10 oddelkov, dnevno poučujemo v do 7 različnih oddelkih)?

Je smisel vsega res v dobro javnega zdravja??

Mimogrede, če smo vmes pozabili, definicija PROSVETE je "poučitev, izobrazba koga, da bi MISLIL, delal brez predsodkov, RAZUMNO". Sedaj pa vedi...

Nina
22.01.2021

Gospa Marijanca nimate pojma kako je v Avstriji tako, da prosim ne pišite traparij.

Sama živim na meji in predobro poznam njihov sistem.
Nikogar niso prisilno testirali NIKOGAR!

Zresnit? V kateri pravljici vi živite?

Svoboda odločanja je pravica vsakega posameznika!!!

Aleš
22.01.2021

Pa kakšno testiranje neki? Kje je logika testiranja? Okužiš se očitno lahko kjerkoli in kadarkoli. Če se bo oseba testirala v ponedeljek zjutraj, kje piše, da ne bo popoldan že okužena. Idiotizem brez primere. Poleg tega, če bo učitelj i vzgojitelj testiran in negativen, kdo bo vedel, kako je z učenci in njihovimi starši? Pri 20 učencih in enem učitelju v razredu je potem testiranih v razredu le 4,76 %. Smešno, ne? Da ne govorimo o zanesljivosti testov. Teste morajo porabiti in naročiti še kakšno rundo. Se ve zakaj. Sramota.

Marjanca
22.01.2021

Zdaj pa ničesar več ne razumem!
Imeli bi odprte vrtce in šole, testirali se pa ne bi! Zakaj že? Ker je bil to ukaz z vrha!

Pa dajte se že enkrat zresnit!

Virus nima političnih barv.

Testiranje bi moralo biti OBVEZNO ZA VSE, ki bodo prišli v šolo. TUDI ZA UČENCE! Ne vem, zakaj v Avstriji učence morajo testirati, le pri nas delamo iz vsega tak vik in krik.
Nehajte govoriti samo o pravicah, začnite govoriti tudi o odgovornosti do soljudi!

Vaš komentar