Ljubljana, 13. 4. 2022

Ministrstvo se je maščevalo preko ravnateljev

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo v luči izplačila plače zaposlenim v vzgoji in izobraževanju za mesec marec, ko je v vrtcih, šolah, dijaških domovih in na fakultetah po vsej državi potekala splošna stavka, 13. aprila 2022 pripravili novinarsko konferenco. Na njej je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj predstavil podatke o tem, kolikšen delež vzgojno-izobraževalnih zavodov je zaposlenim, ki so 9. marca 2022 stavkali, izplačal nadomestilo plače za čas stavke, koliko vodstev pa je to izplačilo zadržalo. Glavni tajnik SVIZ se je dotaknil tudi odgovorov političnih strank in list strank, ki bodo sodelovale na tokratnih bližajočih se državnozborskih volitvah, in jih je SVIZ povabil, naj se preko spletne ankete, ki smo jo v sindikatu v ta namen pripravili, jasno opredelijo do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Glavni tajnik SVIZ je v uvodu v novinarsko konferenco v povezavi z izplačilom nadomestila za čas stavke spomnil, da je Vlada RS s povsem neresničnim argumentom, da gre za kršitev zakona o volitvah, že pred stavkovnim dnevom 9. marca 2022 napovedala, da stavke, ki bi potekale v predvolilnem času, ne bodo plačane. Ob okrožnici, ki jo je resorno ministrstvo glede tega naslovilo na vse vzgojno-izobraževalne zavode, je izpostavil še dodaten dopis vodje Sektorja za osnovno šolstvo, ki so ga prejele osnovne šole, in sicer, da »pogoji za plačilo nadomestila plače zaposlenim, ki so 9. marca sodelovali v splošni stavki na področju vzgoje in izobraževanja, niso izpolnjeni«. Po reprezentativnih podatkih, ki smo jih po izplačilu marčevske plače pridobili v SVIZ, je stavkajočim nadomestilo plače za čas stavke izplačalo 56 % vzgojno-izobraževalnih zavodov, pri čemer pa obstajajo velike razlike med posameznimi ravnmi izobraževanja: za mesec marec so plače kot običajno obračunali v več kot 92 % srednjih šol, 61 % vrtcev in 45 % osnovnih šol. Branimir Štrukelj je ob tem poudaril, da so ravnateljice in ravnatelji, ki so izplačilo stavkovnega dneva zadržali, odgovornost, ki bo iz tega sledila, prevzeli nase, ter izrazil zahvalo in spoštovanje tistim, ki so stavkajočim nadomestilo plače za čas stavke nakazali. Izpostavil je dejstvo, da je stavka v vzgoji in izobraževanju še aktivna, in se dotaknil oblikovanja arbitražnega sveta za namen ugotavljanja upravičenosti do plačila stavke. V okviru svojega podajanja na novinarski konferenci, ki si ga lahko ogledate spodaj, je tudi politične stranke, ki se na tokratnih volitvah potegujejo za vstop v državni zbor, pozval, naj se opredelijo do plačila marčevske splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

 

V odgovorih na novinarska vprašanja je Branimir Štrukelj med drugim podal možne razloge za razlike v izplačilu nadomestila plače za čas stavke, ki so se pojavile med osnovnimi in srednjimi šolami, ter komentiral vzpostavljanje arbitražnega sveta. 

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar