Ljubljana, 28. 5. 2021

Množično na protestu tudi člani SVIZ

Sindikalne centrale so se v Ljubljani na današnjem protestnem shodu skupaj s civilno družbo zavzele za demokracijo, za pravno in socialno državo, za delavske pravice in za enakopravnost sindikatov v dialogu s politično oblastjo.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), katere član je SVIZ, je s še štirimi sindikalnimi centralami, ki so nedavno skupaj izstopile iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), podprl protestni shod v organizaciji različnih civilno-družbenih gibanj, ki je 28. maja 2021 potekal v  Ljubljani. Shoda so se ob več deset tisoč protestnikih udeležila tudi vodstva sindikalnih central ter številni članice in člani sindikatov – med njimi tudi članice in člani SVIZ z območnih odborov po vsej Sloveniji –, njihovo jasno sporočilo pa je bilo, da je v Sloveniji treba ohraniti demokracijo, socialno in pravno državo ter ob tem socialni dialog, v katerem je slišan in upoštevan glas zaposlenih in ki zagotavlja enakovrednost socialnih partnerjev.

Zbrane na protestu je v vlogi predsednika KSJS nagovoril Branimir Štrukelj, sicer glavni tajnik SVIZ, in že v uvodnih besedah poudaril, da je bila ena od pomembnih razlik med Slovenijo in državami, ki smo v začetku 90. let izpeljale prehod v demokracijo, ta, da smo pri nas imeli delujoče socialno partnerstvo, ki je bilo primerljivo z državami z demokratično tradicijo.

Foto: Robert Balkovec, Večer


»Zdajšnja oblast to prednost sistematično melje v prah. Vse bolj smo podobni Madžarski, kjer socialnega dialoga že dolgo ni več, sindikati pa so marginalizirani, stisnjeni v kot. Če delavke in delavci ne moremo vplivati na ključna vprašanja ekonomske in socialne politike, če nas vlada postavlja pred izvršena dejstva, socialnega partnerstva ni. Aktualna oblast je prostor dialoga izničila in nas dobesedno nagnala na cesto. In dokler nam ne vrne pravice do enakopravnega dialoga, dokler interesi delavk in delavcev ne bodo spoštovani in upoštevani, bomo na ulici tudi ostali.« Povedal je še, da KSJS zavrača represijo nad mediji in se solidarizira z zaposlenimi v Slovenski tiskovni agenciji, ob tem pa dodatno podčrtal, da ne sprejema poti, ki vodi v smer avtoritarne, konservativne, patriarhalne in izključujoče družbe.

Foto: Robert Balkovec, Večer

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar