Ljubljana, 13. 2. 2020

Moč fraktalov

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) smo pod okriljem našega odbora za enakost 11. februarja 2020 gostili dr. Dejo Muck - redno profesorico na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani -, ki je na delavnici Fraktalna risba: »Spregledaš, ko zapreš oči …« zbranim predstavila metodo izdelave fraktalne risbe, ki predstavlja metodo pomoči z umetnostjo.

Metodo izdelave fraktalne risbe je leta 1991 razvila ruska klinična in družinska psihologinja Tanzilija Polujahtova.

 

V Sloveniji metoda fraktalne risbe še ni zelo poznana, veliko pa se uporablja v Rusiji, Latviji, Litvi, Srbiji in na Hrvaškem, kjer ob prizadevanju prof. Martine Kosec Reba dobiva svoj prostor tudi v učnih načrtih. Ustvarjanje barvnih risb v vrtcih in šolah namreč pripomore do boljšega učnega uspeha otrok, saj prispeva, kot je na delavnici izpostavila tudi dr. Deja Muck, k izboljšanju posameznikove fine motorike, pomnjenja, samozavesti in samospoštovanja, ustvarjanju pozitivne podobe o sebi, k zmanjšanju stresa in napetosti, izboljšanju koncentracije in samokontrole, razvijanju samostojnosti, kreativnosti in inovativnosti.

Medtoda izdelave fraktalne risbe vključuje uporabo črtne linijske risbe, s katero vplivamo na kognitivno funkcijo in razvoj možganov, ter uporabo barv, barvne terapije in kvantno-informacijske medicine.

Metoda naj bi bila sicer namenjena vsem, ki si želijo izboljšati kakovost življenja in uspešneje reševati izzive, ki jih prinaša vsakdan. Po besedah dr. Deje Muck so se v praksi pokazali pomembni pozitivni rezultati pri poklicih, katerih osnovni namen je pomagati drugim – tj. pri psihologih, terapevtih, učiteljih, vzgojiteljih, zdravnikih. Metoda ni omejena na starost, deluje tako pri otrocih kot pri odraslih, izobrazba ali talent nimata vloge – fraktalno risbo lahko izdela vsak človek, ki zmore uporabljati svinčnik. Pomembno je dejstvo, da oseba, ki izdeluje fraktalno risbo, bolje spozna sebe, kar omogoči osebnostno rast in večjo izkoriščenost lastnih potencialov, pa tudi močno iniciacijo samozdravljenja.

V Sloveniji metodo izdelave fraktalne risbe izvaja v okviru delavnic dr. Deja Muck, ki je tudi prva v Sloveniji pridobila certifikat 3. stopnje neposredno od avtorice metode Tanzilije Polujahtove.

V skladu s svojimi večletnimi intenzivnimi izkušnjami z izdelavo fraktalnih risb, ki jih ustvarjamo z zaprtimi očmi, je dr. Deja Muck udeleženim na delavnici prenesla sporočilo, da "s to metodo spreminjamo svoje življenje in premikamo meje mogočega". Metoda je, kot zapisano, tudi odlično orodje za celostni razvoj otroka ter njegove kognitivne, čustvene in socialne inteligence; risanje raznovrstnih oblik in barvanje vplivata na razvoj možganov in vzpostavitev čustvene stabilnosti. Otroci od četrtega leta naprej lahko s pomočjo staršev ali sami izdelajo fraktalne risbe, pri čemer se naloge prilagodijo starosti in risarskim sposobnostim otroka.

Izdelava cikla fraktalnih risb je lahko za predšolske otroke odlična priprava na osnovno šolo. V osnovnih šolah uporaba metode pripomore k razvoju otrokovih možganov, izboljšanju spomina, pozornosti, koncentracije in učnih sposobnosti. Z risanjem linij in barvanjem se v otrocih krepijo samozavest, čustvena stabilnost in občutek lastne vrednosti, pa tudi kreativnost in inovativnost, kar je predpogoj za uspešnost vsakršnega nadaljnjega izobraževanja.