Ljubljana, 31. 3. 2020

Moč pozitivnih misli

Tudi zdaj skupaj - svetovalni delavke in delavci, organizirani v SVIZ, v teh trenutkih širše pomagajo s svojim znanjem in številnimi izkušnjami. Klik do spletne podstrani!

 

Vse misli  vplivajo na nas in  nas oblikujejo, zato je pomembno, da razmišljamo pozitivno, da se naučimo misliti pozitivno.

Pozitivne misli vplivajo na vsak del našega življenja: dobro se počutimo ob njih, z njimi si krepimo zdravje in  imunski sistem, zmanjšujemo stres in slabo počutje, kar je v trenutnih razmerah še posebno pomembno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozitivne besede po prepričanju naše članice mag. Nike Cerar, psihologinje na Osnovni šoli Jurija Vege Moravče, delujejo dobro na vse nas, zato jih je nekaj zbrala v naslednjem dokumentu - klik za več.

Poleg tega naša članica z vsemi nami deli nekaj smernic, kako razmišljati čim bolj pozitivno. Če si torej želite spremeniti svoje razmišljanje, vabljeni, da nadaljujete z branjem.

Kako se naučimo razmišljati pozitivno?

Pri vsaki osebi ali situaciji se potrudite najti nekaj dobrega. Vedno obstajajo »minusi in plusi«, a če želimo spremeniti svoje razmišljanje, je zdaj pravi čas.

Kadar mislite na nekaj, kar ni preveč prijetno, preusmerite misli. Ob tem si v mislih ponavljajte: »ZMOREM!« ali »USPELO MI BO!«. Kmalu boste lahko opazili spremembo, saj vas bo razmišljanje vodilo v pravo smer.

Pogovor s samim seboj

Pozitivno razmišljanje ne pomeni, da tiščimo glavo v pesek kot noj da se prepričamo, da težava ne obstaja, ter da ignoriramo stvari, ki v našem življenju niso prijetne. Bolje je razmišljati o tem, kako je mogoče posamezno neprijetno stvar dobro razrešiti, kako dobro se bomo počutili ob tem.

Pozitivne misli se običajno začnejo s pogovorom s samim seboj – to je tok neizgovorjenih misli, ki nam vsak dan drvijo skozi možgane. In te avtomatične misli so različne, nekatere so negativne, druge pozitivne. Enkrat je več enih, drugič drugih. Koliko je katerih, lahko preverite s spremljanjem svojih misli (en teden, denimo, si vsak dan, na približno 10 minut beležite svoje misli). Nekateri samogovori pridejo iz logike in razuma, drugi iz napačnega razumevanja in premalo informacij.

Če je večina misli v glavi negativnih, oseba na življenje gleda pesimistično. Če so misli večinoma pozitivne, gre za optimistično osebo. Vsi si želimo biti čim bolj optimistični.

Še ideja, ki vam lahko polepša dan

Vsak dan si preberite eno pozitivno misel (na naši spletni strani jih je že nekaj) in si jo tekom dneva ponavljajte. Lahko si jo tudi prepišete na listek in jo prilepite na vidno mesto – tako vas bo izbrana misel spremljala tekom celega dneva in vas bodrila.

Ko si boste zaželeli še kakšno spremembo, predlagam, da najprej  v mislih nekoga pohvalite. Nadaljujete tako, da si o osebi, ko jo vidite ali slišite, najprej v svojih mislih poveste  vsaj eno dobro lastnost te osebe, in če ste pripravljeni, ji to poveste še na glas. Za začetek je dovolj že to, da se navadite o ljudeh/stvareh razmišljati pozitivno, da iščete dobre lastnosti. 

Pripravila: mag. Nika Cerar, univ. dipl. psih.