Ljubljana, 24. 1. 2020

Na shodu za ohranitev šole za oblikovanje v Križankah

Ob robu včerajšnje skupne seje parlamentarnega Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino in Odbora za kulturo, na kateri so člani razpravljali o nameravani izselitvi Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) iz prostorov v Križankah ter zaščiti javnega prostora in interesa, je pred Državnim zborom v Ljubljani potekal miren protest v podporo ohranitvi šole na obstoječi lokaciji in zaščiti kulturne dediščine. Na shodu so sodelovali tudi predstavniki vodstva SVIZ-a, medtem ko je sindikat že pred tem  izrazil svojo podporo svojemu članstvu in vsem zaposlenim ter dijakinjam in dijakom na SŠOF v njihovih prizadevanjih, da se negotovost, povezana s prihodnjo lokacijo delovanja šole, čim prej ustrezno razreši. 

Medtem ko je na protestu okoli 400 udeležencev vzklikalo Nismo – na prodaj, Oblikovne – ne damo, zvonilo s šolskim zvoncem in dvigalo roke v znak mirnega protesta, so člani Odborov v stavbi parlamenta na drugi strani ceste razpravljali o nastalem položaju in iskali možnosti za rešitev prostorske problematike šole. Na seji Odborov (posnetek tukaj) je sodeloval tudi glavni tajnik SVIZ Branimir Štukelj (začetek njegovega nastopa je pri času 58:00) in še enkrat več kolegice in kolege ter dijake SŠOF podprl pri njihovih prizadevanjih, da šola ostane na obstoječi lokaciji.

SŠOF je srednja šola z dolgoletno tradicijo, ki si je pridobila ugled, ki z dobrimi rezultati izkazuje kakovost in ima v vsakem posameznem šolskem letu poln vpis, in je soočena s poskusi izselitve iz Križank, v katerih se že več kot 70 let izvaja vzgojno-izobraževalna dejavnost. Zaposleni na šoli in dijaki protestirajo, ker dogovor med šolskim ministrstvom in Mestno občino Ljubljana (Mol) predvideva, da se mora šola iz Križank izseliti do 1. septembra 2022. Pomočnica ravnatelja SŠOF Tanja Manfreda je ob včerajšnjem protestnem shodu pojasnila, da jim novo šolo obljubljajo že od leta 1994, ko je bil postavljen temeljni kamen, a do danes ni bilo narejeno še praktično nič. Za novo šolo ministrstvo ne namenja denarja, minister za izobraževanje Jernej Pikalo in minister za kulturo Zoran Poznič pa šole ne vključujeta v dogovore, ki se šole oz. zaposlenih na njej še kako tičejo in sicer tečejo z Mestno občino Ljubljana.

Križanke so prostor z velikim simboličnim pomenom, je izpostavil nekdanji dijak in starš dijakinje oblikovne šole Damjan Krapina. »Gre za povezavo umetnosti, izobraževanja, arhitekture in dediščine. Vsi, ki smo se tam šolali, smo emocionalno vezani na Križanke,« je dodal.

Profesor risanja na SŠOF Karel Plemenitaš pa je za medije pojasnil, da je Križanke že arhitekt Plečnik prenovil tako, da ima v njih prostor tudi šola. »Plečnik je napravil temeljni kamen za takratno šolo umetne obrti. Vse nadaljevanje, s katerim se identificiramo generacije in s ponosom povemo, da smo se šolali v Križankah, je neločljiva celota,« je opisal, obenem pa odgovorne pozval k pametnemu in moralnemu ravnanju.

Temu vsaj včeraj nismo bili priča, saj Odbora nista sprejela nobenega od predlaganih sklepov stranke Levica, ki je zahtevala sklic včerajšnje skupne seje in med drugim predlagala sklep, naj ministrstvo za izobraževanje takoj prekliče prenos lastninske pravice za Križanke in tako prepreči izselitev šole.