Ljubljana, 1. 6. 2021

Naj bo po volji ljudi!

Danes, 1. junija, so vodstva šestih sindikalnih central s simbolno manifestacijo pred Državnim zborom podprla predlog za razpis posvetovalnega referenduma o Zakonu o nacionalnem demografskem skladu. Sindikati zakonu nasprotujejo, saj bi v primeru sprejetja politiki omogočil upravljanje (in razprodajo) vsega še preostalega skupnega premoženja, vključno s STA in Modro zavarovalnico, ki ima 900 milijonov evrov sredstev za izplačevanje dodatnih pokojnin javnih uslužbencev. Sindikati so danes obenem že napovedali zbiranje 40.000 podpis za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, če bi poslanci v parlamentu zakon podprli.

Simbolično manifestacijo so pripravili Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, KNSS-Neodvisnost ter Slovenska zveza sindikatov Alternativa.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je ocenil, da imajo poslanke in poslanci – če resno vzamejo to, da izražajo ljudsko voljo in se ne naslanjajo na strankarsko disciplino –, sedaj priložnost, da izglasujejo posvetovalni referendum in dajo priložnost ljudstvu, da pove, kaj si o tem zakonu misli. To bi bilo po njegovem mnenju najbolj koristno ravnanje poslank in poslancev, še zlasti v trenutku, ko je parlament v resnici blokiran in je vprašanje, ali dejansko odraža, kar meni večina ljudstva.

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je v izjavi ob današnji manifestaciji pojasnila, da so se zbrali v podporo glasovanju za predhodni posvetovalni referendum. To bo po njenih besedah hkrati lahko tudi znak, da vlada s socialnim dialogom meni resno. Kot je spomnila, so se sindikalne centrale umaknile iz socialnega dialoga ravno zaradi tako pomembnih zakonov, kot je zakon o nacionalnem demografskem skladu. »In glede na to, da referendum v primeru sprejetja zakona v vsakem primeru bo, če ne predhodni, pa naknadni, ki ga bomo organizirale sindikalne centrale, je zdajle še točka, ko lahko tega naknadnega, vključno s stroški preprečimo,« je še dejala Jerkičeva.

DZ bo sicer o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma glasoval danes zvečer. Če ga ne bo podprl, se torej že napoveduje sprožitev postopkov za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma.

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar