Ljubljana, 6. 9. 2021

Napoved izredne seje GO SVIZ

sporočilo za medije!

NAPOVED IZREDNE SEJE GO SVIZ


Najvišji organ odločanja sindikata med dvema kongresoma vnovič o vprašanjih cepljenja in testiranja ter zagotavljanju ustreznih zdravstveno-varnostnih ukrepov.
 

Ljubljana, 6. septembra 2021 – Jutri, 7. septembra, se bo na izredni seji sestal Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ). Članice in člani tega najvišjega organa odločanja med dvema kongresoma se bodo – zlasti glede na potek dogodkov ter vse novosti in uveljavljene spremembe pri tem vprašanju v zadnjih tednih in mesecih ter možen prihodnji razvoj – vnovič opredeljevali do vprašanj cepljenja, testiranja in zagotavljanja ustreznih zdravstveno-varnostnih ukrepov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in zavodih s področja kulture ter raziskovalne dejavnosti. Razpravljali bodo tudi o vladnem predlogu spremembe ureditve dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije.

GO SVIZ je že v začetku januarja letos sprejel sklep glede cepljenja proti covidu-19 in z njim takrat seznanil svoje članstvo: »Stališče stroke je, da je cepljenje edino učinkovito sredstvo za dolgoročno obvladovanje epidemije covida-19. SVIZ stroki in znanosti zaupa, zato zagovarja koristnost cepljenja proti covidu-19, ki naj temelji na prostovoljni odločitvi posameznika.« Na jutrišnji seji bodo članice in člani GO SVIZ razpravljali o morebitni prilagoditvi stališča novim okoliščinam, v ospredju razprave o testiranju pa bodo periodičnost, obveznost in oblika le-tega.

SVIZ sicer že več kot eno leto vztrajno ponavlja predloge za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav in UV-čistilcev zraka v razredih, igralnicah, predavalnicah in drugih šolskih prostorih. Glede na to, da precepljenost splošne populacije ob začetku šolskega leta ni zadostna, bi predstavljala namestitev ustreznih prezračevalnih naprav dodaten ukrep, ki bo pomembno okrepil možnosti, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi lahko ostali odprti. Pričakovati je, da bodo članice in člani GO zato podprli ponovni poziv sindikata Vladi RS – enako kot že v času oblikovanja proračuna RS za leto 2021 –, da za leto 2022 poleg sredstev za prezračevalne naprave zagotovi tudi sredstva za dodatne naloge zaposlenih in dodatne zaposlitve kvalificiranega osebja, ki bo nadomeščalo obolele in tiste zaposlene, ki jim bo odrejena karantena. Čeprav oblast že leto in pol vztrajno ignorira stališča in interese zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kulturi in znanosti, kar se tiče naslavljanja in obvladovanja epidemije, je na jutrišnji seji vseeno pričakovati ponovni poziv zaposlenih k vključitvi v pogovore in dogovore o oblikovanju strategij za obvladovanje epidemije.

V luči nedavno napovedanega začetka pogajanj za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor v delu, ki zadeva izplačevanje dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije (ureditev in izvajanje nagrajevanja za delo v času epidemije), pa bo Glavni odbor SVIZ opravil razpravo tudi o tem vprašanju in sprejel osnovna stališča in temeljne usmeritve za pogajalce sindikata.

Z odločitvami in sklepi, ki bodo sprejeti na jutrišnji seji GO SVIZ, bo sindikat seznanil tako svoje članice in člane kot tudi medije oziroma javnost.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Petra Klemše
11.09.2021

Pozdravljeni.
SVIZ zagovarja testiranje in cepljenje na podlagi česa že? A na podlagi ukazov od vlade, za katere že vrabčki čivkajo da so nezakoniti in neustavni? V 9. mesecih niste za svoje člane naredili nič! Marsikdo od nas si je sam plačeval manj invazivno testiranje, da smo se izognili mučilnemu vrtanju po nosu. Cepljenje ne bo rešilo ničesar, saj se že ve da tudi cepljeni zbolevajo in trosijo virus naprej.

Lp od zdaj že bivše članice

Bojana Dimc
06.09.2021

Spoštujem vse napore glede obravnavanih vsebin in vam želim uspešno delo.
Še vedno pa nisem nikjer zasledila PREMIKA GLEDE NAPREDOVANJA V 4. NAZIV.

Hvala za odgovor
S spoštovanjem, Bojana Dimc

Vaš komentar