Ljubljana, 12. 8. 2020

Nekatere države so že določile oblike izvajanja pouka v novem šolskem letu

Medtem ko pri nas še čakamo natančnejše informacije in navodila, po katerem od možnih oziroma predvidenih štirih modelov se bo 1. septembra pričel pouk v novem šolskem letu, so v posameznih državah zaposlene, učence in njihove starše že seznanili z načrti.

Slovenska tiskovna agencija je včeraj poročala, da na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje načrtujejo, da se bodo učenci, dijaki in študenti z začetkom novega šolskega leta vrnili v šolske klopi. Pomočnik ministra Momir Karin je potrdil, da zaradi epidemije covida-19 ne bodo znova zaprli vseh šol po državi tako kot spomladi, ampak bodo ukrepali na morebitnih posameznih žariščih.

Za novo šolsko leto obstajajo trije scenariji, ki jih bodo uporabili glede na epidemiološko sliko, je povedal Karin na nacionalni televiziji HTV. Pouk v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se bo začel 7. septembra. »Želimo si, da bi bili otroci v svojih učilnicah in svojih šolah, da bi pouk v celoti potekal v šolah. Drugi scenarij je mešani, da bi pouk potekal delno v šolah, delno preko spleta. V najslabšem primeru bo pouk v celoti potekal preko spleta«, je povedal.

Poudaril je, da zaradi covida-19 ne bodo več blokirali celotnega šolskega sistema kot spomladi. Če se bo pojavilo žarišče v posameznem razredu, šoli ali na območju, bodo sprejeli ustrezne protiepidemiološke ukrepe samo tam. Pojasnil je, da bodo ob pojavu okužbe v nekem razredu vsi učenci tega razreda morali v samoizolacijo, pouk zanje pa bodo organizirali preko spleta. Načrtujejo izvajanje pouka na spletu v realnem času v skladu s šolskim urnikom. Za učence nižjih razredov osnovne šole po besedah Karina pouka ne bodo več predvajali na tretjem programu HTV, kot so ga spomladi. Ocenili so namreč, da ti učenci še niso toliko samostojni, da bi na ta način spremljali pouk, starši pa so v službah in jim ne morejo pomagati. V šolskih ustanovah bodo izvajali vse protiepidemiološke ukrepe, čeprav se zavedajo, da bo to težka naloga. Pričakujejo, da bodo otroci spoštovali vsa priporočila in navodila epidemiologov. Zagotovili bodo priporočeno medsebojno razdaljo otrok v učilnicah ter organizirali pouk, da bo čim manj premikanj otrok v šolah. Med izmenami turnusov bodo razkuževali prostore. O tem ali bodo otrokom priporočili tudi zaščitne maske, se bodo še odločili, je dejal Karin. Na pogoje v novem šolskem letu v času epidemije pripravljajo tudi učitelje, ki bodo, kot je zagotovil Karin, pravočasno dobili natančna navodila v skladu z aktualnim epidemiološkim stanjem.

Na Škotskem pa so se otroci, ki so bili od začetka karantene pred skoraj petimi meseci v pretežni meri doma, že začeli postopoma vračati v šole. V splošnem pravila socialnega distanciranja za učence niso obvezna, so pa uvedeni strogi higienski in nekateri drugi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb.

Čeprav imajo lokalne skupnosti dokaj proste roke glede natančne časovnice vračanja, škotska vlada želi, da se vse šole v celoti odprejo do 18. avgusta. Ponekod so se tako že včeraj v šolo vrnili otroci vseh starosti, večinoma pa so se odločili za postopno vračanje, pri čemer so si šolske nahrbtnike najprej nadeli najmlajši. Čeprav med učenci ni obvezno ohranjanje razdalje, pa naj bi učitelji ostajali dva metra od učencev in drugih odraslih. K distanciranju od drugih pozivajo tudi starejše učence, če to ne ovira učnega procesa. Prav tako ni zahteve po nošenju zaščite za predel nosu in ust, lahko pa se učenci in zaposleni za to odločijo sami.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je priznala, da so nekateri učitelji, starši in učenci ob vrnitvi vznemirjeni, a je zagotovila, da so smernice temeljito preučili ter da so jih pri tem vodile znanstvene ugotovitve. »Ni mogoče preveč poudariti pomembnosti tega, da mlade spravimo nazaj v izobraževalne ustanove,« je dejala. Kot je dodala, so se šole v času karantene sicer močno trudile podpirati učence, a je bil splošen učinek na dobrobit in srečo mladih negativen.

Z izjemno otrok zaposlenih v ključnih sektorjih večina od 700.000 učencev na Škotskem ni sedla v šolske klopi od 20. marca. Da je odprtje vseh šol po počitnicah nacionalna prioriteta, je pred dnevi dejal tudi britanski premier Boris Johnson. Tako v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem se bodo učenci v šole vrnili konec avgusta oziroma septembra.

Danes bodo natančnejša navodila o tem, kako bo izgledalo oz. se vsaj začelo novo šolsko leto, dobili tudi v Srbiji. Kolegi iz Sindikata obrazovanja Srbije so nam namreč sporočili, da so oblasti včeraj sprejele odločitev, da se bo pouk pričel 1. septembra, in sicer za razrede od 1. do 4. bo pouk potekal v šoli, medtem ko bodo imeli učenci višjih razredov osnovne šole ter srednješolci kombiniran pouk – deloma v šoli, deloma online.

Komentarji
Katja Škof Žavcer
12.08.2020

Vsi v šolo!

Vaš komentar