Ljubljana, 15. 11. 2023

Nesprejemljiv proračunski rez

 

NEZASLIŠAN PRORAČUNSKI REZ V ZNANSTVENORAZISKOVALNO DEJAVNOST

Podobni rezi proračuna za znanost in zlasti projektnih razpisov so pred desetletjem že naredili nepopravljivo škodo razvoju znanosti v Sloveniji.

Ljubljana, 16. novembra 2023 – V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Visokošolskem sindikatu Slovenije smo ob objavi razpisa za znanstvenoraziskovalne projekte za leto 2024 v današnjem dopisu Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) ter Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije izrazili osuplost ob dejstvu, da se je vrednost omenjenega razpisa v primerjavi z lanskim zmanjšala za kar 40 odstotkov. Izpostavili smo, da je Agencija to storila brez javne razprave in kljub zagotovilu Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, da rezov v proračun za znanost ne bo

Podobni rezi proračuna za znanost in zlasti projektnih razpisov so pred desetletjem že naredili nepopravljivo škodo razvoju znanosti v Sloveniji. V tujino so odgnali celo generacijo mladih znanstvenikov, ki so življenjsko odvisni od pridobivanja projektov, preden se prebijejo do virov stabilnega financiranja. Razumemo, da so poplave, ki so Slovenijo prizadele avgusta letos, povzročile stroške, a žal moramo ponoviti oceno iz časa prejšnje finančne krize, da se je vlada odločila za hujšanje v glavo. Če že ne razume opustošenja na področju vrhunske znanosti in humanistike, bi lahko razumela vsaj to, da bodo takšni rezi zavirali gospodarski razvoj.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pozivamo resorno ministrstvo, naj zagotovi obljubljeni denar, ARIS pa, naj razpis ponovi ali pa poveča njegovo vrednost in tudi določi enak rok za oddajo prijav kot v preteklih letih, to je konec februarja, k čemur smo pozvali že 14. 11. 2023. 

 

X X X X X