Ljubljana, 9. 7. 2021

O pokojninskih pravicah

Delimo informacijo, ki so jo pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pripravili o tem, kako premišljeno usmerjati svojo poklicno pot, da bi si zagotovili čim več pokojninskih pravic.

Kot so izpostavili v e-novici za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu, je Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) pred kratkim obogatil vsebino svoje spletne strani s poljudno razlago naših pokojninskih pravic. Raziskave namreč kažejo, da nas jih večina ne pozna. Zaradi tega v času svoje delovne dobe nehote sprejemamo tudi odločitve, ki škodujejo našim pokojninskim pravicam. S klikom na to povezavo preberite o pokojninah na kratko, o odlogu upokojitve, o delni upokojitvi, o izplačilu dela pokojnine, o tem, da upokojitev ni obvezna, in o tem, kaj velja storiti, če se želimo upokojiti. Našli boste tudi pojasnila, kako  vplivajo na višino pokojnine odločitve in možnosti na trgu dela, kakršne so delo s krajšim delovnim časom, prekinitve zaposlitve, delo na črno in predčasna upokojitev.

 
Našli boste tudi popolnoma nova pokojninska kalkulatorja, s katerima boste korak za korakom izračunali svoje pokojninske pravice. Prvi kalkulator je splošni in dostopen brez predhodne registracije – a seveda zato nudi bolj splošne informacije. Bolj konkreten je osebni kalkulator, ki pa zahteva predhodno registracijo s pomočjo digitalnega potrdila. Registracija je potrebna, da smete do vaših osebnih podatkov dostopati le vi in nihče drug. Oba kalkulatorja najdete na tej povezavi.

 

Vir: e-novica ZSSS za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu, 40/2021, povzeto 9. julija 2021.