Ljubljana, 28. 4. 2019

Ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat zahtevali več pravic in osemurni delavnik, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že skoraj 130 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile številna prvomajska srečanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, KS Pergam in KSJS).

Na Slovenskem je bil 1. maj kot državni praznik uzakonjen leta 1948, neuradno pa smo ga praznovali že prej.

Vabilo na praznovanje 1. maja na ljubljanskem Rožniku

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), katere član je tudi SVIZ, tudi letos sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Rožniku v Ljubljani, skupaj še z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in KS Pergam.

V naši konfederaciji sodimo, da je prav, da se vsaj enkrat na leto spomnimo, da je delo vrednota, čast in predvsem odgovornost – do samega sebe in do družbe, v kateri živimo.

Prvomajska prireditev na Rožniku, ki se je vsako leto udeleži veliko število ljudi, je za sindikate priložnost, da opozorimo na pomen dela in na nekdanje ter sedanje stiske delavcev, ki so pripeljale do mednarodnega praznika dela in ga tudi ohranjajo.

Praznik dela, 1. maj, je že po zgodovinski tradiciji naš največji delavski praznik. Ljubljančanke in Ljubljančani ga praznujejo na Rožniku, že 129. leto zapored.

Enako kot lani bo tudi letos organiziran skupni pohod na Rožnik. Zbor udeležencev pohoda bo v torek, 30. aprila, med 18.30 in 18.45 uro na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli (od Moderne galerije proti Tivolskem gradu). Z zbirnega mesta bodo udeleženci krenili proti vrhu Rožnika. Prireditev na Rožniku se bo pričela ob 20. uri. Za dobro razpoloženje bo po-skrbela glasbena skupina Rock Partyzani. Predstavniki vseh treh konfederacij in zvez bodo imeli ob 21.30 uri kratke pozdravne nagovore, ob 22. uri pa bodo vsi trije skupaj prižgali kres.

Na dan praznika, 1. maja, bo tradicionalna proslava s pričetkom ob 10.30 uri. Skladno s tradicijo bo slavnostni govornik ljubljanski župan.

Vabimo vas, da se skupnega pohoda in prireditve na Rožniku udeležite v čim večjem številu!


 

Spoštovani članice in člani, obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani, želimo vam prijeten prvomajski oddih!