Ljubljana, 25. 4. 2022

Ob mednarodnem prazniku dela

Sorodne objave

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo po svetu od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja. V Sloveniji praznik dela, ki ga praznujemo 1. in 2. maja, obeležujemo že od leta 1890, kot državni praznik pa je uzakonjen od leta 1948.

 

Po dveh letih premora se sindikati pri nas ponovno povezujemo v organizaciji prvomajskih srečanj po vsej državi – Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), katere del tudi je SVIZ, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije (KSS) – Pergam pripravljajo tradicionalno praznovanje delavskega praznika na Rožniku v Ljubljani. Prireditev se bo začela s kresovanjem 30. 4. 2022, ob 19.30 uri, z nastopom glasbene skupine J&B. Predstavniki vseh treh sindikalnih central, med njimi Branimir Štrukelj kot predsednik KSJS, bodo imeli ob 21.30 uri kratke pozdravne nagovore, ob 22.00 pa bo zagorel kres. Od 22.15 naprej bo za dobro razpoloženje skrbela glasbena skupina Rock Partyzani. Na dan praznika 1. maja bo ob 10.30 uri tradicionalna proslava, ki jo bosta vodila dramska igralca Klara Kastelec in Tadej Pišek, sodelovali pa bodo: tolkalistka Petra Vidmar, Litostrojska pihalna godba in Partizanski pevski zbor. Skladno s tradicijo bo slavnostni govornik župan mesta Ljubljane. Od 12.00 ure naprej bo obiskovalce prireditve zabavala glasbena skupina Rok'n'band. Lepo povabljeni!

Še pred praznikom dela bomo 28. aprila obeležili tudi mednarodni spominski dan na umrle in poškodovane delavce, ob katerem se sindikati po vsem svetu od leta 1996 z različnimi kampanjami ozaveščanja poklonijo žrtvam poškodb pri delu in poklicnih bolezni. Na tej tradiciji Mednarodna organizacija dela (ILO) od leta 2003 dalje na ta dan obeležuje svetovni dan varnosti in zdravja pri delu s sporočili, kaj je treba storiti, da bi poškodbe pri delu in poklicne bolezni sistemsko preprečili. Kot so povzeli v strokovni službi za varnost in zdravje pri delu pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ILO ob tokratnem svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu opozarja, da sta delavsko soupravljanje in socialni dialog ključna za vzpostavljanje pozitivne kulture varnosti in zdravja pri delu. Dodaja še, da je učinkovit socialni dialog med vlado in socialnimi partnerji pomemben za razvoj politike in predpisov skladno s spreminjajočimi se tveganji za varnost in zdravje pri delu. Socialni dialog gradi zavezanost socialnih partnerjev, da bodo politika in predpisi učinkovito izvajani v praksi. Tudi na ravni posameznega delovnega mesta varnostna kultura temelji na vključevanju vseh deležnikov v proces izboljševanja varnosti in zdravja pri delu. Odprta komunikacija in dialog, medsebojno zaupanje in spoštovanje delavcu dajejo občutek, da sme brez posledic opozoriti na svojo stisko, vodstvu pa omogoča proaktivno ukrepanje in sodelovanje z delavci za ustrezne, učinkovite in trajne rešitve.


Spoštovani članice in člani, obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani, želimo vam prijeten prvomajski oddih!

Tajništvo GO SVIZ bo zaradi kolektivnega dopusta v četrtek, 28. aprila in petek, 29. aprila 2022 zaprto, z vami bomo spet od torka, 3. maja 2022.