Ljubljana, 11. 4. 2022

Ob razveljavitvi določbe o dvigu plačnega stropa

Ustavno sodišče razveljavilo dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije nismo presenečeni nad odločitvijo Ustavnega sodišča RS, ki je razveljavilo 48. člen PKP10 in s tem dvig plačnega stropa zgolj za zdravnike in zobozdravnike.

Vlado RS ter poslanke in poslance Državnega zbora smo ves čas obravnave zadnjega interventnega zakona opozarjali, da dvig najvišjega plačnega razreda zgolj za eno plačno podskupino ni nujen ukrep za odpravo posledic Covid-19 in da pomeni neenako obravnavo javnih uslužbenk in uslužbencev.

Ker je bil zakon, kljub jasnim pozivom, sprejet in to po nujnem postopku, je pet predsednic in predsednikov sindikalnih central, s prvopodpisanim Branimirjem Štrukljem, predsednikom KSJS, vložilo zahtevo za oceno ustavnosti omenjene določbe interventnega zakona.

Odločitev Ustavnega sodišča RS je pričakovana in je posledica še ene izmed mnogih kršitev Ustave RS, ki si jih je privoščila trenutna oblast v zadnjih dveh letih. Če bi vladajoči spoštovali temeljne principe socialnega partnerstva in bi usklajevanje zakonov potekalo pred obravnavo na vladi in v Državnem zboru, do takih tveganj ne bi prihajalo.

V KSJS od prihodnje vlade pričakujemo takojšnji začetek pogajanj o plačah v javnem sektorju, ki bo vzpostavila ustrezna razmerja med plačami – s poudarkom na spodnji tretjini plačne lestvice. Pričakujemo tudi ponovno vzpostavitev Ekonomsko-socialnega sveta, ki bo temeljil na enakopravnem dialogu socialnih partnerjev in vlade. Le tako se bo v prihodnje mogoče izogniti potrebi po vlaganju zahtev za oceno ustavnosti, ki so eno od sredstev sindikatov, ko ni ustreznega dialoga z oblastjo.

 

Branimir Štrukelj, predsednik KSJS

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar