Ljubljana, 8. 11. 2019

Obvezen pouk o podnebnih spremembah

Na spletni strani tiskovne agencije Reuters smo zasledili zanimivo informacijo iz Italije, kjer tamkajšnji minister za izobraževanje Lorenzo Fioramonti napoveduje obvezen pouk o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju. S tem bo naša zahodna soseda postala prva država, v kateri bo pouk o tej pereči problematiki za učence obvezen.

Minister Fioramonti je sicer znan kot glasen zagovornik zelenih politik ter je bil septembra letos deležen ostrih kritik opozicije, ko je šolarje in dijake spodbujal, naj se ne udeležijo pouka ter namesto tega raje sodelujejo na podnebnih protestih. Udeležba za učence bo pri učnih urah, posvečenih podnebnim spremembam in trajnostnemu razvoju, sicer v vseh javnih šolah v sosednji državi obvezna od septembra 2020.

Italijanski minister za izobraževanje je sicer nekoliko podrobneje predstavil načrte v zvezi z novostjo v šolskem programu: »Želim, da italijanski izobraževalni sistem postane prvi na svetu, ki bo okolje in družbo postavil v središče tega, kar se učimo.« Vse državne šole bodo morale v predmetniku vprašanjem podnebnih sprememb nameniti 33 učnih ur, kar je skoraj ena ura tedensko. Udeleževati se jih bodo morali vsi šolarji od prvega razreda osnovne šole do zadnjega srednje, torej v starosti od šest do 19 let.

Učne ure naj bi temeljile na 17 ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov. Na njih bodo učence med drugim učili, kako živeti bolj trajnostno, kako se spopasti z onesnaževanjem oceanov ter revščino in družbeno nepravičnostjo. Obenem bodo tudi tradicionalne predmete, kot so geografija, matematika in fizika, po novem poučevali z 'zelene perspektive'.

»Celotno šolsko ministrstvo se je spremenilo, zato da bi trajnostni razvoj in vprašanje podnebnih sprememb postali osrednji del izobraževanja," je poudaril 42-letni minister Lorenzo Fioramonti.

Fioramonti, ki prihaja iz stranke Gibanje pet zvezd, je odločen zagovornik zelenih politik, spisal pa je tudi več knjig, v katerih trdi, da bruto domači proizvod ne bi smel biti glavno merilo gospodarskega uspeha države. Predlagal je še – in tudi tu (pričakovano) požel kritike – uvedbo davkov na letalske vozovnice, plastiko ter sladko hrano in pijačo, prek katerih bi se zbrala dodatna sredstva za financiranje izobraževanja. Kritikam in nasprotovanjem navkljub je vlada prav ta teden parlamentu predstavila predlog proračuna za prihodnje leto, ki vključuje tudi omenjena nova davka na plastiko in sladke pijače.