Ljubljana, 1. 2. 2021

Obveznost preventivnega hitrega testiranja na COVID-19 zaposlenih v dejavnosti VIZ

Ljubljana, 1. februarja

V nadaljevanju objavljamo dopis SVIZ-a z dne 22. 1., naslovljenega na Vlado RS ter tri ministrstva glede obveznosti preventivnega hitrega testiranja na COVID-19 zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Danes (1. 2.) smo prejeli še odgovor MIZŠ, ki ga objavljamo na tej povezavi.
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ljubljana, 22. 1. 2021


Vlada Republike Slovenije

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ministrstvo za zdravje

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiZadeva: Obveznost preventivnega hitrega testiranja na COVID-19 zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja!


Spoštovani!

V sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (v nadaljevanju SVIZ) vas pozivamo k skupni in jasni opredelitvi o obveznosti udeležbe v presejalnem programu obsega množične mikrobiološke preiskave na virus SARS-CoV-2 (v nadaljnjem besedilu: preventivno hitro testiranje) s strani zaposlenih v šolah in vrtcih!

Seznanjeni smo, da je Vlada RS sprejela Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 (v nadaljevanju Uredba), na njeni podlagi pa je Ministrstvo za zdravje (v nadaljevanju MZ) na predlog Ministrstva za izobraževanje znanost in šport (v nadaljevanju MIZŠ) sprejelo Sklep o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost (v nadaljevanju Sklep).

Menimo, da se določbe Zakona o nalezljivih boleznih (v nadaljevanju ZNB) lahko razlaga tudi na način, da je udeležba na hitrih testih za zaposlene obvezna. Se pa nam postavlja vprašanje, ali je temu res tako in ali je podana zadostna nadaljnja pravna podlaga. Včeraj so bili namreč vzgojno-izobraževalni zavodi in zaposleni preko okrožnic MIZŠ pisno seznanjeni, da je udeležba na hitrih testiranjih za zaposlene priporočljiva (okrožnica MIZŠ za osnovne šole, 20. 1. 2021) oziroma prostovoljna (okrožnica MIZŠ za vrtce, 20. 1. 2021). Danes pa je ministrica dr. Simona Kustec izjavila ravno obratno.

S strani zaposlenih zaradi zgoraj navedenega prejemamo mnogo vprašanj, na katera želijo imeti jasne, nedvoumne in čim prejšnje odgovore, ki jih lahko podajo vsa za to pristojna ministrstva.

Zato pričakujemo hiter, pravno obrazložen odgovor na sledeča vprašanja:

1.
Ali je z omenjenimi predpisi (ZNB, omenjena uredba in sklep) hitro preventivno testiranje za osebe, ki izvajajo dejavnost vzgoje in izobraževanja in so podrobneje opredeljene v sklepu, določeno kot obvezno? Ali enak ukrep velja tudi za zaposlene v drugih dejavnostih, ki jih omenja uredba v 2. členu (npr. zdravstvena dejavnost)?2. Ali so izpolnjene pravne podlage za določitev tega ukrepa kot obveznega?

a) Ali pravilnik, ki naj bi ga je izdal minister pristojen za zdravje na podlagi 36. in 8. člena ZNB, določa, da se hitri preventivni testi umeščajo med obvezne zdravstvene higienske preglede s svetovanjem ter predhodnih zdravstvenih pregledov?

b) Ali je podzakonski akt ministra, pristojnega za zdravje, v soglasju z ministrom, pristojnim za delo, opredelil izvedbo hitrih preventivnih testov v okviru izvajanja zdravstvenih pregledov po 36. členu ZVZD-1?

c) Ali navedena Uredba ali kakšen odlok Vlade RS lahko nadomesti omenjena pravilnika ZNB ali ZVZD-1?


3. Če je hitro preventivno testiranje določeno kot obvezno na podlagi zgoraj navedenih odločitev Vlade RS in ministrstev, ali gre hkrati tudi že za delovno obveznosti delavcev iz delovnega razmerja?
Ali pa je potrebno, da delodajalec ta ukrep opredeli kot ukrep za varnost in zdravje pri delu v skladu s postopki, predpisnimi po ZVZD-1 (revidiranje ocene tveganja, posvetovanje oz. sodelovanje z s predstavnik zaposlenih in izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu)?


4. Če se delavec testiranja ne udeleži brez upravičenega razloga, ali lahko prične z delom ali ne? Kako je v primeru, če ukrep ni določen kot ukrep varnosti in zdravja pri delu s strani delodajalca v skladu z zgoraj navedenim? Kdo delavcu prepove opravljanje dela?

5. V kolikor se dela ne sme udeležiti oz. mu delodajalec dela ne zagotovi, ali je v tem primeru upravičen do nadomestila plače in na kateri pravni podlagi?

6. Če se delavec brez upravičenega razloga ne udeleži hitrega obveznega preventivnega testiranja, ali je lahko deležen nadzora in ukrepov oziroma sankcij s strani pristojnega inšpektorata oziroma delodajalca? In če, katerih?

7. V kolikor je udeležba na hitrem preventivnem testiranju delovna obveznost delavca in mu je odrejena na dodaten delovni dan v tednu, ali mu je delodajalec dolžan začasno prerazporediti delovni čas in izplačati morebitno dodatno plačilo (npr. dodatke za delo v nedeljo, dodatek za delo na 6. zaporedni delovni dan, povračilo stroškov za uporabo lastnega prevoza za službene namene ipd.)?

Naj ob koncu navedemo, da je glavni odbor SVIZ 5. 1. 2021 zavzel stališče, da se zavzemamo za periodična, a prostovoljna testiranja, saj menimo, da bo prostovoljnost in spodbujanje k testiranju bolj učinkovito kot prisila ter da bi lahko določene nejasnosti v prepisih sprožile nepotrebne zaplete in spore med delavci in delodajalci.


Ne glede na naše stališče menimo, da si tako zaposleni kot tudi delodajalcu zasluzijo jasna navodila in pravno podlago za učinkovito izvedbo hitrega preventivnega testiranja. Zato vas ponovno prosimo za čim hitrejše odgovore na vsa podana vprašanja.

Lep pozdrav.

Branimir Štrukelj,
glavni tajnik SVIZ Slovenije

 

ODGOVOR MIZŠ NA NAŠE PISMO OZIROMA VPRAŠANJA - klik!

Komentarji
Neva Di Novi
15.03.2021

Spostovani,mene pa zanima zakaj se uporabljajo samo ti testi ki so tako neprijetni z 7 do 9 cm v globino nosu ko pa obstajajo tudi manj invazivni in so ravno tako sigurni saj se gre samo 2.5 cm v nos .Oziroma test sline .Lahko bi to uvedli tudi pri nas in verjetno bi se vec ljudi tudi odlocilo za testiranje tudi ce bi bilo nekaj za placat .Naj se konca tisto rinjenje v nos vsak teden .

Ana Kavčič Pucihar
09.02.2021

Spoštovani,

mene pa zanima, kako je mogoče, da bi morali učitelji poslušno slediti ukazu testiranja s HAT, ki so sedaj
večkrat v Sloveniji pokazali, da niso niti najmanj zanesljivi? Ali ni tako, da bi morala biti medicinska oprema
testirana, da se jo lahko uporabi na ljudeh? Kje so dokazila o zanesljivosti HAT?
Kdo odgovarja, če (ko) se testi pokažejo za nezanesljive?
Koga lahko kot učitelj, ki je zaradi grožnje izgube s službo prisiljen se testirati s testom, ki je evidentno (poglejmo vse več primerov po Sloveniji, zadnja dva Kranj in Ajdovščina) nezanesljiv za ugotavljanje morebitne okuženosti, toži? Koga lahko učitelj prijavi/toži/terja, če ima zaradi testiranja neprijetne zdravstvene posledice?

Ali se v SVIZ zavedate, da s svojo pasivno držo tlakujete pot v sužnjelastniški sistem, saj smo učitelji in vzgojitelji dani na pladnje, s katerega si lahko vsakdo postreže, kolikor ga je volja?

Ali boste učiteljem in vzgojiteljem aktivno stopili v bran?

Prosim za čimprejšnje odgovore na moja vprašanja.

Lep pozdrav,
Ana Kavčič Pucihar

Anonimen
06.02.2021

HITRI COVID-19 ANTIGEN TESTI.
https://covid-test.si/
Moj je mnenje je, da bi nam lahko vsaj samoplačniško omogočili kakšen bolj prijazen test.

Anonimen
06.02.2021

Grgranje namesto zoprne palčke v nos:
https://www.dnevnik.si/1042940853

Benjamin Govže
05.02.2021

Spoštovani,
o teh spornih HAT testih se zadnje čase res nekoliko več govori.
O omenjenih testih s slino, torej o neinvazivni metodi, pa se je tudi že govorilo v medijih, natančneje na 1. programu nacionalne televizije, tam sem tudi sam dobil informacijo. Žal se za sedaj le govori, naredi pa nič.

Kdor želi, si lahko ogleda posnetek oddaje Premagajmo covid 19, z dne 26. 1. 2021 na RTV 4D kjer je gospa Benčina s Kemijskega inštituta predstavila ta test. Posnetek se nahaja na 12. minuti oddaje.
V oddaji Odmevi, tudi z dne 26. 1. 2021, pa je gospa z NIJZ-ja jasno povedala, da s tem pri nas (vsaj za zdaj) ne bo nič. Posnetek te debate pa se najaja v 4. minuti oddaje.

Pa srečno!

Benjamin

Andreja
04.02.2021

Spoštovani,

menim, da bi se moralo o "nebolečih in neinvazivnih" brisih pisati v različnih medijih, ne le na SVIZ-ovi spletni strani.
Marsikatera preiskava je precej odvisna od preiskovalca, tudi jemanje tovrstnih brisov. Saj smo se vsi že kdaj podvrgli preiskavam, ki so v najboljšem primeru neprijetne in vzbujajo nelagodje, lahko pa so zelo boleče, posledica pa manjše ali večje poškodbe. Seveda pa te preiskave niso tedenske.
Zadeva je še toliko bolj problematična, ker se zahteva tedensko testiranje, v primeru pozitivnega HAT testa pa ponovitev testa. Samo po sebi se vsiljuje vprašanje, zakaj se ne testira direktno s PRC testi, če je res tako pomembno, da se izloči morebitne okužene učitelje? Aja, predrago je, pa potrebno je hitro porabiti teste sumljive kakovosti in naročiti nove!
Morda pa bi se kakšen pravni strokovnjak lahko pozabaval s prisiljenim testiranjem s testi sumljive kakovosti in nepotrebnim dvojnim testiranjem?! Kakšne so posledice za delodajalca in zakonodajalca v primeru resne poškodbe? Kaj pa nepotrebno izpostavljanje?

LP,
Andreja

Anonimen
03.02.2021

Mene je po testiranju s palčko v nos kljuvalo v možganih, bolela notranjost nosu in tekla kri. Upam, da nas bodo učitelje in tudi vse druge zaposlene raziskovalci rešili tega mučenja. Benjamin Govže je dal zelo dober predlog. Če je izvedljiv, bi se splačalo v to investirati.

Benjamin Govže
02.02.2021

Spoštovani,

strokovnjakom na Kemijskem inštitutu je uspelo razviti poseben test za odkrivanje koronavirusa. Gre za test, ki za detekcijo lahko uporablja tudi slino. Metoda ni invazivna, čas bi bil, da vlada prisluhne takim strokovnjakom.

Prilagam povezavo.

Lp, Benjamin Govže

https://www.ki.si/novice/single-prikaz/novice/novica/razvili-hitri-test-za-zaznavanje-koronavirusa/

Andreja Rihter
02.02.2021

Po mnenju priznane specialistke medicine dela, gospe Metode Dodić Fikfak, je večkratno testiranje z nezanesljivimi hitrimi testi, ki podajajo le trenutno sliko, ne le nesmiselno, ampak ZLORABA.

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174750644?s=tv&t=0

Romana Terkaj
02.02.2021

In vi SVIZ? Bo kaj na ta odgovor-zavajajoč-z luknjami v zakonu, ki jih vidijo dobri odvetniki? Se bomo morali posluževati svojih odvetnikov?
Žalostno-izničen poklic.
Romana Terkaj

Alenka Kvas Molnar
01.02.2021

Že nekajkrat sem bila testirana. Poseg odvzema brisa iz nosa je zame boleč, ne samo neprijeten. Ob tem se mi vedno vlijejo solze, samoiniciativno. Zaradi tega sem vsak teden v stresu, ko moram na tedensko testiranje. Po posegu sem tudi opazila kri na robčku ob brisanju nosu. Zakaj brisa ne jemljejo iz grla, tako kot to delajo v drugih državah?
Alenka Molnar

Vaš komentar