Ljubljana, 4. 10. 2018

Odločno do izpolnitve stavkovnih zahtev

Na dan pred letošnjim svetovnim dnevom učiteljev, 4. oktobra popoldne, so se na izredni seji sestali članice in člani Glavnega stavkovnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GSO SVIZ) ter razpravljali in odločali zgolj o eni točki - nadaljevanju splošne stavke v vzgoji in izobraževanju. Soglasno so sklenili, da se nadaljevanje stavke (po dveh stavkovnih dneh februarja in marca letos) izvede 4., 5. in 6. decembra 2018, če do konca novembra dogovor z Vlado RS glede stavkovnih zahtev izobraževalcev ne bo dosežen.

Kot je znano, je Vlada pretekli teden imenovala svojo pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja in napovedala, da bo pripravila izhodišča ter da bi se resna pogajanja s sindikati lahko pričela že v roku dveh tednov. Prvi krog pogajanj z novo vlado bi naj po informacijah bil sredi tega meseca, v ponedeljek, 15. oktobra. Minister za javno upravo je sicer ob imenovanju vladnih pogajalcev izrazil pričakovanje, da bodo pogajanja hitro zaključena. Na to računa tudi SVIZ, saj so se vse stranke, ki danes sestavljajo vladajočo koalicijo, pred junijskimi državnozborskimi volitvami strinjale s stavkovnimi zahtevami izobraževalcev. SVIZ tako pričakuje, da bo Vlada RS pripravljena nadaljevati pogajanja na točki, na kateri so bila letos spomladi prekinjena, in izpolniti stavkovne zahteve sindikata.

Na današnji seji so si člani GSO SVIZ uvodoma osvežili spomnim na pretekla dogajanja. Članice in člani SVIZ ter drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se med 6. in 13. decembrom lani opredeljevali o izvedbi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, ki jo je SVIZ napovedal za 14. februar 2018. ZA stavko je glasovalo 37.186 zaposlenih. To je 94,2 % vseh zaposlenih, ki so se opredeljevali o stavki. Prvi stavkovni dan je bil tako izveden 14. februarja letos, ker pa v tednih, ki so sledili, do dogovora še ni prišlo, je SVIZ drugi dan stavke izpeljal 14. marca. Dva dneva pred odstopom predsednika vlade Mira Cerarja (12. 3. 2018) je sicer na pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma o prekinitvi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju bil dosežen dogovor o vseh najpomembnejših zahtevah SVIZ. Podpis dogovora je bil pogoj za odpoved nadaljevanja stavke, napovedane za 14. marec. Po uskladitvi besedila z nami pa se je vladna stran zaradi nasprotovanja drugih sindikatov premislila in dogovora naenkrat ni več hotela podpisati. Splošno stavko je SVIZ 14. 3. 2018 tako izvedel, še istega večera pa je nato prišlo tudi do odstopa predsednika vlade. Zaradi te okoliščine je GSO SVIZ za 17. april 2018 že napovedano stavko prestavil za nedoločen čas.

V predvolilnem času, ki je sledil odstopu premiera, so se stranke, ki danes sestavljajo slovensko vlado, v odgovorih na naša vprašanja strinjale z našimi stavkovnimi zahtevami ter napovedovale takojšnje nadaljevanje pogajanj za sklenitev stavkovnih sporazumov. SVIZ vztraja, da se pogajanja nadaljujejo od točke, na kateri so bila prekinjena. To poenostavljeno pomeni, da se pod ravnjo že usklajenih zvišanj in ravnjo drugih prav tako že usklajenih zahtev, kot so zabeležene tudi v informaciji Vlade RS z dne 23. 3. 2018, SVIZ ni pripravljen pogajati.

SVIZ se strinja z oceno ministra za javno upravo Rudija Medveda, da so lahko pogajanja o stavkovnih zahtevah hitro zaključena. Za SVIZ možnost hitrega zaključka pogajanj konkretno pomeni, da jih je možno zaključiti še pred koncem letošnjega novembra. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju smo po odmrznitvi stavke po izvolitvi nove vlade sredi letošnjega septembra znova v splošni stavki, ki se bo nadaljevala 4., 5. in 6. 12. 2018, ko bo SVIZ organiziral in izvedel tretji, četrti in peti stavkovni dan, če do takrat do dogovora z vlado ne bo prišlo. Hkrati je SVIZ odločen stavkovne dneve ponavljati do izpolnitve stavkovnih zahtev. Če bo stavkovni sporazum parafiran pred 4. 12. 2018, pa bo GSO SVIZ odločal o preložitvi stavkovnih aktivnosti in bo po podpisu ustreznih sprememb kolektivnih pogodb splošno stavko nato tudi odpovedal.

Skladno s soglasno sprejetim sklepom današnje seje Glavnega stavkovnega odbora SVIZ so se priprave na decembrsko nadaljevanje stavke začele takoj. Stavka bo izvedena na isti način, kot sta bila izvedena že dosedanja dva stavkovna dneva.

Članice in člani GSO SVIZ so hkrati danes sklenili še, da bo SVIZ na pogajanjih zahteval da se tudi v kulturi in sociali karierni razpon strokovnih delavcev in delavk na delovnih mestih, ki so primerljiva z delovnim mestom učitelja, poveča za en plačni razred.

Enako pa bo SVIZ na skupnih pogajanjih zagovarjal dodatno zvišanje plač zaposlenih do 26. plačnega razreda za en plačni razred.

 

Jelka Velički, predsednica GSO, o sprejetih sklepih:


 

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj pojasnjuje odločitev:Članica GSO SVIZ Davorka Pregl o tem, zakaj je glasovala za nadaljevanje izvajanja stavke:Rok Križaj, član GSO SVIZ, o vztrajanju pri zahtevah do njihove izpolnitve:Novinarska vprašanja in dodatna pojasnila: