Ljubljana, 14. 5. 2019

Odpoved zaposlitve sindikalni zaupnici - poskus discipliniranja sindikata

sporočilo za medije!

 

POSKUS DISCIPLINIRANJA SINDIKATA PREK ODPOVEDI ZAPOSLITVE SINDIKALNI ZAUPNICI


Obenem je zaupnica tudi predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ ter članica Izvršilnega odbora sindikata!
 

Ljubljana, 14. maj 2019 – Pozno zvečer pretekli četrtek je detektiv v imenu ravnateljice Vrtca Jarše Diane Šumenjak vročil Petri Koritnik, sindikalni zaupnici SVIZ, sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov in prepovedi opravljanja dela. Pri navedenem gre po oceni Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) za nedopusten pritisk na delavko, skrajen poskus šikaniranja predstavnice zaposlenih ter tudi discipliniranja sindikata na podlagi povsem neutemeljenih trditev, ki so navedene kot razlog za sprožitev postopka odpovedi iz krivdnih razlogov.

Kolegici Petri Koritnik, ki je zaposlena na delovnem mestu vzgojiteljice v Vrtcu Jarše in je obenem tudi predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ ter članica Izvršilnega odbora sindikata, je bil v četrtek, 9. maja 2019, pozno zvečer v imenu ravnateljice vrtca vročen sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov ter izrečena prepoved opravljanja dela. Ravnateljica zaposleno obtožuje nasilja nad otroki, ogrožanja njihove varnosti in šikaniranja sodelavk. Obtožbe so po vseh dostopnih informacijah in trdnem prepričanju sindikata izmišljene ter so zgolj posledica dejstva, da ravnateljica ni dobila zadostne podpore v svetu zavoda za ponovno izvolitev. Ravnateljica za to krivi sindikalno zaupnico, čeprav so pomembno vlogo pri zavrnitvi imeli starši otrok, ki obiskujejo vrtec. Drži, da je bila sindikalna zaupnica SVIZ zelo aktivna v minulem ravnateljičinem mandatu ter je odločno uveljavljala interese zaposlenih, kar so opazili tudi zaupnice in zaupniki iz drugih vrtcev ter jo tudi zato lani izvolili za predsednico Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ, ki vključuje približno 6.200 zaposlenih v slovenskih vrtcih.

Kolegica sindikalna zaupnica je v zvezi z očitanimi ji kršitvami za sredo, 15. maja 2019, ob 9. uri povabljena na razgovor v pisarno ravnateljice vrtca Jarše. Poleg zaupnice in njene odvetnice se bodo zagovora udeležili tudi vodstvo sindikata in najvišji predstavniki Območnega odbora SVIZ Ljubljane in okolice. O pritisku na zaposleno in posredno na sindikat prek popolnoma neutemeljene krivdne odpovedi je SVIZ že seznanil tudi ljubljanskega župana in ministra za izobraževanje kot najvišja predstavnika občine kot ustanovitelja vrtca in ministrstva, pristojnega tudi za predšolsko vzgojo in spoštovanje zakonitosti. SVIZ je župana in ministra pozval, naj storita vse, kar je v njuni moči in pristojnosti, da se šikaniranje zaposlene zaustavi ter da se nastali konflikt ne bi zgolj še stopnjeval, in sicer ne le na škodo neposredno vpletenih, temveč vseh zaposlenih v omenjenem vrtcu, tamkajšnjih otrok in njihovih staršev.

Slednji so v pismu, naslovljenem na vpletene, zapisali, da so nad vzgojiteljici očitanim kršitvami zgroženi ter so prepričani, da so vsi očitki ravnateljice zoper vzgojiteljico njihovih otrok neutemeljeni in neresnični. »Starši nad delom vzgojiteljice nimamo niti ene pripombe, temveč samo pohvale. Je vzgojiteljica, ki je s srcem in dušo predana poklicu in otrokom – našim otrokom!« Tudi starši zahtevajo, da se postopek izredne odpovedi vzgojiteljici takoj ustavi, vključno s preklicem izrečene prepovedi opravljanja dela, in da se Petra lahko takoj vrne na delo med njihove otroke. Kot tisti, ki so že več let z njo dnevno neposredno in posredno preko otrok v stiku, starši vzgojiteljici Petri izražajo polno podporo in zaupanje v njeno delo, zato bodo ob jutrišnjem zaslišanju prišli pred upravo vrtca in tako pokazali, da ji stojijo ob strani.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Liljana Jevšinek
16.05.2019

Petra, kot sem ti rekla v najinem pogovoru, imaš mojo podporo in pomoč. Drži se. Ni enostavno, ko te "oblatijo in ožigosajo" ter umažejo ime. To vem tudi sama, saj sem tudi jaz kot vzg. že dobila opomin pred odpovedjo del. razmerja.
To z detektivom, pa je nizkotno oz. nedopustno!!!!
Strinjam se z vsemi komentarji. Danes Petra, jutri že katera druga oz. drug. SZ veliko o tem opozarjamo, a se nas ne sliši!
Postopek imenovanje in mandat ravnateljev zahteva spremembe. Mandat obvezno in nujno omejiti na 2 zaporedna, hkrati pa omogočiti večjo transparentnost oz. nadzor sindikata zavoda pri postopku imenovanja. Prav tako je vse preveč stvari v pristojnosti ravnazeljev. SZ veliko vemo, za to gre zahvala vodstvu Sviza, ki nas izobražuje, vendar ravnatelji namesto, da bi to vzeli kot dobro, vzamejo kot da smo proti njim, namesto, da bi sodelovali, se počutijo ogrožene in prestrašene Zakaj že?!
Petra drži se, s tabo smo!!!!

Tina Rajsar
15.05.2019

Se popolnoma strinjam s podporniki Petre. Upam da bo zmagala resnica in pravica...in naj se to na veliko objavi. In ja...strinjam se , da ima oblast prevec moči!

Drzi se Petra!!!

Avguština Zupančič
14.05.2019

Predlagam, da pridemo jutri ob 9.00 pred vrtec vsi, ki nimamo obveznosti in podpremo Petro
Avguština

Vse je igra
14.05.2019

Leonida, enako mislim in govorim tudi jaz, pa gre zakonodaja celo v smer večjih pooblastil in pristojnosti direktorjev (npr. delovna uspešnost zaposlenih). Mnogi sveti zavodov in drugi nadzorni organi so samo na papirju. Žal tudi zaposleni molčijo in sklanjajo glave. Uničena življenja pa ostajajo.
Nič se ne bo spremenilo, oblast je slast.
Petri pa veliko sreče in vztrajnosti!

Lidija GERGEK
14.05.2019

Petra ti si carica in ne damo te!!!!

Lea Kunstelj
14.05.2019

Popravljam komentar, kjer sem zapisala, da je ena redkih oseb, ki se trudi za pravičnost in dobro otrok. Resnica je, da nas je takšnih veliko. Je pa res ena redkih, ki prebija led v smislu organizacije v našem poklicu in se bori za spremembe, kot tudi za tiste, ki doživljajo mobing. Vrsta je takih, ki jim je pomagala. Verjamem pa tudi, da se težko javijo njene sodelavke, saj se bojijo za svoje službe. Jih razumem. Ker je sistem pač tako urejen. Je treba bit tiho, da dobiš vsaj tisto ubogo plačo, ki nam jo namenjajo.
Dovolj z moje strani.

Zlatka
14.05.2019

Petra ti en sonček,verjamem vate....naj zmaga resnica...ravnateljico bo že doletela karma.

Tina Tomšič
14.05.2019

Pozdrav vsem podpornikom Petre!
Ne pozabimo, da bije bitko za vse nas. Kot je že omenila Leonida, je čas da spregovorimo o kompetencah
ravnateljev in njihovih nedokazljivih mobingih nad delavci.
Petra vso podporo in s tabo smo v mislih in srcu.
Ne dvomim v delo predstavnikov Sviz-a.
Lep pozdrav
Tina

ALMEDINA
14.05.2019

Petro ne damo?!!

Natasa Modic
14.05.2019

Petra, kot sem rekla v najinem pogovoru.
Imas naso podporo in ce karkoli rabis smo TU!

✊❤

Leonida Lebar-Russo
14.05.2019

Že nekaj let vam razlagam,da imajo ravnatelji in direktorji javnih zavodov veliko prevelika pooblastila in lahko z zaposlenimi počnejo,kar jih je volja, zaposleni pa v nobenem primeru ne morejo dokazati mobinga,ki se izvaja nad njimi!!!Kdaj se bomo končno zbudili in zahtevali od ministrov zmanjšanje pooblastil in vzpostavitev normalnih pogojev za delo?Koliko izgorelih, uničenih javnih delavcev, samomorov bo še potrebnih?

Tanja
14.05.2019

Naša Petra je velik in srčen človek. Tega si ne zasluži! Ima vso našo podporo.

Lea Kunstelj
14.05.2019

Petra je moja bivša sodelavka. Skupaj sva delali v skupini leta 2014.
Je vzgojiteljica s srcem. Ena redkih oseb, ki se trudi za pravičnost in dobro otrok. V času skupnega dela sem opazila, kako rade jo imajo sodelavke. Vedno si je vzela čas za tiste, ki so bili šikanirani, poslušala njihove zgodbe in se trudila pomagati vsem.
Zato me je ta novica šokirala pa vendar je v tem svetu pričakovati, da se pristriže krila tistim, ki se resnično trudijo za dobro in želijo spremeniti svet na bolje in opozarjajo na nepravilnosti v sistemu. Upam, da bo pristojnim jasno, kaj je resnica, koliko ljudi imajo Petro res rado, otroci, njihovi starši, sodelavci, bivši sodelavci in zaposleni.
Naj pride resnica na dan. Petri pa vse dobro in ostani tak sonček. Ti si naš ščit. Želim, da ta ščit ostane in obstane za najvišje dobro vseh.

Sanja
14.05.2019

Tako je, Marina! PETRE NE DAMO!!

Marina
14.05.2019

PETRE NE DAMO!

Vaš komentar