Ljubljana, 13. 6. 2019

Odprta vrata muzejev in galerij

Skupnost muzejev Slovenije vabi v soboto, 15. junija 2019, na 17. Poletno muzejsko noč, ko bodo številni muzeji in galerije od 18.00 do polnoči široko odprli svoja vrata obiskovalkam in obiskovalcem. Dogodku so se letos pridružile ustanove v 55 slovenskih krajih, skupno pa bo na voljo več kot 370 dogodkov.

Iz Skupnosti muzejev Slovenije sporočajo, da bo Poletno muzejsko noč tokrat priredilo 83 muzejev in galerij, med njimi tudi nekateri, ki v tem projektu prejšnja leta niso sodelovali. Z dogodkom želijo kot »čuvaji slovenske kulturne dediščine« približati muzeje, galerije in njihove programe širšim množicam. V zadnjih dveh letih jim je uspelo v šestih urah, kolikor traja muzejska noč, po vsej Sloveniji našteti približno 40.000 obiskovalcev. Letošnja promocija dogodka, ki so jo pripravili v sodelovanju s študentko magistrskega študija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Janjo Kosi – ta je zasnovala kratke animacije na temo Poletne muzejske noči in kulturne dediščine –, pa je prav tako že pritegnila veliko pozornosti.

V soboto, 15. junija 2019, zvečer bodo torej muzealci in galeristi na približno 130 prizoriščih po vsej Sloveniji priredili različne dogodke, s katerimi bodo poskušali pritegniti čim več obiskovalcev in jim pričarati lep večer. Med drugim bodo potekala odprtja novih razstav, vodstva po zbirkah v več jezikih, delavnice za otroke, odrasle in družine, predavanja ter projekcije filmov. Ponekod so se odločili še za manj tipična muzejska oziroma galerijska doživetja ter napovedujejo koncerte, gledališke predstave, branje pravljic, športne aktivnosti, pokušine lokalnih jedi ali degustacije pijač …

Če vas torej zanimajo slovenska kulturna dediščina in ter dejavnost muzejev in galerij, vabljeni, da v soboto, 15. junija 2019, postanete del že 17. Poletne muzejske noči!