Ljubljana, 15. 10. 2021

Odsotnost socialnega dialoga

Pet reprezentativnih sindikalnih central je poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezanih poslancev 15. oktobra 2021 v posebnem dopisu pozvalo, naj zahtevajo nujno sejo odbora DZ za delo, na kateri bi razpravljali o odsotnosti socialnega dialoga pod sedanjo vlado. Od DZ pričakujejo, da bo zavrnil zakonske predloge, ki jih ni obravnaval ESS, pa bi jih glede na pravila moral.

Sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), katere član je tudi SVIZ, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost želijo, da se poslanke in poslanci neposredno seznanijo s stanjem glede socialnega dialoga v Sloveniji in nedelovanjem Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so njihovi predstavniki zapisali v današnjem pozivu. Za poziv so se odločili, ker vlada ne kaže interesa, da bi obudila socialni dialog.

Sindikalne centrale pričakujejo, da bo državni zbor vlado pozval, naj sklene dogovor o obuditvi socialnega dialoga, kot je napovedala na sestanku pri predsedniku republike Borutu Pahorju, in naj zavrne predloge zakonov, ki jih Ekonomsko-socialni svet (ESS) ni obravnaval, pa bi jih moral.

Kot je na novinarski konferenci, ki so jo sindikalne centrale skupaj pripravile 15. oktobra 2021,  poudaril predsednik KSJS Branimir Štrukelj, sindikati od poslancev in poslank pričakujejo, da bodo tiste zakone, ki so že v parlamentarnem postopku, pa niso bili usklajevani na Ekonomsko-socialnem svetu, zavrnili. Povedal je še, da so sindikati po razglasitvi epidemije covida-19 pristajali na to, da se je v posebnih razmerah prostor socialnega partnerstva skrčil, nato pa se je izkazalo, da je bil to le izgovor, saj so mimo Ekonomsko-socialnega sveta v državni zbor prihajali predlogi, ki niso imeli zveze z epidemijo. Prelomnica pri tem, da so spomladi zapustili ESS, je bil predlog zakona o demografskem skladu, ki je sicer prišel na obravnavo na svet, a je vladna stran dejala, da je vsebina usklajena v koaliciji in da vanjo socialni dialog ne more posegati. Sledili so zakonski predlogi glede debirokratizacije, davkov, trga dela in sociale, ki pa so šli povsem mimo ESS. Sindikati so nato odrekli sodelovanje v ESS in vladi predlagali sklenitev dogovora o obuditvi socialnega dialoga. Na srečanju pri predsedniku države Borutu Pahorju konec avgusta letos so vsi trije partnerji izrazili pripravljenost na vrnitev k socialnemu dialogu. Za ta namen je bila vzpostavljena posebna pogajalska skupina socialnih partnerjev, ki pa se je sestala le enkrat v začetku septembra, nato pa nič več, saj vlada ni pripravila odgovora na sindikalni predlog dogovora o vnovičnem zagonu ESS.

Novinarska konferenca sindikalnih central o odsotnosti socialnega dialoga), 15. 10. 2021 (foto: Zveza svobodnih sindikatov Slovenije)

 

Sindikalne centrale bodo zdaj počakale na odgovor državnega zbora k Pozivu k vložitvi zahteve za sklic nujne seje Odbora DZ: Odsotnost socialnega dialoga, zaradi namernega kršenja Pravil o delovanju ESS s strani Vlade RS in nato presodile o nadaljnjih korakih.

Poziv sindikalnih central k vložitvi zahteve za sklic nujne seje Odbora DZ: Odsotnost socialnega dialoga, zaradi namernega kršenja Pravil o delovanju ESS s strani Vlade RS (15. oktober 2021)