Ljubljana, 5. 9. 2017

Opozorilna stavka zaposlenih v izobraževanju

V ponedeljek, 4. septembra, so zaposleni v osnovnih in srednjih šolah v Srbiji v organizaciji treh reprezentativnih sindikatov izpeljali opozorilno stavko, in sicer tako, da niso izvedli prve ure pouka v jutranji ter v popoldanski izmeni. Stavkovni zahtevi sta dve:
- povišanje plač v dejavnosti izobraževanja nad nivo povprečne plače v državi ter
- umik dveh zakonov (Zakon o zaposlenih v javnih službah in Zakon o temeljih sistema vzgoje in izobraževanja), ki vsebujeta številne škodljive spremembe in zmanjšujeta dosedanje pravice zaposlenih v izobraževanju, iz zakonodajnih postopkov.

Plače zaposlenih v izobraževanju so 16 odstotkov pod državnim povprečjem (plač vseh zaposlenih v Srbiji) in so v juliju znašale 357 evrov! Obenem se s predlaganimi spremembami omenjenih zakonov še poslabšuje položaj zaposlenih in odpira prostor za ukrepe proti zaposlenim in njihovo odpuščanje brez ustreznih elementov zaščite. Zakonske spremembe sicer poleg zaposlenih v izobraževanju zadevajo tudi zaposlene v kulturi, zdravstvu in sociali.

Sindikati od vlade zahtevajo, naj jim prisluhne, se udeleži pogajanj in najde ustrezne rešitve, sicer za 6. oktober napovedujejo začetek splošne stavke.

SVIZ že dlje časa spremlja dogajanja v Srbiji in je seznanjen z nezavidljivim položaj tako vzgoje in izobraževanja kot zaposlenih v teh dejavnostih oziroma vseh javnih uslužbencev, ki jim vlade kot po pravilu že zadnjih nekaj let zmanjšujejo pravice in krčijo prihodke, zato je podprl srbske kolege v njihovih prizadevanjih za izboljšanje položaja ter jim izrekel vso podporo in ponudil pomoč pri njihovih nadaljnjih sindikalnih aktivnostih.

Več informacij: U štrajku još tri sindikata, bez prvog časa u ponedeljak

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar