Ljubljana, 12. 3. 2021

Osnove spletne varnosti

Z Arnesa so z nami delili informacijo, da 17. marca 2021 začenjajo s štirinajsto izvedbo spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOST-V. Tečaja se lahko udeleži kdor koli, saj pokriva široko paleto vsebin, ki jih nemalokrat potrebujemo pri svojem delu in v zasebnem življenju. Veliko je vsebin, ki bodo zanimale predvsem starše, največ specializiranih vsebin pa je namenjenih zaposlenim v šolstvu. Na tečaj se lahko prijavite prek spletnih skupnosti na portalu SIO. Za prijavo uporabite AAI-račun, lahko se prijavite tudi z običajnim profilom, ki ga ustvarite. Ključ za vstop v tečaj je most2021marec.

Tečaj bo potekal tri zaporedne tedne, na njem pa boste pridobili veščine, ki vam bodo pomagale pri soočanju z nevarnostmi na spletu. Kraja gesel, izsiljevalski virusi in spletno nasilje so le nekateri od pojavov, s katerimi se srečujemo. Na tečaju se boste naučili pravilno in učinkovito soočati s težavami, povezanimi z internetom in sodobnimi tehnologijami. Vsak teden bo pozornost namenjena obravnavi ene od navedenih tematik:

· zaščita naprav

· zaščita zasebnosti in digitalne identitete

· zaščita zdravja in okolja

Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa lahko izvajate v časovnem okviru, ki ga določite sami. Vsebine so prilagojene tako tistim, ki imajo osnovno znanje o tematiki, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom.

Tečaj je namenjen zelo široki publiki,  je pa predvsem zelo pomemben za učitelje, saj ti prenašajo znanje na mlajše generacije. Te so rojene v digitalni dobi in imajo na prvi pogled veliko znanja o tehnologijah, vendar je njihovo znanje pogosto zgolj površinsko, manjka jim tudi izkušenj iz »resničnega« sveta. Pogosto se ne znajo in ne zmorejo soočiti s posledicami svojih dejanj na spletu, učitelji pa so tisti, ki jih lahko vodijo in usmerjajo pri njihovem delovanju in jih z ozaveščanjem varujejo pred nevarnostmi.

Zdaj to znanje potrebujemo še bolj. V minulem »koronskem« letu se je žal pokazalo, kako zelo smo na spletu ranljivi in pogosto tudi naivni. Še povečalo se je število (uspešnih) prevar. Naša zasebnost, in s tem tudi varnost, je bila izpostavljena bolj kot kadarkoli do sedaj. V tem letu so se preko družbenih omrežjih še bolj razširile in poglobile teorije zarot – celo do te  mere, da ogrožajo osnovno delovanje naših družb. V porastu so  psihične in fizične težave odraslih in otrok, ki so vezane na pretirano rabo tehnologije ...

Lepo povabljeni, da se spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOST-V udeležite, priporočite pa ga tudi drugim, ki bi jih omenjena vsebina utegnila zanimati.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar