Ljubljana, 5. 9. 2017

Pet tisoč funtov manj kot leta 2010

Ob izrazitem zniževanju plač v šolstvu se v Veliki Britaniji soočajo s pomanjkanjem učiteljic in učiteljev.  

Ob začetku novega šolskega leta so učiteljski sindikati v Veliki Britaniji opozorili na posledice, ki jih nekajletno zniževanje učiteljskih plač pušča v tamkajšnjem izobraževanju. Podatki, ki temeljijo na statistiki zaposlenih v šolah in podatkih o inflaciji v državi, kažejo, kako so se zaslužki učiteljic in učiteljev zmanjševali, saj so bila letna zvišanja plač pod stopnjo inflacije.

Leta 2010 je povprečna plača učiteljev v šolah, ki jih financira država, znašala 34.800 funtov, do leta 2016 se je na letni ravni zvišala le za 300 funtov (tj. na 35.100 funtov), letos pa naj bi dosegla 35.451 funtov. Če bi se povprečna plača vsako leto od leta 2010 poviševala skladno s stopnjo inflacije, ki je merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin, naj bi zdaj znašala več kot 40.000 funtov na leto. Glavni tajnik učiteljskega sindikata NASUWT Chris Keates je ob navedenih podatkih izpostavil, da se mora več kot četrtina učiteljic in učiteljev spričo slabe finančne situacije zanašati na kreditne kartice in jemati posojila, številni mladi pa si ne morejo privoščiti plačila najemnine ali nakupa stanovanja. Opozoril je, da se morajo plače zaposlenih v javnem izobraževanju nujno zvišati, da bi lahko v prihodnje mladim zagotavljali kakovostno izobrazbo in da bi poučevanje ostalo karierna izbira diplomantov.

Ugotovitve ankete, ki so jo pripravili pri NASUWT, kažejo, da je 70 % anketiranih učiteljev prepričanih, da je precej njihovih kolegov odšlo iz pedagoškega poklica prav zaradi nekonkurenčnih plač, 82 % pa jih meni, da učiteljske plače niso konkurenčne s tistimi v drugih poklicih. Zaskrbljujoče je, da kar 72 % vprašanih mladim ne bi priporočilo, naj se odločijo za pedagoško kariero. Podatki iz raziskave TeachVac ob tem kažejo, da se je na javnih šolah v Londonu število prostih učiteljskih delovnih mest od leta 2015 do 2017 povečalo za 12 %, na območju severozahodne Anglije pa za 6. John Howson, nekdanji vladni svetovalec za področje zaposlovanja učiteljev, ob tem meni, da je v Londonu pomanjkanje učiteljskega kadra posledica višjih življenjskih stroškov in ponudbe drugih, bolje plačanih delovnih mest, za katera je zahtevana visokošolska izobrazba.

Kot zaključujejo v članku, podatki že zdaj kažejo, da so učiteljske plače ob upoštevanju indeksa cen življenjskih potrebščin v primerjavi s tistimi leta 2010 zdaj za več tisoč funtov slabše, ob načrtih vlade, da bo rast plač še naprej omejevala, pa se bodo razmere v šolstvu v Veliki Britaniji le še poslabšale. Zgovorno je že, da je iz učiteljskega poklica v zadnjih dveh letih odšlo več posameznic in posameznikov, kot pa se jih je v šolah na novo zaposlilo. Ob navedenih podatkih v britanskih vladnih službah poudarjajo, da namenjajo zaposlovanja učiteljev veliko pozornosti in si prizadevajo tudi z vlaganjem v področje še naprej zagotavljati, da se bodo za poučevanje odločali najboljši.  

Vir: The Guardian, https://www.theguardian.com/education/2017/sep/02/teachers-5000-pounds-a-year-worse-off-under-tories-claims-labour?CMP=share_btn_link , pridobljeno 5. 9. 2017.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar