Ljubljana, 20. 2. 2023

Po petkovih pogajanjih SVIZ v pričakovanju vladnega predloga

Minuli teden v torek bi se morala nadaljevati ločena pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev med Vlado RS in SVIZ-om, a jih je vladna stran preklicala. To potezo smo v SVIZ-u ocenili kot izkaz podcenjujočega odnosa vlade do izobraževanja.  Jasno pa smo izpostavili, da bomo z vsemi sredstvi vztrajali pri sklenitvi stavkovnega sporazuma. Dokler se to ne bo zgodilo, za SVIZ novi plačni sistem sprejemljiv, ker se anomalije iz obstoječega plačnega sistema zgolj prenašajo v novega.

Namesto pogajanj z našim in Visokošolskim sindikatom, predvidenih za torek oz. sredo, je vladna pogajalska skupina za petek popoldne sklicala skupni sestanek. Ta je bil namenjen razreševanju stavkovnih zahtev obeh sindikatov v okviru nedavno predstavljenih izhodišč plačne reforme javnega sektorja. SVIZ in VSS se namreč z vladno stranjo že pogajata o zahtevah oziroma za rešitev problematike zaostajanja plač zaposlenih v šolstvu, znanosti, raziskovalnih inštitutih in tudi v delu kulture. Gre za približno leto dni stare stavkovne zahteve, kjer v obeh sindikatih, kot omenjeno, pričakujemo sklenitev stavkovnih sporazumov. Nazadnje smo se torej z vladno stranjo sestali v petek, ko nam je ta predstavila predlog za odpravo plačnih nesorazmerij med šolstvom in zdravstvom. Vlada je napovedala, da bo predlog sindikatoma pisno dostavila v ponedeljek do 12. ure.

Glavni tajnik SVIZ je po petkovem srečanju izpostavil, da do dogovora na njem še ni prišlo, je pa SVIZ na njem še enkrat več aktualni vladi jasno sporočil, da želi plačna nesorazmerja odpraviti v okviru stavkovnega sporazuma o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju. Vlada je na sestanku v petek ponovno priznala te zaostanke in napovedala, da nam bo v ponedeljek (20. februarja) do 12. ure posredovala pisni pogajalski predlog. Tega je sicer v petek ustno predstavila, za potrebe uradne opredelitve za to pristojnega organa sindikata je potreben tudi pisni predlog vladne strani.

Ko bomo prejeli vladni predlog, se bo z njim seznanil Glavni stavkovni odbor (GSO) in opredelil tudi prihodnje ravnanje SVIZ-a. Seja GSO je sklicana za torek, 21. februarja, popoldne.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar