Ljubljana, 24. 2. 2022

Po šestih dnevih od napovedi stavke brez odgovora na stavkovne zahteve

sporočilo za medije!

 

PO ŠESTIH DNEVIH OD NAPOVEDI SPLOŠNE STAVKE V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU VLADA NE ODGOVARJA NA STAVKOVNE ZAHTEVE

SVIZ pozval k začetku takojšnjih pogajanj z željo po sporazumni rešitvi spora, odziv oblasti poln manipulativnih trditev, groženj in ciničnih komentarjev.
 

Ljubljana, 24. februar 2022 - Glavni stavkovni odbor (GsO) Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je v petek, 18. februarja 2022, po tako rekoč plebiscitarno izglasovani odločitvi zaposlenih (37.248 zaposlenih oziroma ali več kot 91 odstotkov vseh, ki so glasovali) o razglasitvi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju Vladi RS uradno posredoval napoved stavke skupaj s stavkovnimi zahtevami. Hkrati je sindikat Vlado RS skladno z zakonodajo pozval k začetku takojšnjih pogajanj o omenjenih stavkovnih zahtevah z željo po sporazumni rešitvi nastalega spora še pred izvedbo stavke.


Vladna stran se je na napoved stavke 23. februarja 2022 odzvala z »odgovorom«, ki se niti v eni povedi ne nanaša na stavkovne zahteve sindikata. Govori o investicijah v vzgojo, izobraževanje in šport, o zakonu o dohodnini, možnosti zaposlovanja študentov in sklepanju pogodb za določen čas, besedilo pa je ob tem polno manipulativnih trditev, groženj in ciničnih komentarjev. Eno od očitnih zavajanj je trditev, da je bilo leta 2021 v vzgoji in izobraževanju 90.000 zaposlenih, eden od cinizmov pa, da si vlada pripisuje zasluge, da so vrtci in šole v času epidemije covida-19 ostali odprti, četudi je povsem očitno, da se je treba za to v največji meri zahvaliti ravnateljem in ravnateljicam ter vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Zapisana grožnja, da napovedana stavka ne bo plačana, je neresna, saj lahko o tem presodi le sodišče, ki bo ugotavljalo kršitve sporazumov, ki so bili podpisani z vlado. Če bodo le-te ugotovljene – v kar SVIZ ne dvomi –, bo vlada stavko morala plačati. Iz »odgovora«, ki se, kot omenjeno, ne nanaša na stavkovne zahteve SVIZ, je mogoče izluščiti, da vlada pred napovedano stavko ne namerava iskati rešitev za spor, kar ji sicer veleva Zakon o stavki. S to zakonsko kršitvijo k seznamu drugih dodaja še en argument za to, da bo stavka morala biti plačana. SVIZ bo navedbe iz omenjenega odziva Vlade RS na napoved splošne stavke v vzgoji in izobraževanju podrobneje komentiral na predvideni novinarski konferenci v začetku prihodnjega tedna.

 

 

X X X X X


Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar