Ljubljana, 22. 2. 2022

Po štirih dneh od napovedi splošne stavke v VIZ še brez odziva pristojnih

Glavni stavkovni odbor (GsO) SVIZ je v petek, 18. februarja 2022, po takorekoč plebiscitarno izglasovani odločitvi zaposlenih (37.248 zaposlenih oziroma ali 91 % vseh, ki so glasovali) o razglasitvi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju Vladi RS uradno posredoval napoved stavke skupaj s stavkovnimi zahtevami. Hkrati smo Vlado RS skladno z zakonodajo pozvali k začetku takojšnjih pogajanj o omenjenih stavkovnih zahtevah z željo po sporazumni rešitvi nastalega spora še pred izvedbo stavke.

Do danes, 22. februarja, se vladna stran še ni odzvala na napoved stavke oziroma sindikatu ni posredovala nikakršnega vabila na pogovore o tej problematiki. V vednost smo prejeli zgolj dopis Vlade RS, s katerim ta Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvu za javno upravo odstopa v reševanje naš sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja.

So pa v tem času upravičenost stavke podprli predstavnice in predstavnike ravnateljskih združenj, katerih delovne obremenitve so se v času epidemije, še zlasti zadnjega vala, izrazito povečale in prav tako niso ustrezno ovrednotene. Tudi ravnateljice in ravnatelji izpostavljajo podcenjujoč odnos oblasti do vloženih naporov in tveganj zaposlenih, ki so s skrajnimi močmi in velikimi tveganji lastnega zdravja po-skrbeli, da so bili vrtci in šole lahko ves čas odprti.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar