Ljubljana, 25. 6. 2020

Počistimo telefone in računalnike

Ko je pouk potekal na daljavo, so morali številni naložiti nove aplikacije in odpreti račune na različnih družabnih omrežjih in spletnih straneh, da so lahko spremljali pouk na daljavo in sodelovali pri aktivnostih. Ker se je pouk na daljavo za večino zaključil in vseh teh aplikacij ne potrebujemo več, je smiselno, da počistimo in odstranimo vse tisto, česar več ne uporabljamo, svetujejo pri Safe.si – točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje.

Poudarjajo, da je zaradi zaščite zasebnosti in varnosti vedno pametno izbrisati vse račune na spletnih straneh in družabnih omrežjih, ki jih ne uporabljamo. Tako preprečimo, da bi kdo naš račun zlorabil, prav tako pa izbrišemo sledi o sebi in varujemo svojo zasebnost. Nekaj povezav na navodila, kako izbrisati račune so pri Safe.si zbrali v Središču za pomoč, podrobna pa je mogoče najti na straneh za pomoč posameznih družabnih omrežij in storitev, ki smo jih uporabljali.

Središče za pomoč – nasveti za izbris računov

Šolam in učiteljem, ki so od učencev ali dijakov in staršev zahtevali, da se registrirajo ali napravijo račun pri različnih ponudnikih, strokovnjaki Safe.si svetujejo, da pripravijo in pošljejo navodila, kako te račune izbrisati in kako odstraniti aplikacije.

V času epidemije COVID-19 smo preko interneta ohranjali stike z drugimi, se učili in preganjali dolgčas. Zaradi tega smo vsi pred zasloni preživeli veliko več časa, kot je priporočljivo. Zdaj ko je epidemije konec in se lahko družimo v živo, pa lahko manj časa namenimo telefonom in računalnikom in več druženju zunaj na prostem, gibanju, športom in drugim aktivnostim, v katerih lahko uživamo v poletnem času, priporočajo pri Safe.si.

Morda ima kdo težave in težko odloži telefon ali odide od računalnika? Pri Safe.si svetujejo, da, da vsak dan po malo zmanjšujemo čas pred zasloni in se vse več ukvarjamo z drugimi dejavnostmi. Za najstnike je priporočljiv čas za zabavo z računalnikom ali telefonom do 2 uri na dan.

Več nasvetov ob težavah s preveč uporabe naprav z zasloni