Ljubljana, 1. 8. 2018

Podpis za boljši jutri kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo je na svoji spletni strani v zadnjih dneh letošnjega julija (27. 7. 2018) objavilo novico o Berlinskem pozivu k ukrepanju (Berlin Call to Action) – dokumentu, ki je bil oblikovan ob zaključku vrha o evropski kulturni dediščini, ki je med 18. in 24. junijem 2018 potekal v Berlinu, gostili pa so ga Evropa Nostra – Glas kulturne dediščine v Evropi, Nemški nacionalni komite za kulturno dediščino, ki deluje kot nacionalni koordinator Evropskega leta kulturne dediščine v Nemčiji, in Pruska fundacija za kulturno dediščino.

V Berlinskem pozivu je izpostavljeno, naj izkoristimo zagon, ki izvira iz Evropskega leta kulturne dediščine, prepoznamo povezovalno moč ter potencial skupne kulturne dediščine in tako prispevamo k bolj uspešni in vključujoči Evropi.

Dokument poziva, naj izkoristimo zagon, ki izvira iz Evropskega leta kulturne dediščine, prepoznamo povezovalno moč ter potencial skupne kulturne dediščine in tako prispevamo k bolj uspešni in vključujoči Evropi. Berlinski poziv k ukrepanju izhaja iz strokovnega znanja, navdušenja in vključenosti velikega števila državljanov in skupnosti, ki skrbijo za kulturno dediščino, in se predano posvečajo prenosu naše dediščine na prihodnje generacije.

Vsi posamezniki, organizacije in institucije, ki vam je mar za kulturno dediščino in ki podpirate prenos dediščine na prihodnje generacije, lahko podpis k Berlinskemu pozivu prispevate tukaj.

Med drugim poziva k sprejetju ambicioznega evropskega akcijskega načrta za kulturno dediščino. Institucije EU nagovarja, naj v prihajajočih programih politik in novem večletnem finančnem okviru EU (2012-2027) kulturno dediščino v celoti priznajo kot strateško prednostno nalogo. Posamezne države, regije in lokalne oblasti pa poziva k razvoju podobnih celovitih agend in akcijskih načrtov za kulturno dediščino.

Sprejetje Berlinskega poziva k ukrepanju je pozdravilo tudi naše ministrstvo za kulturo, ki je poskrbelo za prevod le-tega v slovenščino, v začetku septembra pa bo na to temo pripravilo okroglo mizo. Več na http://www.mk.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/7646/.

Vsi posamezniki, organizacije in institucije, ki vam je mar za kulturno dediščino in ki podpirate prenos dediščine na prihodnje generacije, lahko podpis k Berlinskemu pozivu prispevate tukaj.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar