Ljubljana, 23. 4. 2018

Podpora zaposlenim na ljubljanskem letališču

Pred nedavnim sta Sindikat poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodni sindikat Aerodroma Ljubljana javnosti predstavila nezadovoljstvo z novo kolektivno pogodbo, ki je stopila v veljavo ta mesec in grobo posega v pravice zaposlenih na letališču. Ob tem v sindikatih ne mislijo stati mirno in križem rok, zato bodo to sredo, 25. aprila, ob 13. uri na ljubljanskem aerodromu izvedli protestni shod zaposlenih pri Fraport Slovenija. V njihovih prizadevanjih jih podpira tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), katere član je SVIZ.

V Sindikatu poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodnem sindikatu Aerodroma Ljubljana že nekaj časa opozarjajo na nesprejemljiva dogajanja, ki pomenijo grob poseg v pravice delavcev in delavk na ljubljanskem aerodromu - Fraport Slovenija. Poslovodstvo družbe Fraport Slovenija, z direktorjem Zmagom Skobirjem na čelu, je sredi marca enostransko zaključilo pogajanja za novo podjetniško kolektivno pogodbo. Po treh mesecih pogajanj, usklajevanj in približevanj s Sindikatom poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana so nenadoma zaključili pogajanja z obvestilom, da je Bogdan Novak, predsednik Sindikata družbe Aerodrom Ljubljana, pristopil k podpisu nove Kolektivne pogodbe (absolutno neusklajene s Sindikatom poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana), ki je stopila v veljavo s 1. 4. 2018, stara KP pa je s tem dnem postala neveljavna. Tako je bil izveden zelo prefinjen napad na delavske pravice, saj je vodstvo družbe pod pretvezo, da želi le dvigniti plače na aerodromu, poseglo v celotno kolektivno pogodbo, tako tarifni kot tudi normativni del, namesto da bi le popravilo-dvignilo točko za izračun plače in vrednostni količnik za delovna mesta.

Kolegi iz sindikatov, ki organizirajo sredin protestni shod, so nam poslali tudi vabilo na protestni shod ter nabor odvzetih pravic oz. določb v škodo zaposlenih pri Fraport Slovenija.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), v katero so vključeni sindikati javnega sektorja s skupaj več kot 73.000 člani, solidarnostno podpira legitimno prizadevanje Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodnega sindikata Aerodroma Ljubljana za ohranitev pravic iz kolektivne pogodbe ter obsoja grob poseg v pravice zaposlenih na Letališču Ljubljana s strani poslovodstva družbe Fraport Slovenija.

KSJS poziva poslovodstvo družbe Fraport Slovenija, z direktorjem Zmagom Skobirjem na čelu, da nadaljuje socialni dialog in se o pravicah zaposlenih na Letališču Ljubljana uskladi tudi s Sindikatom poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodnim sindikatom Aerodrom Ljubljana.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar