Ljubljana, 15. 6. 2017

Poletna muzejska noč 2017

Slovenijo bo v soboto, 17. junija, povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki od poznega popoldneva do polnoči brezplačno odpre vrata razstavam in z njimi povezanim aktivnostim. Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije se bo zvrstilo 350 dogodkov v 52 krajih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

Namen Poletne muzejske noči, letos 15. po vrsti, je obiskovalcem s pestrim in raznolikim programom predstaviti muzeje, galerije in druge institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Spored prireditev sega od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pogovorov, ogledov do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Na ogled so tudi občasne in stalne razstave.

S programom želi nagovoriti obiskovalce vseh starosti, družine in posameznike, tiste, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tiste, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedala Irena Marušič iz Tehniškega muzeja Slovenije, ki prireditev koordinira, je ta močno vezan na občasne razstave in s tem povezane aktivnosti, ki bodo zajemale od ogledov s kolesi do poletnih iger.

"Dogodkov je res veliko, največ pa v Ljubljani, kjer je koncentracija teh institucij največja. Ogromno je aktivnosti v muzejih, a tudi izven muzeja, ker je poletni večer najbolj primeren čas za to," je povedala Irena Marušič. Tema za Poletno muzejsko noč ni predpisana, dogodke si vsaka institucija izbere glede na redni program, se pa včasih določene stvari slučajno ujamejo.

Letos se je tako zgodilo, da se več muzejev posveča Aziji: v Narodnem muzeju Slovenije predstavljajo japonske samuraje, v Kopru se sprašujejo o Daljnem vzhodu, v Slovenskem etnografskem muzej je zastopan Afganistan. Na to temo se bodo zvrstile tudi aktivnosti, kot je glasba, delavnice, itd.

Zanimanje občinstva za Poletno muzejsko noč je običajno velika. V zadnjih dveh letih se je ustalilo pri 40.000 obiskovalcih, a po besedah Irene Marušič ne dobijo vedno vseh podatkov iz vseh institucij. "To je res impresivna številka. Nekatere večje institucije predvsem v Ljubljani imajo tudi po 5000 obiskovalcev, kar je ogromno, in letos pričakujemo nekje v tem obsegu. Seveda pa ne tekmujemo samo za številke, ampak predvsem za zadovoljstvo obiskovalcev. A če so zadovoljni, potem pridejo sami, in po anketah sodeč pri tem najbolj deluje ustno priporočilo," je še dodala Irena Marušič.

Zamisel za Poletno muzejsko noč se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini ter iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem. Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, a ni omejena le na eno mesto, temveč poteka po vsej državi. Celoten program je objavljen v knjižici, med nekaterimi ljubljanskimi muzeji pa bo na voljo tudi prevoz.
Več informacij o Poletni muzejski noči najdete na povezavi www.muzejska-noc.si.

Vir: Slovenska tiskovna agencija, 13. 6. 2017