Ljubljana, 13. 6. 2018

Poletna muzejska noč

Ta konec tedna, natančneje v soboto, 16. junija 2018, od 18. do 24. ure, bo po vsej Sloveniji ponovno potekala Poletna muzejska noč, tj. največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki ob tej priložnosti od šeste ure popoldne do polnoči brezplačno odprejo vrata obiskovalkam in obiskovalcem.

Letošnja Poletna muzejska noč bo potekala v 59 krajih po Sloveniji. Sodelovalo bo 71 ustanov z nekaj manj kot 400 dogodki.

Akcija poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, ki ji predseduje Aleksandra Berberih – Slana, tudi članica SVIZ-a, financirajo pa jo poleg skupnosti še ministrstvo za kulturo in sodelujoče institucije. Vodenje so letos od ekipe Tehniškega muzeja Slovenije, ki je nad aktivnostmi akcije bdela petnajst let, prevzeli sodelavci Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Namen Poletne muzejske noči je predstaviti javnosti muzeje, galerije in druge institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino v Sloveniji.

Letošnja Poletna muzejska noč bo potekala v 59 krajih po Sloveniji. Sodelovalo bo 71 ustanov z nekaj manj kot 400 dogodki, od tega jih je 170 v Ljubljani, kjer je največ kulturnih ustanov. Med drugim zajemajo vodstva po zbirkah, odprtja razstav, delavnice za otroke in družine, predstavitve, modne revije, projekcije, pogovore, koncerte, prikaze in degustacije. Namen Poletne muzejske noči je predstaviti javnosti muzeje, galerije in druge institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino v Sloveniji. Zato med drugim sodelujejo tudi Botanični vrt Univerze v Mariboru, Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame, Pivnica Union in Državni zbor.

Zamisel za Poletno muzejsko noč, ki je letos 16. po vrsti, se je porodila po vzoru podobnih dogodkov v tujini ter iz želje privlačno predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem. Akcija je primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, a ni omejena le na eno mesto, ampak poteka po vsej državi. Program dogodkov si lahko ogledate tukaj: https://issuu.com/uroslehner/docs/e_prva .