Ljubljana, 13. 3. 2018

Ponavljamo znova in spet - vztrajali bomo!

Na sedežu Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) na Oražnovi ulici v Ljubljani je bila v luči včerajšnjega dogajanja po pogajanjih z Vlado RS o stavkovnih zahtevah SVIZ danes, 13. 3. 2018, izpeljana novinarska konferenca. Na njej je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj predstavil presenetljive in nepričakovane zaplete s parafiranjem že dogovorjenega na pogajanjih, od katerega je po siceršnji predhodni potrditvi odstopila glavna vladna pogajalka mag. Lilijana Kozlovič. Glavni tajnik je pri tem zanikal njene navedbe, da je dogovor s SVIZ-om propadel, ker s strani sindikata ni bilo približevanja, ter jih označil kot skregane z dejstvi. Pojasnil je, da se je SVIZ v svojih zahtevah približeval ter zbranim predstavnicam in predstavnikom medijev natančno pojasnil, katere stvari so bile v dogovoru z vlado usklajene, katere pa so še ostale odprte in se je o njih sindikat pripravljen dogovoriti na kompromisen način. Znova je poudaril, da izobraževalci in izobraževalke zase ne zahtevajo, da bi bilo njihovo delo ovrednoteno bolje kot delo drugih zaposlenih, ne pristajajo pa na to, da bi jih vlada plačevala slabše kot druge na primerljivih delovnih mestih in z enako stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Ob tem je izpostavil cinizem oblasti, ki priznava, da je vzgojno-izobraževalno delo vrednoteno preslabo, in pozna vse podatke, ki to enoznačno potrjujejo, a hkrati ne stori potrebnih korakov, da bi se to odpravilo.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ: »Naša ključna zahteva je odprava neenakega vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela glede na druge primerljive poklice v javnem sektorju. Sicer naj nam vlada pove, da učiteljsko delo ni pomembno, da nič ne šteje, da ni pomembno za prihodnost naše države.«

Glavni tajnik SVIZ je napovedal, da bo sindikat vztrajal pri tem, da vlada sprejme tisto, kar je bilo dogovorjeno s pooblaščenimi vladnimi pogajalci na včerajšnjem krogu pogajanj, in poudaril, da bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju zaradi poniževalnega odnosa, ki ga je vlada pokazala do njih in področja, odločno in bojevito stali za svojimi upravičenimi zahtevami. Po nadaljevanju splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, ki bo potekala jutri, 14. 3. 2018, in jo bodo spremljali protestni shodi v 11 mestih po Sloveniji, bo SVIZ, če vlada ne bo sprejela dogovorjenega, stavkovne aktivnosti stopnjeval in zaostroval aprila. Vabljeni k ogledu videoposnetka.

V drugem delu novinarske konference je glavni tajnik SVIZ odgovoril na vprašanja predstavnic in predstavnikov medijskih hiš. Med drugim je komentiral domnevni spor med sindikati javnega sektorja, spregovoril o razredniškem delu in pojasnil nekatere vidike izpeljave jutrišnje splošne stavke v slovenskih vrtcih in šolah.