Ljubljana, 22. 1. 2021

Posebna Obvestila - pred vzpostavitvijo delovanja vrtcev in prve triade

Sorodne objave

sindikalnim zaupnicam in zaupnikom v vrtcih in šolah

Ljubljana, 22. januarja 2021

 

 

 

POSEBNA OBVESTILA GO SVIZ PRED VZPOSTAVITVIJO DELOVANJA VRTCEV V POLNEM OBSEGU IN POUKA V ŠOLAH ZA PRVO TRILETJE

 

 

 

Ukrep vlade za izvajanje dejavnosti vrtca v polnem obsegu in pouka v šolah za prvo triletje

Vlada RS je s spremembo odloka omogočila izvajanje dejavnosti vrtca v polnem obsegu in obiskovanje šole vsem učencem od 1. do vključno 3. razreda v večini slovenskih statističnih regij. V treh regijah, ki so pri tem izvzete, se vzgoja in izobraževanje izvajata kot do zdaj. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je vrtcem in osnovnim šolam v minulih dneh posredovalo predmetne okrožnice z različnimi priporočili in dokumenti, ki so relevantni ob ponovnem odpiranju vzgojno-izobraževalnih zavodov. Dokumente objavljamo tudi na naši spletni strani www.sviz.si, in sicer jih najdete v zavihku KORONAVIRUS - 2. val.


Obveznost testiranja zaposlenih na covid-19 v vrtcih in šolah?

Glavni odbor SVIZ je na izredni seji 5. januarja letos potrdil stališče, da se sindikat zavzema za periodična, a prostovoljna testiranja zaposlenih, hkrati pa ugotovil, da na podlagi veljavnih predpisov Vlada RS oziroma Ministrstvo za zdravje in MIZŠ lahko določijo tudi obvezno testiranje. Kljub tej ugotovitvi v SVIZ menimo, da bi bila prostovoljnost in pozitivno spodbujanje k testiranju bolj učinkovit ukrep od prisile, kot smo ji priča zdaj, ter da lahko posamezne nejasnosti v predpisih zgolj sprožijo nepotrebne zaplete in spore med delavci in delodajalci.

Predpisi, ki trenutno urejajo preventivno hitro testiranje zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, so 31. člen Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), posebna Uredba Vlade RS z dne 1. januarja 2021 ter nedavno sprejeti Sklep Ministrstva za zdravje, ki še ni objavljen, a so bile šole in vrtci z njim seznanjeni 20. januarja 2021. Uvodoma omenjeni odlok pa v končni določbi predpisuje, da vrnitev zaposlenih v vrtce in šole stopi v veljavo po izvedenem hitrem preventivnem testiranju.
Na podlagi sklepa Ministrstva za zdravje se ob upoštevanju navedene Uredbe in 31. člena ZNB se pojavljajo razlage, da je udeležba delavca na hitrih testih lahko obvezna. V kolikor bi temu bilo tako, gre predvsem za ukrep Vlade RS ter pristojnih ministrstev s ciljem preprečevanja širjenja nalezljivih boleznih in ne ukrep delodajalca v okviru Zakona o varnosti in zdravju pri delu-1.

Zaradi nasprotujočih si izjav predstavnikov MIZŠ ter izjav Ministrstva za zdravje v zadnjih dneh, smo danes na pristojna ministrstva (ministrstva za delo, zdravje in izobraževanje) in Vlado RS naslovili poziv, naj nam takoj podajo jasne odgovore na vprašanja, ki zadevajo vprašanje (ne)obveznosti testiranja in morebitnih posledic za zaposlene, ki so s tem povezane. Če bi se izkazalo, da je udeležba na testiranjih obvezna, iz previdnosti navajamo še, da ZNB kot prekršek opredeljuje tudi neudeležbo ali izogibanje posameznika obveznim higienskim pregledom ter opravljanje dela ali dejavnosti brez predhodnega zdravstvenega pregleda (47. in 57. člen ZNB). Prekršek ugotavlja Inšpektorat za zdravje. Obenem ocenjujemo še, da obstaja nevarnost, da bi se izogibanje ustrezno odrejenim obveznim pregledom zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni lahko štelo tudi kot kršitev delovnih obveznosti delavca.

V izogib morebitnim nepotrebnim sporom, ki bi se lahko pojavili med zaposlenimi in delodajalci, je SVIZ v skladu s svojim stališčem podpore prostovoljnemu testiranju in prostovoljnemu cepljenju za covid-19 ponovno pozval pristojne, da naj se testiranje izvede kot prostovoljno, da naj se zaposlene k temu spodbuja in ne prisiljuje.

Z lepimi pozdravi,

 

 

Branimir Štrukelj,
glavni tajnik SVIZ
Komentarji
Marjanca
25.01.2021

Odločila sem se, da bom od učencev zahtevala ves čas pouka nošnjo mask. Pa me naj prijavijo, če želijo!

Igor Gruden
24.01.2021

Komentiram pod člankom "Pozivamo vlado ..." - Če se testira cel zdravstveni sistem, ne vem, zakaj se učitelji ne bi mogli.

Mojca
24.01.2021

Ravnatelji pripravljajo nov aneks k pogodbi o obveznem testiranju. Kdor podpis aneksa zavrne bo odpuščen.
A se nihče ne bo oglasil? Sviz je kar tiho!
Zdravstveno osebje na Covid oddelku se testira na 14 dni, učitelji pa vsaki 7 dni!

Ivan Margan
24.01.2021

Spoštovani,

vsekakor sem od sindikata pričakoval odločnejši odziv na testiranje, ki se bo zgodilo jutri. Ob vseh še vedno nepojasnjenih stvareh okoli testov (vprašljiva zanesljivost) in "zvijanju roke na hrbtu" s strani vlade se mi zdi poziv le-tej občutno premalo.

Lep pozdrav

Ivan

Marjetka
23.01.2021

Očitno vlada potrebuje "prostovoljce" da bo porabila svoje nezanesljive teste. Ker ji je zmanjkalo "prostovoljcev" , bo zdaj izrabila učitelje za poskusne zajčke, da pokuri tisto, za kar so zapravili denar.

Predlagam nov način testiranja: vržemo kovanec. Test je cenejši in zaneslivejši od tiste zanič robe (44%), ki jo je nabavil podmladek vlade. Zanesljivost testa s kovancem je v povprečju 50%

Pa še vprašanje: Ali se politiki vsak teden testirajo preden stopijo na delovno mesto? Se Ministrica testira? Ali sedaj ponovno učiteljem nalaga nekaj, česar se niti sama ne drži, kot pri maskah? Ali se je inšpektor testiral preden, bo prišel mene v šolo nadzorovat, ali sem testirana?

Kako dolgo bo Sviz še dovolil, da smo učitelji zadnje prase in da tako tudi z nami delajo??? Pričakujem odločnejše ukrepanje! Ko smo bili na stavki, smo videli, koliko nas je. Ne gre samo za testiranje, gre za prostovoljnost odločitve in vsiljevanje prisile! Kje se bo to končalo? Pri cepljenju? Pri medicinskih poskusih na učiteljih?

Damjana Škof Pavlinec
23.01.2021

Znano je, da so otroci nezanemarljiv vir okužb s COVID 19.To potrjujejo nekatere že objavljene raziskave. Ve se, da ga prebolevajo asimptomatsko. Pedagogi vemo, da nekateri starši v šolo pošljejo bolnega otroka nehote ali hote. S strani strokovnjakov nam je bilo pojasnjeno, da tisti, ki nosi masko varuje tistega, ki je ne nosi. Torej, učitelji že tako varujemo učence, ki mask pri pouku ne nosijo.
Pridružujem se mnenju, da mora biti izvedeno testiranje za vse udeležence pouka. Učitelje in učence.
Res me zanima v kateri službi se testira le šef, 20 njegovih sodelavcev pa ne ?!
Očitno gre zato, da se ob morebitni okužbi pokaže le na nas učitelje kot krivce za morebitno okužbo v razredu.
Za učence se tako ali tako ne ve ali so bolni. Z učitelji se iz leta v leto dela vedno bolj ponižujoče. Očitno se lahko.
Važno je, da bodo še pred nami cepljeni poslanci!!!
Mi pa bomo ob okužbi le " manjša" kolateralna škoda.

Jure Krajnc
23.01.2021

Mene pa zanima, zakaj smo izpadli iz prednostnega cepljenja, če so šole tako velik generator prenosa virusa?

Marjanca
23.01.2021

Jasmina,
prav imate. Moram se opravičiti. Na začetku sem prebrala vaš zapis na hitro, ker sem predhodno brala tudi druge zapise. Šele, ko sem odposlala zapis, sem v celoti prebrala tudi vašega in sem videla, da sem ga polomila. Zato se vam opravičujem.
Ja, popolnoma se strinjam z vami.

Testirani bi morali biti vsi, ki smo v šoli. Tudi učenci. In to obvezno, saj je to zaenkrat edini način, pa čeprav le nekaj %, pred razširjanjem okužbe.
In ne razumem nekaterih v nekih drugih komentarjih na SVIZOvih straneh, ki so proti testiranju, proti maskam itd.

Tudi jaz bi prosila vodstvo SVIZa naj zahteva tudi testiranje učencev, saj le zdravi učenci (tisti, ki niso okuženi s covid19) sodijo v varno delovno okolje vseh, tudi učiteljev.

Vem, da je v zakonih in kolektivni pogodbi zapisano, da mora delodajalec zagotoviti varno delovno okolje za zaposlenega. In v tem primeru morajo biti testirani tudi učenci.

Jasmina
23.01.2021

Gospod Branimir,
prosila bi vas, če lahko ministrstvu za šolstvo ter ministrstvu za zdravje postavite javno vprašanje:
- Učitelji nismo proti testiranju, samo: Zakaj se moramo testirati samo učitelji, ne pa tudi učenci?
- Kakšna je varnost v razredu, v katerem je v povprečju več kot 20 oseb, od katerih je samo ena testirana - in še to edina, ki nosi masko? Kje je tu smisel?
- Zakaj je prav, da učenci lahko okužijo učitelja, obratno pa sledijo ukrepi? Tu gre dobesedno za psihološko nasilje nad učitelji.

Lep pozdrav!

Jasmina
23.01.2021

Marjanca
ne razumem tvojega napada name, razen če si popolnoma napačno razumela moj zapis. Jaz nisem proti testiranju, sem proti testiranju samo nas, učiteljev. Kakšen smisel ima razred, v katerem je več kot 20 oseb, od katerih je samo ena testirana, pa še tista z masko? Smiselno je samo, če smo testirani vsi. Zakaj lahko učenci okužijo učitelja, obratno pa je katastrofa? To je tisto, zaradi česar se počutim prizadeta.
Kar se tiče tvoje primerjave z zdravstvenim osebjem - k zdravstvenemu osebju pristopajo pacienti posamično, z maskami, mi pa stopimo v razred s približno 20 netestiranimi učenci brez mask. Ne meniš, da je to velika razlika? Prosila bi te za odgovor.

Marjanca
22.01.2021

Jasmina,
prav zanima me, kako pa se počutijo medicinske sestre, zdravniki, ki so po 12 ur v skafandrih, da rešujejo življenja in se morajo kar naprej testirati?
Ali pa, kako se počuti osebje v domovih za starejše, ko se trudijo kolikor toliko olajšati in polepšati življenja stanovalcem? Pa še testirati se morajo kar naprej!
Veliko med njimi jih po več mesecev ne vidi svojih bližnjih, neki zdravnik je rekel, da doma spi v kleti, da ne okuži domačih...

Koliko njim država pošteno plača njihov trud? Le zakaj oni nikjer ne pišejo, kako so ponižani! Le zakaj ne kričijo tisti v skafandrih, tisti v prvih bojnih vrstah, da se ne bodo testirali?

Do sedaj nisem vedela, pa sem tik pred upokojitvijo, da imamo v učiteljskih vrstah toliko vase zagledanih ljudi, ki vidijo le svoje pravice. Ne vem, ali učitelji živimo v drugi dimenziji?

Prav tako sem verjela, da beseda solidarnost ni le prazna beseda, ampak so dejanja. Pa vidim, da je to le beseda.

Proti virusu se borimo s tem, kar imamo. In virus nima političnih oznak, čeprav ga nekateri res izkoriščajo za bogatenje svojih žepov.
In prepričana sem, da vsi zdravniki tega sveta ne lažejo, ko pravijo, da so bolnišnice polne umirajočih covid bolnikov!

Vaša pravica se konča tam, kjer se začne moja pravica! In obratno!

Testiranje mora postati obvezno za vse v šolah, tudi za učence!

Jasmina
22.01.2021

Jasmina22.01.2021
Želela bi samo povedati, da se kot učiteljica še nikoli prej nisem počutila tako prizadeto in ničvredno, kot sedaj. Prisilno testiranje s skrajno nezanesljivimi testi (že tu se pokaže vrednost učitelja) zato, da ne bi slučajno bil med njimi kateri brez simptomov? Kazensko bomo odgovarjali, če koga okužimo? In nato še vsak teden? Kaj pa otroci? Zakaj njih ni potrebno testirati? V razredu je v povprečju več kot dvajset otrok, ki lahko vsi okužijo učitelja. Bodo njihovi starši odgovarjali, če bo kateri izmed otrok okužil učitelja? Dvomim. To je pač riziko našega poklica, kajne? Še nikoli prej nam niso tako jasno povedali: učitelji niste v tej državi vredni popolnoma nič.

Lep pozdrav!

Vaš komentar