Ljubljana, 7. 2. 2024

Poseganje v temeljne pravice

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je te dni med zaposlenimi v ljubljanskih javnih vrtcih začel zbiranje podpisov pod peticijo Za ohranitev kakovostnih samostojnih javnih vrtcev v Ljubljani! Na pobudo sindikalne konference predšolske vzgoje OO Sviza Ljubljane in okolice je bilo pripravljeno besedilo peticije, ki ga je nato potrdil tudi Glavni odbor Sviza kot najvišji organ sindikata med dvema kongresoma. Peticija povzema ključne točke nestrinjanja, ki jih je Sviz že izrazil in utemeljil ter posredoval Mestni občini Ljubljana ob njeni nameri po ukinitvi samostojnih javnih vrtcev v občini ter ustanovitvi enega megavrtca. Z besedilom peticije je Sviz seznanil tudi predsednico republike Natašo Pirc Musar, predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo.

Po dveh dneh od začetka zbiranja podpisov pa smo v sindikatu pripravili izjavo za medije oziroma bili primorani v to, da opozorimo na poskuse omejevanja uresničevanja demokratične pravice izražanja mnenj.

V torek, ko je aktivnostim Sviza podporo izrazila tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), je imel redno novinarsko konferenco tudi župan MOL Zoran Janković. Napovedal je, da bo vsi zaposleni v ljubljanskih vrtcih prejeli pismo o združitvi. Pismo je že objavljeno tudi na spletnih straneh občine, ravnatelje oz. ravnateljice pa je pozval, naj ga objavijo na oglasni deski vsake od enot.

Župan je izpostavil, da trdno stoji za predlogom ustanovitve enotnega vrtca, s čimer bodo ravnateljice in ravnatelji imeli več časa za strokovno delo in skrb za sodelavke in sodelavce. »Prejšnji teden je 19 od 23 ravnateljev s svojim podpisom dalo glas za načrtovano reorganizacijo, kar kaže, da smo z odkritim pogovorom odpravili marsikatero skrb,« je v pismu zaposlenim v ljubljanskih javnih vrtcih zapisal Janković.

Ljubljanski župan je na včerajšnji redni novinarski konferenci napovedal še srečanje z glavnim tajnikom Sviza prav o vprašanju združevanja vrtcev in podpisovanja peticije sindikata proti načrtovani reorganizaciji ljubljanskih vrtcev. Do tega srečanja med vodji občine in sindikata je prišlo danes zjutraj. A ker smo v Svizu že začeli prejemati tudi informacije s terena o omejevanju ter oviranju ustavno zagotovljenih pravic zaposlenim, smo sklicali izjavo za medije o tem. V nadaljevanju objavljamo posnetka izjave ter vas vabimo k njunemu ogledu!


 

 

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar