Ljubljana, 6. 11. 2019

Poskrbite za spletno varnost

Iz Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnes so nam posredovali informacijo, da prihodnjo sredo, tj. 13. novembra 2019, začenjajo z enajsto izvedbo spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOST-V.

Tečaja se lahko udeleži kdor koli, saj pokriva široko paleto vsebin, ki jih nemalokrat potrebujemo pri svojem delu in v zasebnem življenju. Veliko je tudi vsebin, ki bodo zanimale predvsem starše, največ specializiranih vsebin pa je namenjenih zaposlenim v šolstvu.

Na tečaj se lahko prijavite prek spletnih skupnosti na portalu SIO. Za prijavo uporabite AAI-račun, lahko se prijavite tudi z običajnim profilom, ki ga ustvarite. Ključ za vstop v tečaj je most2019november.

Izobraževanje bo potekalo tri zaporedne tedne, na njem pa boste pridobili veščine, ki vam bodo pomagale pri soočanju z nevarnostmi na spletu. Kraja gesel, izsiljevalski virusi in spletno nasilje so le nekateri izmed pojavov, s katerimi se srečujemo. Na tečaju se boste naučili pravilno in učinkovito soočati s težavami, povezanimi z internetom in sodobnimi tehnologijami.

Vsak teden bo pozornost namenjena obravnavi eni izmed sledečih tematik:

·         zaščita naprav

·         zaščita zasebnosti in digitalne identitete

·         zaščita zdravja in okolja

Novo gradivo in naloge bodo objavljeni enkrat tedensko, aktivnosti znotraj posameznega tedna pa lahko izvajate v časovnem okviru, ki si ga določite sami. Vsebine so prilagojene tako tistim, ki imajo osnovno znanje o tematiki, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom. 

Tečaj je zelo koristen za učiteljice in učitelje, saj prenašate znanje na mlajše generacije. Te so rojene v digitalni dobi in imajo na prvi pogled veliko znanja o tehnologijah, vendar je njihovo znanje pogosto zgolj površinsko, manjka jim tudi izkušenj iz »resničnega« sveta. Pogosto se ne znajo in ne zmorejo soočiti s posledicami svojih dejanj na spletu, učitelji pa so tisti, ki jih lahko vodijo in usmerjajo pri njihovem delovanju in jih z ozaveščanjem varujejo pred nevarnostmi.

Po uspešno opravljenem tečaju udeleženke in udeleženci prejmete Mozillino značko »Pametni uporabnik interneta«. Iz Arnesa sporočajo, da se lahko odločite tudi za udeležbo na srečanju v živo, na katerem so obravnavani primeri zapletov s slovenskih šol, dobite pa potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur. Vabljeni k udeležbi!