Ljubljana, 5. 8. 2020

Posledice zaprtja šol

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v začetku tega meseca posvaril pred dolgoročnimi posledicami zaprtja šol v času pandemije covida-19. Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, je generalni sekretar ZN med drugim pozval k ponovnemu odprtju šol, ko so razmere glede koronavirusa pod nadzorom, in obsežnejšemu financiranju izobraževanja.

Z namenom zajezitve novega koronavirusa so številne države, tudi Slovenija, začasno zaprle šole. To so storili v 160 državah, kar je prizadelo več kot milijardo otrok, kažejo podatki ZN. Poleg tega najmanj 40 milijonov otrok ni dobilo izobraževanja v ključnem predšolskem letu, je pojasnil Guterres.

Kriza izobraževanja je bila po njegovih besedah že pred koronakrizo, saj 250 milijonov otrok ni hodilo v šolo, so sporočili iz Združenih narodov.

»Zdaj nam grozi generacijska katastrofa, ki bi lahko zapravila neizmeren človeški potencial, spodkopala desetletja napredka in okrepila neenakosti,« je izpostavil Guterres ob začetku kampanje ZN z naslovom Rešimo našo prihodnost.

»Smo v ključnem trenutku za otroke in mlade po svetu,« je dejal. Odločitve, ki jih bodo zdaj sprejele vlade, bodo trajno vplivale na stotine milijonov mladih in na razvoj držav v več desetletjih, je še povedal.

Zato je pozval k ukrepanju na štirih področjih. Prvo je ponovno odprtje šol. »Ko je lokalni prenos covida-19 pod nadzorom, mora biti vrnitev otrok v šole in izobraževalne ustanove najpomembnejša prioriteta,« je poudaril. »Posvetovanje s starši, skrbniki, učitelji in mladimi je ključno,« je dejal.

Zavzel se je tudi za to, da bi izobraževanju dali prednost pri finančnih odločitvah. »Proračune za izobraževanje je treba zaščititi in povečati,« je povedal.

Tretje področje je, da morajo biti izobraževalne pobude usmerjene k najbolj ranljivim. To so pripadniki manjšin, ljudje na kriznih območjih, razseljeni in invalidi.

Zadnje področje pa je razvijanje izobraževalnih sistemov, usmerjenih v prihodnost, ki bodo zagotovili kakovostno izobraževanje za vse. Da bi to dosegli, je treba vlagati v digitalno pismenost in infrastrukturo. Posodobiti je treba vseživljenjsko učenje in okrepiti povezave med formalnim in neformalnim izobraževanjem, je še povedal Guterres, so zapisali ZN.

Medtem se ponekod v Evropi učenci že vračajo v šolske klopi po počitnicah oziroma od samega začetka pandemije. Pred dvema dnevoma se je tako na severu Nemčije po poletnih počitnicah v šole vrnilo več sto tisoč šolarjev. Kot prva od 16 nemških zveznih dežel počitnice končuje Mecklenburg-Predpomorjanska, kjer se je 3. avgusta v šolske klopi prvič po marcu, ko so se šole zaradi novega koronavirusa zaprle, danes vrnilo več kot 150.000 učencev. Pouk zaradi pandemije poteka po spremenjenih pravilih.

Da bi zmanjšali možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so tako razrede razdelili v več skupin, ki se med sabo ne smejo družiti. Znotraj posameznih skupin sicer ne bodo veljala pravila socialnega distanciranja. Če se bo okužil kateri od učencev, bo njegova skupina morala v karanteno, ne bodo pa zaprli celotne šole. Na hodnikih nemških šol so poslej obvezne maske, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in morajo redno umivati roke.

Ravnatelj gimnazije Reutershagen v Rostocku Jan Bonin je izrazil prepričanje v uspešen začetek šolskega leta. Povedal je še, da kršitev glede obveznega nošenja mask ne bodo dovoljevali. Dodal je, da bodo učitelji tistim učencem, ki se bodo zaradi novih pravil počutili nelagodno, nudili podporo.

Pouk se je že začel tudi na več otokih v deželi Schleswig-Holstein, v pristaniškem mestu Hamburg pa se bodo šole po počitnicah znova odprle jutri, 6. avgusta. Prihodnji teden se bodo v šolske klopi vrnili tudi učenci v prestolnici Berlin in bližnji zvezni deželi Brandenburg, v Severnem Porenju-Vestfaliji in v ostalih delih Schleswig-Holsteina.

Da se bodo nemške šole po poletnih počitnicah odprle za pouk v polnem obsegu, so se dogovorili ministrski predsedniki vseh nemških dežel. Pred počitnicami je pouk ob rahljanju ukrepov potekal v močno okrnjeni obliki.

Ker število novih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji spet narašča, mnoge skrbi, da šole ne bodo dolgo ostale odprte. A pristojni opozarjajo, da otroci ne morejo več brez pouka. »Otroci morajo priti v šole, ker ne smemo več izgubljati časa,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril ravnatelj šole Jugenddorf-Christophorus v Rostocku Steffen Kaestner.

V Nemčiji so po najnovejših podatkih Inštituta Robert Koch doslej potrdili več kot 210.000 okužb z novim koronavirusom, od tega 509 v zadnjem dnevu. Za covidom-19 je v tej državi s 83 milijoni prebivalcev do danes umrlo 9148 ljudi. Mecklenburg-Predomorjanska je zvezna dežela, ki jo je pandemija najmanj prizadela. Doslej so tam zabeležili 20 smrtnih žrtev covida-19.

 

Vir informacije: Slovenska tiskovna agencija

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar