Ljubljana, 2. 12. 2020

Poziv glede cepljenja ogroženih skupin


sporočilo za medije!


SVIZ-ov POZIV VLADI RS GLEDE CEPLJENJA OGROŽENIH IN IZPOSTAVLJENIH SKUPIN


Sindikat apelira na Vlado, naj zaposlenim v vzgoji in izobraževanju prioritetno zagotovi možnost brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti covidu-19, takoj ko bo ustrezno cepivo na voljo.
 
 
Ljubljana, 2. decembra 2020 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je danes na predsednika Vlade RS ter ministrico, pristojno za izobraževanje, naslovil poziv, naj se ob pripravi krovne strategije cepljenja proti covid-19 ter oblikovanju liste prioritetnih skupin prebivalcev, ki se jih bo cepilo najprej, na slednjo uvrsti tudi zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ministrstvo za zdravje kot nosilec priprave krovne in izvedbene strategije cepljenja proti covid-19 v svojem nedavnem sporočilu sicer izpostavlja pomembnost ponovnega »zagona gospodarstva in nemotenega delovanja šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe«, hkrati pa ob navajanju skupin, ki jih namerava uvrstiti na prioritetno listo za cepljenje, zaposlenih v vrtcih in šolah izrecno ne omeni, temveč tam našteva »domove starejših občanov, osebe, starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, delavce, zaposlene v zdravstvu, ter zaposlene v kritični infrastrukturi«.
 
SVIZ torej poziva Vlado RS, naj za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju pri nas zagotovi možnost čimprejšnjega brezplačnega cepljenja proti covidu-19 na osnovi prostovoljne odločitve posameznikov za to. Celoten dopis sindikata premieru in ministrici za izobraževanje se nahaja v nadaljevanju.

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša, predsednik Vlade RS
Gregorčičeva 25

1000 Ljubljana
e-pošta: gp.gs@gov.siMinistrstvo za izobraževanje, znanost in šport
prof. dr. Simona Kustec, ministrica
Masarykova cesta 16

1000 Ljubljana
e-pošta: gp.mizs@gov.si; simona.kustec@gov.si


 
Ljubljana, 2. decembra 2020Zadeva: Prioritetno in brezplačno prostovoljno cepljenje proti covidu-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanjuSpoštovana gospa ministrica, spoštovani gospod predsednik,

ko bo na področju vzgoje in izobraževanja prišlo do sproščanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 in se bodo zaposleni začeli vračati v vrtce in šole, se bo tam ponovno izrazito povečala možnost za prenos okužbe.

Upoštevaje aktualne razmere, povezane z obvladovanjem epidemije nalezljive bolezni covid-19, vas iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) pozivamo, da vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, za katere se, kot zapisano, s postopnim vračanjem v šole povečuje tudi možnost prenosa bolezni, prioritetno zagotovi možnost brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti covidu-19, takoj ko bo ustrezno cepivo na voljo. Vlado RS pozivamo, naj pravočasno zagotovi dovolj finančnih sredstev za izvedbo prioritetnega brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti covidu-19 za najbolj ogrožene skupine zaposlenih v javnem sektorju, med njimi torej tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.
 
Vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju je ob delavkah in delavcih v zdravstvu in sociali nujno zagotoviti prioritetno cepljenje, saj bo v prihodnjih mesecih, dokler ne bo epidemija obvladana, mogoče le tako zagotoviti in utrditi stabilnost delovanja vzgojno-izobraževalnega sistema. Menimo, da je razumno slediti državam, ki so prednostno cepljenje za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja že napovedale, kot je to, denimo, storila sosednja Avstrija.
 
Pravočasna in sistematična precepljenost proti covidu-19 vseh zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja bi bila torej po našem prepričanju izjemno učinkovit preventivni ukrep za preprečevanje nadaljnjega širjenja okužb in smiselna odločitev, da bi v nadaljevanju šolskega leta 2020/21 lahko zagotovili čim bolj nemoten potek pouka, za kar si nedvomno vsi prizadevamo.
 
Z lepimi pozdravi,

Jelka Velički, predsednica GO SVIZ
 
Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ
Komentarji
Aleksandra Frelih
05.12.2020

Z novimi cepivi, ki nimajo nikakršnega zagotovila, da dolgoročno ne škodijo zdravju, se ne bom cepila! In od vas pričakujem, da se boste uprli temu, da bi bilo cepljenje proti covidu pogoj za opravljanje dela v vzgoji in izobraževanju! Za tako spodbujanje cepljenja z vaše strani pa nimam besed. NE HVALA!

Tajništvo GO SVIZ
04.12.2020

Spoštovani,

iz našega poziva pristojnim je jasno razvidno, da pozivamo, naj bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju prednostna skupina, ki ji bo omogočeno cepljenje. To naj bo brezplačno in prostovoljno, torej odločitev vsakega posameznika. To je vse, kar lahko najdete v našem pozivu.
Lep pozdrav!
Tajništvo GO SVIZ

Glendina Čurin
03.12.2020

Spoštovani,
kot članica SVIZa sprašujem, ali si boste ves čas prizadevali za ustavno pravico, da cepljenje ostane PROSTOVOLJNA odločitev vsakega posameznika? Priznam, bolj me je strah cepiva kot bolezni pred katero naj bi nas to cepivo o varovalo. S spoštovanjem, Glendina Čurin

Boris Turk
03.12.2020

Ali ste šli za katero koli cepivo doslej pregledovati v podrobnosti, kako hudo ogroža določene skupine ljudi, kakšni so lahko nezaželeni stranski učinki? Ali ste naštudirali, komu so cepiva izrecno odsvetovana s strani WHO/CDC? Ali ste kdaj to odsvetovanje upoštevali? Ali poznate študije, ki govorijo o akumulaciji kovin iz adjuvansov cepiv v maščobe in kosti? Ali veste, kdo so ljudje, ki so še posebej ogroženi s prekomerno zastrupitvijo zaradi motene funkcionalnosti dovolj hitrega izločanja strupov?

Barbara
02.12.2020

Ko smo vas prosili, da se ukvarjajte z učnimi načrti, ki so preobsežni, ste nam leta govorili, da se s tem ne boste ukvarjali, ker to ni v pristojnosti sindikata. Zdaj si pa drznete pozivati v našem imenu, da naj se gremo cepit!? Cepljenje s popolnoma neraziskanimi, nepreverjenimi in novimi cepivi, ki so narejeni na način, kakršen je bil do sedaj prepovedan, kajti cepiva, ki vsebujejo RNK so bila etično tako sporna, da se niso smela izdelovati. Še vedno so, saj je jasno, da spreminjajo naš lasten DNK za zmeraj. Nepovratno. Poleg tega še v zgodovini človeštva ni bilo iznajdeno cepivo proti RNK virusom, ki bi delovalo, čeprav ga izdelujejo že 70 let. Proti raku iščejo cepivo 100 let, pa ga niso našli. Vi pa v našem imenu pozivate člane k cepljenju?! Te pravice pač nimate. Veste, MI smo sindikat in ne vodstvo sindikata, mi člani, nas zastopate, ne pa lastne interese. Zato se bo vsak član sam odločil, kaj bo napravil in ne potrebuje nobenega vašega mnenja ali siljenja v to. Ali boste vi prevzeli tudi posledice vašega siljenja v to, če bo do njih prišlo, se jaz vprašam, glede na to, da so farmacevtske družbe poudarile, da one te odgovornost ne prevzemajo nase niti ne podpisujejo odgovornosti? Boste vi odgovorni za vse morebitne posledice nepreizkušenih cepiv, narejenih v pol leta, v katere ste člane posredno silili? Ne, v mojem imenu NE! Umaknite izjavo!

Vaš komentar