Ljubljana, 22. 1. 2021

Pozivamo Vlado RS, naj se poenoti glede vprašanja testiranj

Sorodne objave

sporočilo za medije!

 

SVIZ POZIVA VLADO, DA SE POENOTI GLEDE VPRAŠANJA TESTIRANJ

Sindikat si želi, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada.

Ljubljana, 22. januarja 2021 – V sredo, 20. januarja zvečer, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pred napovedano obnovitvijo pouka za prvo triado osnovnih šol v okrožnici zaposlene pozvalo k prostovoljnemu testiranju. Že naslednje dopoldne je ministrica dr. Simona Kustec v nasprotju z omenjeno okrožnico ministrstva, ki ga vodi, navedla, da je testiranje obvezno. Danes dopoldne pa je generalna direktorica  direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič zagotovila, da testiranje za učitelje ni obvezno, a tisti, ki se ne bo testiral, ne bo smel izvajati pouka v živo.

Ni obvezno, je obvezno, ni obvezno, a kdor se ne bo testiral, ne bo učil?!? Jasno je, da po takšnem posredovanju informacij nihče več ne more razumeti, kaj se od njega pričakuje ali zahteva. Kaj zdaj velja? Čigava izjava je verodostojna? Kdo bo odpravil zmedo? Lahko vzgojiteljice in vzgojitelji ter učiteljice in učitelji od predsednika vlade pričakujejo – čeprav je že petek popoldne –, da bo prekinil zmedo in javno ter jasno povedal, kaj velja glede ponedeljkovih testiranj?

SVIZ poziva in prosi Vlado RS, da se zresni, se dogovori med seboj in v dobro vseh udeleženih pred napovedanim začetkom obnovitve pouka v osnovnih šolah in vrtcih preneha s širjenjem zmede. SVIZ si želi, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada. Želja je, da bi bila testiranja sicer prostovoljna, saj SVIZ verjame, da bi bilo spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje ter prepričevanje zaposlenih učinkovitejše od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja. Sindikat je prepričan, da se velika večina zaposlenih zaveda, da testiranje prispeva k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo ter čimprejšnjemu povratku v običajne tirnice.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Rok
29.01.2021

Nekateri res nimate blage veze o čem govorite.
Na precepljenost pozabite, ker ni sterilizacijske imunosti pri cepivu. Vsaj trenutno ne. Testiranje, rad bi vas videl, kako boste ritke nastavljali, ko se bodo odločili, da je to najbolj zanesljiv test. Smiselnost testiranja 1x na teden? Smeh. Zboliš lahko takoj, ko prideš iz testa. Vseh stvari sploh ne bom omenjal. Ker je resnično bizarno. Sedaj je ustavljen še vpis na fakultete. Sviz, kje si?

Lidija Palčič
28.01.2021

Lidija

Nikoli nisem bila in ne bom za nobeno prisilo. Nimam pa rada tudi kompliciranja in ustvarjanja problemov ter nasprotovanja vse povprek. In zdi se mi, da sedaj počnemo prav to.
Nešteto je drugih stvari v katere moramo biti trenutno učitelji usmerjeni in ne v to, ali naj bo testiranje obvezno ali neobvezno, kako je kdo to povedal it. Veliko nas je, ki smo testirat šli in ni mi prav, da se govori samo o vas, ki zadevo problematizirate. Čutim se odgovorno in testiranje mojega zdravstvenega stanja v trenutni situaciji pač sodi k opravljanju mojega poklica; tako kot v zdravstvu, tako kot ... še marsikje pa nihče ne galami tako kot mi učitelji. Potem pa se čudimo odzivnosti javnosti.
Testiranje na Covid sem prenesla že dvakrat in tudi meni ni bilo prijetno. A zaradi tega ne mislim nikogar napadati in če bo potrebno bom pač testiranja ponavljala. Zaposlena medicinska sestra v domu za ostarele, ki je bil v veliki okužbi, je ta teden opravila testiranje že 26. pa je še vedno nasmejana in vedra gospa. Torej?
Mislite včasih tudi na druge in ne oklepajte se smo svojih pravic. Tako menda učite svoje učence, ali ne?
Prijazen pozdrav

Marjanca
28.01.2021

Igor Gruden,
popolnoma se strinjam z vami.

Petra
27.01.2021

Pozdravljeni,
sem proti obveznemu testiranju, ker krati naše ustavne pravice! Zadeva je resna, pa se o naših pravicah trguje na platformi medijev, komentarjev twittov vlade in ministrice Kusteceve, ki več ne želi utemeljevati ukrepov pred kamero. Mi pedagoški delavci pa "naj" ravnamo kot pridni šolarji, če ne... ??? SVIZ, tukaj naj bi se zavzemali za naše pravice, za pravice o svobodni izbiri. Ali se bomo vrnili v čas kapitalizma, kjer so lahko kaznovali in iskali "grešne kozle", samo da dandanes to spretno izvršujejo inšpektorji in brezsrčna policija. KAJ vse nas še čaka?
Še vedno pogrešam utemeljene, jasne smernice glede testiranja in ne samo priporočila, grožnje z inšpekcijo, izgubo službe, prisilo. Kje je tu demokratična država? Mediji zadovoljno poročajo, da smo se uklonili in da tisti, ki se niso odločili, niso za v šolo ali ta poklic. Tukaj gre za kršitev večih človekovih pravic.
Želim vedeti:
Zakaj se ne govori o že prebolelih? Kje so številke?
Zakaj naj bi samo PCR test bil dokaz strokovnega odločanja, da si bil bolan? Protitelesa v krvi so DOKAZ, da si virus prebolel in je potrjeno s strani laboratorija. Sam zapis v kartoteki o bolezni tudi ne velja. V novembru in decembru niso mogli zagotoviti testiranj in mnogo ljudi ni opravilo testa in sedaj veljajo, kot da niso preboleli okužbe. To je absurdno! Medicinska stroka in NIJZ sami delajo napake v navodilih in mi naj to kar mirno prenesemo brez vprašanj?!
Kje je alternativa za test, ki bi bil manj invaziven? Krvni, slina? Nihče, nam ni ponudil alternative, če bi se testirali?
Kakšna je pravica o odločitvi posameznika o testu? Ali je izbira ali obveza?
Kje so pravniki, da bi razložili pravno podlago teh okrožnic in sklepov glede "obveznega testiranja"? Ali se bodo oglasili šele po treh mesecih, kot je bilo nazadnje ugotovljeno, da ukrepi niso bili objavljeni v Uradnem listu in niso bili sploh veljavni!
V vsem tem pa pozabljamo na naše vrtčevske in šolske otroke, ki bi jih morali vzgajati in učiti, in ne učiti kako uporabljati tehnologijo. Izgleda, da bo to generacija, ki jim ni bila odvzeta samo pravica do šole, sedaj pa bi jih radi še testirali, kot poskusne zajčke.

Rok
25.01.2021

Grožnja učiteljem JJ preko twiterja, je kaplja čez rob. Obvezno testiranje. Sviz, zbudi se. To kar se dogaja ni normalno. Sledi obvezno cepljenje...

Igor Gruden
24.01.2021

Strinjam se s "predhodnima" kolegicama. Z večino ostalih pač ne. Testirati bi morali tudi otroke, seveda. Pa tudi maske bi lahko nosili, tudi 1. triada, zakaj pa ne, če s tem preprečimo širjenje virusa. Upam, da bodo našli primeren način za to. Do takrat je pač bolje 1x na teden kot nič testiranja (gl. zapis ALeksandre). Ja, tisti, ki se ne želijo testirati (ni najbolj prijetno, tako hudo pa spet ne), naj si službo poiščejo drugje. Odpustiti jih sicer na žalost ne moremo, a če ne sprevidijo smiselnosti tega minimalnega posega (pa še s pozivanjem na Č pravice - kje so pa moje, ko potencialno okužen kolega v službi skače okoli mene), je res škoda, da taki ljudje, ki ne morejo biti zgled, sploh učijo slovensko mladež. Ne gre za NIJZ ali JJ (za katerega je sicer iz drugih razlogov skrajni čas, da odstopi), gre za osnovno človeško previdnost, racionalno in solidarnostno ravnanje. Če vlada temu reče obvezno ali prostovoljno pod določenimi pogoji, je iz zdravstvenega vidika precej irelevantno - tu tudi ne razumem SVIZ-a, da to sploh problematizira, ker je to le prilivanje olja na ogenj in spodbujanje tistih neosveščenih egoistov, katerih pri najboljši volji ne razumem. Po svoje razumem kakšen zadržek glede cepljenja, pa tudi tu so vsaj za zdaj očitni plusi večji od domnevnih minusov - delujemo in čutimo pa tu in zdaj, ne v neki imaginarni prihodnosti, ko nekaterih med nami zaradi neumnosti in sebičnosti drugih ne bo več na tem planetu. Zdaj gre za osnovno človekovo etiko in solidarnost.

Abslolutno se strinjam, da bi morali biti glede cepljenja v prednosti učitelji, vsaj pred populacijo 65 do 80 (ki lahko živi doma v svojem mehurčku), pa najbrž še pred kom.

Sicer pa si dajmo že enkrat dopovedati, da niso vse vrednote izenačene. Zdravje in varnost je tu pač precej prej kot znanje - pa tudi glede slednjega ne bodo naši otroci ravno izgubljena generacija (pomagati moramo sicer tidtim res najbolj prizadetim, ki pa jih po raziskvah ni ravno veliko - cca. 10%) - del odgovornosti je tudi na njih, vsaj na starejših učencih (ki bodo pač morali odrasti malo prej), dijakih in študentih, ne le na učiteljih.

Nehajmo torej jadikovati tam, kjer ni potrebno, strnimo vrste, ne smešimo se pred slovenskim narodom. Še Pečan se je malo skuliral. SVIZ pa lahko malo bolj resno razmisli o smiselnosti izvajanja poklicne mature, tudi v luči grožnje novega seva.

Kolegom (testiranim ali prebolelim - teh iskreno upam, da ni veliko zbolelo) iz 1. triade želim res veliko sreče in dobre pogoje (100% gotovo ne bodo). Ostali smo zaenkrat še v boljši situaciji na daljavo. Če pa se razmere izboljšajo, bomo z veseljem vsi v šoli, a s strokovno znanimi ukrepi (ne političnimi). In seveda brez lažne romantike v slogu "Za otroke gre". Držite se vsi, ki dobro v srcu mislite. Cogito ergo sum.

Jana Sepič
24.01.2021

Načeloma testiranju učiteljev sicer ne nasprotujem. Nerazumljivo in nesmiselno pa je, da se učenci ne bodo testirali. To pomeni, da samo učitelji lahko prenašamo okužbo, učenci pa ne. Še bolj nerazumno je, da učencem v zaprtih prostorih - učilnicah ne bo potrebno nositi mask, čeprav so sicer maske v vseh javnih zaprtih prostorih obvezne. Kdo je lahko sprejel tako neodgovorno odločitev? Že dolgo je znano, da se večina okužb zgodi v zaprtih prostorih. Nič ni bilo storjenega za kvalitetno prezračevanje v šolah, ni pregrad iz pleksi stekla... Vemo, da se virus ne prenaša le kapljično, ampak pretežno z aerosoli. To pomeni, da lahko en sam okuženi ob daljšem zadrževanju v zaprtem prostoru povzroči množično okužbo. Skoraj nemogoče je, da nihče od učencev ne bi bil asimptomatsko okužen. Ob vsem tem argument varnostne razdalje in mehurčka ne vzdrži. To niso pravi mehurčki, saj otroci več kot pol dneva preživljajo v drugem okolju, kjer so izpostavljeni različnim stikom. Odsvetovano jim je druženje z babicami in dedki. Tudi učiteljice in učitelji smo babice in dedki. Kje je tukaj skrb za zdravje učiteljev?
Zbolevanje ali celo umiranje učiteljev naj bi predstavljalo le kolateralno škodo. Ali bomo to dopustili?
Zakaj se tisti, ki smo se za to odločili, še ne moremo prednostno cepiti?
Zakon o nalezljivih boleznih ima poleg 31. člena, na podlagi katerega je bila izdana odredba o testiranju, tudi 4. člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in Zakon o varnosti in zdravju pri delu v 5. členu določa, da mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu.

Aleksandra Lisjak
24.01.2021

V zdravstvenih domovih in ustanovah se tedensko testirajo. Tudi mi, pedagoški delavci imamo pravice in imamo tudi dolžnosti. Se ne testiram in nehote okužim cel razred otrok... Doma se virus razširi... Nekdo umre. Čigava bo odgovornost? Moralna moja. Kaj pa pravna? Bo sindikat prevzel odškodninsko tožbo? Kje je tu odgovor?

Jasna
24.01.2021

Mi bomo testirani in nosili maske ter s tem ščitili učence. Zanima me, KAJ BO STORILO MINISTRSTVO, DA BO NAS UČITELJE ZAŠČITILO PRED MOREBITNO OKUŽBO S STRANI NETESTIRANIH UČENCEV?
Podrav

Blanka Štiberc
23.01.2021

Kakšen smisel ima tesiranje zaposlenih v vrtcu, če pa ti netestirani starš odda otroka v roke in je lahko prisoten v skupini ob uvajanju otroka v vrtec?

Simona
23.01.2021

Kje je sedaj SVIZ????????
Ali se bomo borili proti OBVEZNEMU testiranju?
In kaj nam sledi, če se ne bomo testirali?
Kakšna sankcija?
Bomo OSTALI BREZ SLUŽBE?????
Bomo denarno kaznovani, ker se je pač nekdo to sedaj tako odločil????
Zaposleni bodo raje hodili v bolniško, samo da jim ne bo treba iti na testiranje!!!!
So že " napovedali"!!!!
In kaj bomo naredili s takšno prisilo????
Še samo slabše bo!!!!
Še več bolniških odsotnosti!!!!
Bravo!!!!
Ali imamo sploh še kakšno pravico?
Ja....samo umreti!
Hvala, pravna država!!!!

Nika
23.01.2021

Strinjam se z vsem zgoraj napisanim. Represija vlade, ki jo izvaja nad nami, učitelji, bi morala biti nedopustna. Tudi sama se sprašujem, do kdaj bomo samo kimali in se strinjali s takim načinom delovanja, kdaj domo rekli, da je tega dovolj?!
Verjamem in upam, da bo SVIZ v dneh pred odprtjem šol uspel kaj spremeniti.

Valentina
23.01.2021

Pa se vi zavedate, da bo takole "prostovoljno", nato pa zavito v sto in eno zakonsko podlago, kazensko odgovornost in plačilo globe, tudi "prostovoljno" cepljenje, kajne?
Ne razumem sodelavcev, ki so to mirno sprejeli, namesto da bi se skupaj postavili pokonci, potem nam ne bi mogli nič.
Pa ne gre za testiranje, gre za smiselnost, politiko zadaj, porabo testov, in za to, kako se obnašajo do nas.
In v kaj vse to vodi ...

Jasmina
23.01.2021

Mislim, da bi bilo prav, ko bi SVIZ ministrstvu postavil javna vprašanja.
- Učitelji nismo proti testiranju, samo: Zakaj se moramo testirati samo učitelji, ne pa tudi učenci?
- Kakšna je varnost v razredu, v katerem je v povprečju več kot 20 oseb, od katerih je samo ena testirana - in še to edina, ki nosi masko? Kje je tu smisel?
- Zakaj je prav, da učenci lahko okužijo učitelja, obratno pa sledijo ukrepi? Tu gre dobesedno za psihološko nasilje nad učitelji.

Lep pozdrav!

JANJA ZIMŠEK
23.01.2021

Tako ponižano in prizadeto se v svojem poklicu še nisem počutila pa poučujem že 34 let in tako dolgo sem tudi članica SVIZ-a. Noben me ne bo prepričal, da bodo tedenska testiranja samo nas, učiteljev, pripomogla v boju proti Covid-u. Če prav razumem, bomo testirani učitelji smeli poučevati netestirane učence, ker učitelji nikakor nismo ogroženi oz. je morda vseeno, če smo ogroženi. Res enakovreden položaj, učenci netestirani in brez mask, učitelji z maskami in testirani tedensko. Pa kdo je zdaj tu nor? SVIZ, a je to vaša oz. naša borba za pravice delavcev in povrnitev ugleda učitelja?
Želim si, da bi nas bilo veliko načelnih in bi rekli NE, tega si NE DOVOLIMO. Da bi se nas slišalo, ker samo tako si bomo povrnili spoštovanje in ugled.

Mojca Kralj
23.01.2021

S obveznim testiranjem se posega v človekove pravice. Izvaja se dobesedno javni mobing nad učitelji. Rezultati testov so del zdravstvene dokumentacije. Kje je varovanje naših osebnih podatkov, glede na to, da želi imeti vodstvo potrdilo o testiranju. Pravniki, kje ste?

Jasmina
22.01.2021

Kakšen smisel je v tem - v enem razredu 1 testiran učitelj z masko in približno 20 netestiranih učencev brez maske? Jaz tu ne vidim drugega kot psihološko nasilje nad učitelji.

Marija
22.01.2021

Se strinjam, da je takšno komuniciranje neprimerno in ponižujoče.
A samo učitelj lahko okuži učence?
Za hitri test celi čas slišimo kako je nezanesljiv in da je veljaven samo v danem trenutku.
Če že bi se morali testirati vsak dan in vsi udeleženci.
In nobenih pojasnil kaj se zgodi, če odkloniš. Moj ravnatelj pravi, da o tem nima informacij. Kako se potem naj odločim, če nimam vseh informacij?
Sem odločno proti obveznemu testiranju, ker bodo sledile še druge obvezne stvari.

IGOR
22.01.2021

Predlagam bojkotiranje testiranja, ki je tako in tako zelo nezanesljivo! Pa upam, da s tem ne "kršim" vladnih odlokov!

Mateja Funkl
22.01.2021

Sem proti obveznemu testiranju in res ne razumem...že tri mesece delam v vrtcu,upoštevamo vse ukrepe,zaenkrat vsi zdravi,otroci in starši zadovoljni in zdaj na ukaz testiranje. Lahko zatrdim,da sem strokovna oseba z 20 letnimi izkušnjami in imam rada svoj poklic..delam in opravljam dela ne samo OBVEZNA,ker imam srce,otroci me imajo radi in se sprašujem kakšen ukaz sledi? Sem mar kazensko odgovorna za dajanje ljubezni,podajanje znanja,spodbujanje otrokovega razvoja,razvijanje spodbudnega učnega okolja? Lep neobvezen pozdrav

Simona
22.01.2021

Najprej vsa pohvala tistim, ki ste se upali izpostaviti in spregovoriti o tej pereči in zelo zmedeni zadevi, predvsem pa ZELO "prisilni" zadevi.
V kolektivu sem se tudi sama izpostavila in povedala svoje mnenje in tudi stališča glede OBVEZNEGA testiranja...seveda sem proti!
Vse sem zapisala in poslala seveda tudi ravnatelju, ki pa še ne ve, kako bo ukrepal oz. sankcionirali tiste, ki se ne bodo želeli testirati???
Hmmm....se vam to zdi normalno in življenjsko???
A še imamo sploh kakšno pravico glede odločanja o lastnem življenju in o poseganju v lastno telo????
Res žalostno!!!

Jasmina
22.01.2021

Želela bi samo povedati, da se kot učiteljica še nikoli prej nisem počutila tako prizadeto in ničvredno, kot sedaj. Prisilno testiranje s skrajno nezanesljivimi testi (že tu se pokaže vrednost učitelja) zato, da ne bi slučajno bil med njimi kateri brez simptomov? Kazensko bomo odgovarjali, če koga okužimo? In nato še vsak teden? Kaj pa otroci? Zakaj njih ni potrebno testirati? V razredu je v povprečju več kot dvajset otrok, ki lahko vsi okužijo učitelja. Bodo njihovi starši odgovarjali, če bo kateri izmed otrok okužil učitelja? Dvomim. To je pač riziko našega poklica, kajne? Še nikoli prej nam niso tako jasno povedali: učitelji niste v tej državi vredni popolnoma nič.

Lep pozdrav!

Marjetka
22.01.2021

V medijih poročajo, da bomo učitelji poskusni zajčki za preizkus testiranj in ugotavljanje zanesljivosti testov.

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/ucitelji-pozor-tega-vam-niso-povedali-katere-teste-vse-boste-opravili/

Očitno so rabili testirance. Bomo to učitelji?

Srečko
22.01.2021

Spoštovani,
ste prepričani, da se kot SVIZ ki zastopa desettisoče strokovnih delavcev, zaposlenih v šolstvu, lotevate pravilno? Zakaj zgolj zahtevate jasna navodila vlade? Torej se boste ( ko bodo zahteve jasne), potem tudi strinjali z njimi?
Sploh ni problem, da vlada posebej napiše navedek, da je testiranje prostovoljno. Ampak kakšna navodila pa imajo inšpekcijski nadzori NIJZ glede na veljavno zakonodajo o nalezljivih boleznih vseh javnih uslužbencev? Imajo posebej zapisano alinejo, kjer piše, da netestiran učitelj prav tako lahko opravlja svoje delo v šoli, izvaja pouk? Če slučajno po tem, ko je odklonil testiranje, zboli in nima simptomov, okuži otroke, je po veljavnem zakonu o nalezljivih boleznih kazensko odgovoren. Dvomim, da bo kdo odklonil testiranje in tvegal globo.
Tako spretno ste potisnili to prisilo testiranja, ki ni prisila.
Enako boste izvedli s cepljenjem, ki ne bo prisilno, obenem bo pa pri tem poduk, enak kot pri testiranju, da "kdor bo zbolel in bo iz malomarnosti nevedoč da je okužen, okužil kazensko odgovarjal z globo na osebni ravni."
Naloga vlade bi morala biti, da so vsa delovna mesta varna za vse vključene.
Naloga vlade bi morala biti, da priskrbi zanesljive teste, in ne zgolj 44% zanesljive, ki jih je stroka označila za neprimerne.
Naloga vlade bi morala biti, da ustvari takšne kadrovske in prostorske pogoje, pri katerih bo delo lahko potekalo varno. tako da je precejšen del razlogov in krivde predvsem pri vladi, če se bodo pričele med zaposlenimi in otroci ponovno širiti okužbe.
Lep pozdrav!

Vaš komentar