Ljubljana, 6. 2. 2018

Pravica do stavke je ustavna pravica

Na sedežu Glavnega odbora SVIZ v Ljubljani je danes, 6. 2. 2018, potekala zadnja plenarna seja 53-članskega Glavnega stavkovnega odbora SVIZ pred za prihodnji teden napovedano splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Članice in člani so na seji ob poglobljeni razpravi sklenili priprave na stavkovno sredo, pri čemer so veliko časa namenili predvsem organizaciji prihoda na množični protestni shod, ki bo na dan stavke izpeljan na Kongresnem trgu v Ljubljani. Opozorili so na nekatera ključna vprašanja in dileme, ki spremljajo pripravo na stavko, v posameznih zavodih, ter se posvetovali tudi o pogajanjih, ki v luči napovedane stavke potekajo med SVIZ in Vlado RS.

Kot je pozneje v izjavi za medije podčrtal tudi glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj, so članice in člani glavnega stavkovnega odbora ocenili pogajanja izrazito pesimistično, saj z dozdajšnjih srečanj z vladno pogajalsko skupino prihaja vtis, da ta sindikalne strani ter s tem 47.000 izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerze ne jemlje resno. Glavni tajnik je izpostavil, da se vlada ne zaveda dejstva, da predstavlja ključni konflikt neenako vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju, če upoštevamo primerljive poklice v drugih delih javnega sektorja, ob tem pa je poudaril, da v dejstvo o zaostajanju plač v vzgoji in izobraževanju ne dvomi več niti vlada. Javno je izpostavil, da je odnos vladne pogajalske skupine do izobraževalk in izobraževalcev na trenutke tudi žaljiv, in da se je sindikalna stran ob odsotnosti ministrice za izobraževanje s pogajanj primorana o strogo strokovnih vprašanjih, kot je tudi razredniško delo, primorana razpravljati z uradniki.

Pred novinarkami in novinarji je glavni tajnik omenil tudi nekatere dileme, povezane s pravico zaposlenih do stavke kot ustavno zagotovljene pravice, ki je zapisana v 77. členu tega najvišjega akta države. Poudaril je, da v dejavnosti vzgoje in izobraževanja v zvezi s stavko ne obstajajo nikakršne omejitve, kot to velja za nekatere druge dejavnosti, in da kakršno koli drugačno opredeljevanje vodstev zavodov pomeni poseganje v pravico do stavke. Izpostavil je odgovornost delodajalcev v primeru, če bi ti, denimo, pozivali, naj otroci pridejo v šolo, ko bodo učitelji stavkali. Natančneje je pojasnil tudi, kaj pomeni, da bodo vrtci in šole na dan splošne stavke zaprti, ter predstavil nekaj podrobnosti protestnega shoda na dan stavke na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ta bo po pričakovanjih najštevilčnejši shod izobraževalk in izobraževalcev v Sloveniji do zdaj.

Za še podrobnejše informacije z izjave za medije po seji Glavnega stavkovnega odbora SVIZ vabljeni k ogledu spodnjih videoposnetkov.
 

Komentarji
marjan
07.02.2018

Stavkovni dan se ne nadomešča.

Vse je igra
06.02.2018

SVIZ, prosim za odgovor: nekateri govorijo, da se bo stavkovni dan nadomeščal (torej pouk) v eni od naslednjih sobot. Mislim, da ne bo tako, kajne?

Vaš komentar