Ljubljana, 15. 5. 2020

Pred odprtjem vrtcev in šol MIZŠ ignorira opozorila SVIZ

sporočilo za medije!

PRED ODPRTJEM VRTCEV IN ŠOL MIZŠ IGNORIRA OPOZORILA SVIZ IN ZAVRAČA DOGOVOR O VREDNOTENJU PRESEŽNEGA DELA IN VARNOSTNO-ZDRAVSTVENIH TVEGANJIH

 

Ljubljana, 15. maja 2020 – Kljub eksplicitnemu soglasju na sredinem nujnem sestanku o odpiranju vrtcev in šol med MIZŠ in SVIZ, da se bodo predstavniki ministrstva in sindikata danes sestali in dogovorili o vrednotenju presežnega dela in tveganjih za zaposlene, je MIZŠ prelomilo besedo in odstopilo od sestanka. SVIZ je na sredinem sestanku vztrajal, da se je potrebno vnaprej dogovoriti o vrednotenju tega dela, ker bo sicer po posameznih zavodih prišlo do neupravičenih razlik v izplačilih zaposlenim. SVIZ in MIZŠ sta soglašala, da SVIZ pripravi predlog dogovora, ki bi ga nato ministrica in sindikat poskusili uskladiti in parafirati na sestanku, dogovorjenem za danes, 15. maja, ki naj bi bil ob 13. uri. SVIZ je izpolnil dogovorjeno in predlog dogovora včeraj posredoval ministrstvu ter hkrati zaprosil za potrditev petkovega sestanka. Potrditve sestanka že včeraj ni bilo, na današnji seji ESS pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec predsedniku KSJS in glavnemu tajniku SVIZ potrdila, da do sestanka ne bo prišlo. Očitno je, da MIZŠ zavrača že zgolj pogovore s sindikatom, ki zastopa prek 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih in šolah. To pomeni, da MIZŠ in Vlada RS zaposlenim pred obnovitvijo dela v vrtcih in šolah odreka pravico, da se v skladu s konvencijami Mednarodne organizacije dela z oblastmi dogovarja o ceni dela! Za demokratično državo, ki spoštuje socialni dialog, je to povsem nesprejemljivo.

Ignoriranje socialnega dialoga in poskusi marginaliziranja sindikatov so tudi sicer značilni za aktualno vlado, a SVIZ ne pomni, da bi že kadarkoli prej katerikoli minister ali ministrica za izobraževanje tako brezsramno ignoriral legitimne zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V torek, 19. 5. 2020, se bo sestal Izvršilni odbor SVIZ, ki bo razpravljal o izrednem sklicu Glavnega odbora SVIZ – najvišjega organa sindikata med kongresoma –, da se opredeli do ravnanja ministrice, dr. Simone Kustec. 

Glavni tajnik SVIZ se je na opisano nesprejemljivo ravnanje MIZŠ odzval tudi z novinarsko konferenco. Posnetek le-te si lahko ogledate tukaj:

 

Komentarji
Vlasta Milavec
17.05.2020

Spoštovani gospod Štrukelj!

Že skoraj 35 let sem članica šolskega sindikata in z njim bolj ali manj zadovoljna, kar je predvsem odvisno od sindikalnega zaupnika na šoli. Velikokrat sem doživela, da so nas različne vlade žejne prepeljale čez vodo in od te nismo, roko na srce, učitelji pričakovali kaj drugega. Ne vem, kako da ste tako zelo presenečeni, saj niste novinec v politiki. Veliko nas meni, da je vaš problem, da dogovore postavljate na zadnji možni rok, ko se ne da nič več spremeniti. In kaj, če se boste opredelili do ravnanja ministrice? Vsem v vzgoji in izobraževanju nam je jasno, kakšno je in za kaj gre. Učitelji, vzgojitelji ... oz. vsi zaposleni v šolstvu bomo jutri in tudi naslednje dni topli, razumevajoči, prijazni in oh in sploh. Kljub odnosu ministrice. Vse svoje stiske bomo pustili doma in vse na novo nastale prinesli nazaj domov, svojim družinskim članom.
Upamo pa, da imate tokrat kakšno možnost, da dosežete kaj več, kot ste po našem prejšnjem znižanju plač. Po več letih konca krize smo se počasi začeli približevati plačam izpred krize in zdaj nam spet skoraj zagotovo grozijo nova znižanja. Zelo prepozno ste se začeli pogajati. Včasih se res vprašamo, kaj je z vami, da nam ne gre bolje. Vaše zgražanje in tu in tam kakšen nastop nam ne pomagajo dosti. Pričakujemo konkretna in permanentna dejanja.

Vaš komentar