Ljubljana, 19. 1. 2016

Predavanje Aktivno državljanstvo, enakost spolov in mediji

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) – Odbor za enakost SVIZ vabi svoje članice in člane ter druge zainteresirane na predavanje "Aktivno državljanstvo, enakost spolov in mediji". Potekalo bo v torek, 19. januarja 2016, z začetkom ob 16.30 uri, na sedežu GO SVIZ, v veliki sejni dvorani, na Oražnovi ulici 3, v Ljubljani.

V teh dneh obeležujemo leto, odkar je v sklopu našega sindikata začel delovati Odbor za enakost SVIZ. Temeljno poslanstvo slednjega je ob različnih priložnostih na ravni našega sindikata in posledično tudi širše spodbujati zavedanje o pomenu odpravljanja vseh vrst na spolu temelječih stereotipov in o pomenu uveljavljanja enakovredne zastopanosti obeh spolov na vseh ravneh družbe. V mislih na to smo od lanskega januarja pripravili že kar nekaj dogodkov, ki so vzbudili precejšnje zanimanje, z njimi pa nadaljujemo tudi v tem koledarskem letu.

Na tokratnem predavanju »Aktivno državljanstvo, enakost spolov in mediji« bomo imeli priložnost prisluhniti novinarki in svetovalki za komuniciranje na družbenih omrežjih in novih medijskih platformah mag. Nataši Briški. Kot soustanoviteljica in urednica medijske mreže Metina lista nam bo spregovorila o njihovih dozdajšnjih izkušnjah s prizadevanji za enakost spolov v slovenski družbi, o projektu Meta Dekleta in analizah zastopanosti spolov v tradicionalnih medijih, ki pomagajo razumeti prevladujoče vzorce in družbene trende. V povezavi s tem bo govora tudi o praktičnih primerih s področja vzgoje in izobraževanja, primerih dobre in slabe prakse. Predavanje bo torej ponudilo priložnost za zanimivo razpravo za vse, ki vas zanima delovanje medijev, v povezavi z aktivnim državljanstvom in prizadevanji za enakost spolov.

Za udeležbo na predavanju najpozneje do ponedeljka, 18. januarja 2016, posredujte izpolnjeno prijavnico na elektronski naslov tajnistvo@sviz.si ali po faksu 01 24 40 920. Dogodek bo predvidoma trajal uro in pol.

Vljudno vabljeni!

Povzetek predavanja:

V SVIZ smo ob prvem letu delovanja Odbora za enakost SVIZ, katerega temeljno poslanstvo je ob različnih priložnostih na ravni našega sindikata in posledično tudi širše spodbujati zavedanje o pomenu odpravljanja vseh vrst na spolu temelječih stereotipov in o pomenu uveljavljanja enakovredne zastopanosti obeh spolov na vseh ravneh družbe. V mislih na to smo 19. 1. 2016 organizirali še eno v nizu naših rednih predavanj in omizij, tokrat v sodelovanju z mag. Natašo Briški. V sklopu predavanja »Aktivno državljanstvo, enakost spolov in mediji« nam je novinarka in svetovalka za komuniciranje na družbenih omrežjih in novih medijskih kot soustanoviteljica in urednica medijske mreže Metina lista spregovorila o njihovih dozdajšnjih izkušnjah s prizadevanji za enakost spolov v slovenski družbi. Podrobneje je predstavila projekt Meta Dekleta in analize zastopanosti spolov v tradicionalnih medijih, ki pomagajo razumeti prevladujoče vzorce in družbene trende. Predavanje je tako ponudilo priložnost za zanimivo razpravo o delovanju medijev in enakovredni zastopanosti spolov v njih. Pri Metini listi namreč vsak mesec spremljajo najbolj gledane informativno-analitske oddaje na slovenskih televizijah in beležijo, kako pogosto dobijo priložnost, da v studiu povejo svoje mnenje strokovnjaki ali strokovnjakinje, in katere so teme, v okviru katerih se jih najpogosteje vpraša za mnenje. Mag. Nataša Briški je povedala, da njihove ugotovitve z vidika enakosti niso spodbudne, in poudarila, da bi moralo biti edino merilo, ko izbiramo med sogovornico ali sogovornikom, sposobnost.