Ljubljana, 16. 7. 2021

Predvidene aktivnosti sindikatov za zdaj preložene

PREDVIDENE AKTIVNOSTI SINDIKATOV O ZAKONU O NACIONALNEM DEMOGRAFSKEM ZAKONU ZA ZDAJ PRELOŽENE – A ČE BO ZAKON JESENI OSTAL ENAK, BO TAKRAT ENAK TUDI ODGOVOR SINDIKATOV

Državni zbor preložil odločanje o sprejemu zakona o nacionalnem demografskem skladu, zato so posledično odložene tudi predvidene sindikalne referendumske aktivnosti.

 

Ljubljana, 16. julija 2021

 

Spoštovani sindikalni zaupnice in zaupniki,

poslanke in poslanci Državnega zbora RS bi morali skladno z dnevnim redom redne julijske seje včeraj, 15. julija 2021, odločati o sprejemu zakona o nacionalnem demografskem skladu, a je koalicija  pred glasovanjem predlagala, da se le-to odloži. Predlog je bil nato tudi potrjen, odločanje o zakonu pa je prestavljeno na eno od prihodnjih sej parlamenta v jeseni.

Sindikati smo že dlje argumentirano opozarjali, da je zakon o nacionalnem demografskem skladu, kakršen je bil vložen v parlamentarno proceduro, nesprejemljiv, in zato napovedali aktivnosti za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, če bi poslanke in poslanci izraženo nasprotovanje prezrli in zakon sprejeli. Včerajšnjo odločitev državnega zbora glede na zapisano pozdravljamo in jo razumemo tudi kot znak tihe pritrditve sindikalnim argumentom o škodljivosti zakona, a hkrati poudarjamo, da bomo, če je šlo pri omenjeni potezi vladajoče koalicije zgolj za prestavitev glasovanja in besedilo zakonskega predloga v vmesnem času ne bo ustrezno spremenjeno ter pripravljeno s širokim družbenim soglasjem (hkrati pa bomo sindikati še vnaprej izključeni iz socialnega dialoga o vsebini zakona), jeseni odločno nadaljevali z aktivnostmi za preprečitev uveljavitve zakona. Skratka, če gre pri zakonu o demografskem skladu morda le za prelaganje glasovanja na poznejši čas, se bodo zgolj zamaknile tudi referendumske aktivnosti sindikatov.  

V skladu z zapisanim vas, spoštovani sindikalni zaupniki in zaupnice, torej obveščamo, da zbiranja podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o nacionalnem demografskem skladu, ki smo vam ga napovedali, zaenkrat ne bomo izpeljali. Sindikati vse aktivnosti v zvezi s tem prelagamo na jesen oziroma na trenutek, ko bodo okoliščine glede sprejemanja zakona o nacionalnem demografskem skladu jasnejše. Prav tako v SVIZ za zdaj ne bomo izvedli posvetov za sindikalne zaupnike in članstvo o temah, povezanih z zakonom in razpisom referenduma, ki so bili sicer predvideni za konec letošnjega avgusta.

Vsem se vam še enkrat več zahvaljujemo za vašo dozdajšnjo aktivnost in pripravljenost na sodelovanje. Pošiljamo vam prijetne poletne pozdrave in želimo miren oddih, zelo zaslužen.

 

Vse dobro!

Tajništvo GO SVIZ

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar