Ljubljana, 30. 7. 2018

Predvolilna zagotovila političnih strank

sporočilo za javnost!

SVIZ SPOMNIL NA PREDVOLILNA ZAGOTOVILA

Politične stranke je sindikat pozval, naj svoje obljube glede prihodnjega financiranja vzgoje in izobraževanja ter vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela prenesejo v koalicijsko pogodbo.

Ljubljana, 30. julija 2018 –  Sindikat vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture (SVIZ) je politične stranke (Listo Marjana Šarca, Stranko modernega centra, Socialne demokrate, Levico, Demokratično stranko upokojencev Slovenije in Stranko Alenke Bratušek), ki se usklajujejo o vstopu v koalicijo, spomnil na odgovore, ki so jih pred junijskimi državnozborskimi volitvami podali glede financiranja vzgoje in izobraževanja, zaostajanja plač v vzgoji in izobraževanju za primerljivimi delovnimi mesti v drugih delih javnega sektorja; glede sprememb plačnih razredov v vzgoji in izobraževanju, ki so bile dogovorjene v pogajanjih, preden so se le-ta prekinila z odstopom predsednika vlade; ter o tem, kako pomembno je, da prihodnja vlada s stavkajočimi v vzgoji in izobraževanju čim prej sklene stavkovni sporazum.

Po sklepu z izredne seje Glavnega stavkovnega odbora SVIZ je namreč sindikat 28. marca letos politične stranke pozval, naj se jasno opredelijo do zahtev sindikata, povezanih z razvrednotenjem vzgojno-izobraževalnega dela, ki se v Sloveniji krepi vse od leta 2012, ob zadajšnjih intenzivnih pogovorih o oblikovanju prihodnje koalicije pa je nanje naslovil pričakovanje, da bodo zagotovila, ki so jih v predvolilnem obdobju zapisali, upoštevali pri usklajevanju in jih prenesli v koalicijsko pogodbo. SVIZ je stranke ob tem opomnil, da je splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo je izglasovalo 37.186 zaposlenih v teh dejavnostih, po odločitvi Glavnega stavkovnega odbora SVIZ zgolj zamrznjena do nastopa nove slovenske vlade.

SVIZ spomnil na predvolilna zagotovila (27. 7. 2018)