Ljubljana, 7. 8. 2020

Priročnik o varni rabi interneta

Vzgoja in izobraževanje za varno rabo interneta in naprav z zasloni se začne tisti trenutek, ko se otroci prvič srečajo z mobilnim telefonom, tablico ali računalnikom. To pa je že zelo zgodaj, pogosto še preden pridejo v vrtec. Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so z namenom, da bo delo izobraževalk in izobraževalcev lažje pripravili priročnik, ki vzgojitelje v vrtcih in učitelje prvega triletja osnovne šole vodi skozi različne teme, s katerimi je smiselno seznanjati že najmlajše.

Priročnik »O varni rabi interneta brez interneta« ne prinaša praktičnega učenja uporabe interneta in naprav z zasloni, temveč temelji na seznanjanju s koncepti in pravili varne uporabe, ki bodo otrokom prišli prav pozneje, ko bodo postali aktivni samostojni uporabniki interneta in drugih sodobnih tehnologij. Pri tem pa se ne osredotoča le na neposredna spletna tveganja, ampak tudi na vidike, zaradi katerih se lahko pojavijo tvegana vedenja (npr. pritisk skupine, čustva in notranje frustracije).

 

Priročnik je razdeljen na deset tem, ki vsebujejo teoretični del in aktivnost, ki jo je mogoče izvesti z otroki. Kot so zapisali pri Safe.si, s tovrstnimi aktivnostmi gradimo pri otrocih način razmišljanja, ki bo postajal vse bolj pomemben, ko se bodo bližali najstniškim letom. Takrat, ko bodo intenzivni uporabniki, bo to ključno njihovo zmožnost izkoriščanja potencialov in prednosti interneta na eni strani in za izogibanje tveganjem in škodljivim platem tehnologije na drugi strani.

Priročnik je prevod avstrijskega priročnika, ki ga je pripravil Avstrijski inštitut za uporabno telekomunikacijo – Saferinternet.at, na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si pa so ga prevedli in prilagodili slovenskemu okolju. Priročnik je konec julija že prejela večina slovenskih vrtcev, mogoče pa ga je tudi brezplačno naročiti na Safe.si, kjer je dostopna tudi elektronska različica.

Priročnik O varni rabi interneta brez interneta

 

Vir: Točka osveščanja o varni rabi intreneta Safe.si  in Eurydice Slovenija (pridobljeno 7. 8. 2020)