Ljubljana, 18. 6. 2021

Prostorska problematika SŠOF – javni poziv ministrici k ukrepanju

sporočilo za medije!

V nadaljevanju objavljamo javni poziv Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), danes naslovljen na ministrico za izobraževanje, znanost in šport v zvezi s prostorsko problematiko Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz Ljubljane:

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
prof. dr. Simona Kustec, ministrica     
Masarykova 16
1000 Ljubljana
e-pošta: gp.mizs@gov.si; simona.kustec@gov.si;
 

Ljubljana, 18. junija 2021

 

Zadeva: Prostorska problematika SŠOF – javni poziv k takojšnjemu ukrepanju
 

Gospa ministrica,

na vas kot najbolj pristojno za urgentno rešitev položaja se s tem javnim pismom obračamo v imenu zaposlenih na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) iz Ljubljane ter posredno vseh drugih prizadetih zaradi dogajanj, ki zadevajo iskanje nadomestne lokacije, na kateri bo SŠOF lahko nemoteno izvajal svoj program.

Na začasni lokaciji šole, na Roški cesti 2, se na zemljišču v neposredni bližini šolske stavbe gradi stanovanjski objekt. Izvajalec je z gradbenimi posegi poškodoval šolsko stavbo do te mere, da jo je gradbeni inšpektorat 9. aprila letos zaprl in prepovedal uporabo polovice stavbe, dokler se ne naredijo sondiranja in ustrezne analize poškodb. To je opravil Zavod za gradbeništvo in 20. aprila je že bilo pripravljeno poročilo, ki odgovorne napotuje k sanaciji temeljev in zidov šolske stavbe. Povsem jasno je, da bo čas te sanacije daljši od časa, ki je šoli na voljo za načrtovanje novega šolskega leta. Zavedajoč se tako dolgotrajnosti kot zapletenosti reševanja nastale situacije je vodstvo šole že takrat takoj pozvalo vaše ministrstvo k hitremu iskanju možnih rešitev. Navodilo MIZŠ-ja vodstvu šole je bilo, naj najde primerne prostore za najem. V SŠOF so se ob zavedanju, da je primerne ponudbe malo ter da bodo potrebna tudi pripravljalna gradbena dela za prilagoditev prostorov šolskim potrebam, nemudoma lotili iskanja ustreznih nepremičnin. Opravili so vse potrebno in doslej našli nekaj primernih možnosti, o vsem sproti obveščali pristojne na MIZŠ ter se dogovarjali z njimi, a so bili vsi najdeni prostori zaradi odlašanja z odločitvijo ali neodzivnosti vaših podrejenih na ministrstvu v vmesnem času oddani ter vse priložnosti zamujene, zato je šola še danes, le dobra dva meseca pred začetkom novega šolskega leta, še brez ustreznih nadomestnih prostorov!

Vodstvo SŠOF in zaposleni na njej so doslej izkazali visoko stopnjo prilagodljivosti in potrpežljivosti ter odgovornosti do svojih dijakov. Šola ima že pripravljeno vse potrebno za najem prostorov na nadomestni lokaciji, pripravljena je celo založiti sredstva za obnovo, sama organizirati izvedbo gradbenih del in nabave opreme (čeprav je navedeno naloga ustanovitelja, torej države oz. MIZŠ). Vaše ministrstvo mora le aktivneje in odgovorneje pristopiti k problematiki, podpisati pogodbo o najemu in zagotoviti interventna sredstva za najemnino, zato vas iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) pozivamo k takojšnjemu ukrepanju brez nadaljnjih odlašanj, da bi zaposlenim na SŠOF ter dijakom te uspešne in cenjene šole omogočili začetek novega šolskega leta v primernih, varnih učilnicah.


Lep pozdrav!

Apolonija Simon, sindikalna zaupnica SVIZ na SŠOF

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar