Ljubljana, 4. 4. 2019

Proti diskriminaciji in stigmatizaciji

Evropski sindikalni odbor učiteljskih sindikatov (ETUCE), katerega član je tudi SVIZ, je na svoji spletni strani objavil novico, da nemški učiteljski sindikat GEW s svojo skupino AG Schwule Lehrer obeležuje obletnico, odkar je po zaslugi njihove odločne akcije leta 1979 v Nemčiji prenehal veljati zakon, ki je pred tem dovoljeval odpuščanje homoseksualnih učiteljev.

Prva skupina učiteljev gejev v Nemčiji je bila pod okriljem GEW in ob podpori ETUCE sicer ustanovljena leta 1978, vse odtlej pa si prizadeva za pozitivno spreminjanje pogleda na homoseksualnost v šolskem prostoru in za vključitev dejstva spolne raznolikosti ne le v učni načrt za biologijo, temveč tudi v učne načrte drugih predmetov. Predsednica sindikata GEW se je na uradni slovesnosti ob obletnici skupine predstavnikom le-te zahvalila za to, da so dosegli pomemben napredek v boju proti diskriminaciji in stigmatizaciji učiteljev LGBTI. Hkrati je opozorila tudi, da njihove dosežke v zadnjem obdobju, žal, ogroža širjenje t. i. desnih in ultra konservativnih političnih diskurzov.

Ob pomembni obletnici so GEW in skupini AG Schwule Lehrer čestitali tudi iz ETUCE, saj so prepričani, da opravljajo izjemno delo pri zagotavljanju enakosti in vključenosti v izobraževanje. Prav tako tudi v ETUCE niso spregledali, da so LGBTI učitelji in tudi učenci v številnih evropskih državah še zmeraj žrtve diskriminacije in stigmatizacije. Tudi z namenom tovrstne predsodke še naprej odpravljati so v okviru spletnega tečaja MOOC (projekt EU CONVINCE) predvideli posebno poglavje, v katerem namenjajo pozornost tudi pravicam LGBTI posameznikov.